Samenwoners erven volgens de wet niets van elkaar. Maar ook voor wie een wettelijke samenwoning aanging, regelt de wet niet zo veel
Volledig scherm
PREMIUM
Samenwoners erven volgens de wet niets van elkaar. Maar ook voor wie een wettelijke samenwoning aanging, regelt de wet niet zo veel © Shutterstock

Als (on)getrouwd koppel een huis kopen? Notaris vertelt waarom u deze afspraken maar beter op papier zet

Samen een huis kopen, stap je dan maar beter ook meteen in het huwelijksbootje? Zet toch maar betere enkele afspraken officieel op papier. Dat zeggen notarissen Bénédicte Strobbe en Anthony Wittesaele. Als samenwonend koppel erft u bijvoorbeeld niet automatisch van elkaar. Bovendien zijn er juridische regels die bepalen wie welk bedrag krijgt als je het huis besluit te verkopen. En dat is niet noodzakelijk de partner met de meeste spaarcenten. De twee notarissen geven advies.

 1. Ging 2,7 miljard euro coronasteun voor ondernemers naar wie het echt nodig had? “Ik kon iets meer hebben gewerkt, maar dan had ik nooit zoveel verdiend”
  PREMIUM

  Ging 2,7 miljard euro coronas­teun voor onderne­mers naar wie het echt nodig had? “Ik kon iets meer hebben gewerkt, maar dan had ik nooit zoveel verdiend”

  Een copywriter die zeven dagen niet werkte om de coronapremie te krijgen en intussen zijn kinderen kon helpen bij het huiswerk, of iemand uit de creatieve sector die meer dan 5000 euro netto premies kreeg doordat hij een atelier heeft, hoewel hij dat nooit gebruikt. Sommige ondernemers gaan wel heel creatief om met de voorwaarden voor de steunmaatregelen van de Vlaamse overheid. Het is slikken voor wie echt in de problemen zit door de coronacrisis. Wij verzamelen reacties langs beide kanten.
 2. Tot wanneer is je kind ten laste, en wat met de kosten na een overlijden? Onze geldexpert beantwoordt lezersvragen over hun belastingbrief
  PREMIUM

  Tot wanneer is je kind ten laste, en wat met de kosten na een overlijden? Onze geldexpert beant­woordt lezersvra­gen over hun belasting­brief

  Tot wanneer mag je je kind opgeven als persoon ten laste? Geven kosten voor het ziekenfonds recht op een belastingvermindering? En wat met je aangifte als je partner is overleden? Michel Maus, fiscaal expert binnen ons geldpanel, beantwoordt vandaag de vragen die onze lezers hebben ingestuurd over hun gezinssituaties en de kosten die ze daarvoor maken.
 1. Kan grondwaterput drinkwaterprobleem oplossen? Dit moet je weten voor je er een installeert
  PREMIUM

  Kan grondwater­put drinkwater­pro­bleem oplossen? Dit moet je weten voor je er een instal­leert

  Dat drinkbaar water helemaal niet zo vanzelfsprekend is, zelfs in onze westerse wereld, mochten de inwoners van Overijse onlangs aan den lijve ondervinden. Door de geringe regenval waren veel regenwaterputten in de streek leeg en verdubbelde het verbruik van leidingwater. Uiteindelijk kwam er geen druppel meer uit de kraan. Toch is een grondwaterput boren in deze droge tijden geen goede oplossing, benadrukken experts. Hoe werkt zo een put, wat kost het en mag je er bovendien zomaar een plaatsen?

Geld