Het leven is 9,6 procent duurder geworden. Stijn Baert, lid van de Indexcommissie, legt uit hoe je die prijsstijgingen kunt inperken.
Volledig scherm
PREMIUM
Het leven is 9,6 procent duurder geworden. Stijn Baert, lid van de Indexcommissie, legt uit hoe je die prijsstijgingen kunt inperken. © Getty Images/ rv

“Als je slimmer inkoopt, stijgt de levensduurte voor jou minder”: onze expert legt uit hoe je de hoge inflatie van 9,6% kunt tegengaan

De inflatie breekt alle records met een indexcijfer van 9,6 procent. Arbeidseconoom Stijn Baert, onze werkexpert en lid van de indexcommissie, bespreekt de cijfers én geeft advies om de hogere levensduurte wat minder te voelen. “We moeten zo maar even 40 jaar terug in de tijd om een inflatiecijfer te vinden dat even hoog is als nu.”

 1. Wordt het leven in 2022 opnieuw een stuk duurder? Werkexpert: “Dit kun je sowieso doen om jouw koopkracht te verhogen”
  PREMIUM

  Wordt het leven in 2022 opnieuw een stuk duurder? Werkexpert: “Dit kun je sowieso doen om jouw koopkracht te verhogen”

  We zeggen dikwijls dat het leven een stuk duurder is geworden dan vroeger, maar in 2021 was de inflatie effectief een stuk hoger dan andere jaren. Wat gaat dat geven in 2022? Blijven de prijzen stijgen en gaan onze lonen dan mee? Onze werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, maakt een prognose op en geeft advies om je koopkracht zo veel mogelijk te verhogen.
 2. Wat als je een miskoop doet op Black Friday? “Je kan elektronica testen, maar stuur het toestel op tijd terug als het je niet bevalt”
  PREMIUM

  Wat als je een miskoop doet op Black Friday? “Je kan elektroni­ca testen, maar stuur het toestel op tijd terug als het je niet bevalt”

  Tijdens Black Friday zal de verkoop van elektronica opnieuw pieken. Een miskoop valt daarbij nooit uit te sluiten. Kan je het toestel dan zomaar terugsturen, of zijn er zaken waarop je moet letten tijdens Black Friday? Techexpert Frank Everaardt en Simon November van Test Aankoop geven advies: “Je bent niet verplicht om te zeggen waarom je iets terugstuurt.”
 3. Tot 2026 geen ruimte voor loonopslag bovenop de index? Werkexpert: “Ik zie Vivaldi hierover vallen”
  PREMIUM

  Tot 2026 geen ruimte voor loonopslag bovenop de index? Werkexpert: “Ik zie Vivaldi hierover vallen”

  Dankzij de index, die onze lonen automatisch laat stijgen bij een prijsstijging van een vastgestelde korf basisproducten, zijn onze lonen de jongste jaren sterker toegenomen dan bij onze buurlanden. Omdat dat ons land een grote loonhandicap geeft, ziet onze werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, dan ook weinig hoop voor een loonsverhoging bovenop die index. “En de kans is groot dat we dit zelfs op twee jaar tijd niet kunnen compenseren.”