Alleen gaan wonen: dit moet je weten over je contract en verzekering
IndependerDe eerste keer alleen gaan wonen als huurder: het is een beetje een sprong in het diepe. Zeker omdat je de nodige administratie hebt te regelen, je huurcontract in orde moet brengen én ook nog een huurdersverzekering dient af te sluiten. Independer.be vertelt je wat je precies moet weten.
Er is méér dan het huurcontract
Proficiat! Eindelijk heb je een mooi huurappartement of -huis gevonden. De volgende stap is het ondertekenen van het huurcontract en het betalen van de huurwaarborg.
Maar zorg ervoor dat je vóór je tekent ook een idee hebt van de energiescore op het EPC (energieprestatiecertificaat), zodat je een goed beeld hebt van de energiekosten die je te wachten staan.
Kijk verder zeker na of de huurwoning uitgerust is met rookmelders. De verhuurder moet er minstens één per verdieping installeren. Jij bent wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.
De verhuurder is daarnaast verplicht om het door jou ondertekende huurcontract te laten registeren bij het kantoor Rechtszekerheid van de gemeente of stad waar het onroerend goed gelegen is. Vraag nadien zeker om een bewijsje hiervan.
Zorg voor een goeie brandverzekering
Zowel de verhuurder (voor zijn risico) als jij als huurder (voor het jouwe) moeten een brandverzekering afsluiten voor het onroerend goed dat je bewoont. De brandverzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’ (of woningverzekering) is voor huurders wettelijk verplicht in Vlaanderen en Wallonië. In het Brussels Gewest geldt deze verplichting vooralsnog niet.
Handige tip: Via Independer.be vergelijk je prijzen en voorwaarden bij verschillende verzekeraars.
Heb je deze wettelijk verplichte verzekering niet, dan loop je grote risico’s als er iets fout loopt. Als je een appartement of woning huurt, ben je verplicht om het te gebruiken als een ‘goede huisvader’. Je moet de woning goed onderhouden en bent als huurder aansprakelijk voor de schade aan de woning die tijdens de huurovereenkomst ontstaat. Daarom moet je er dus voor zorgen dat de woning voldoende verzekerd is.
Vergeet ook niet dat de huurdersaansprakelijkheidsverzekering bij een brand niet alleen de schade aan je appartement of huurhuis dekt, maar ook de schade bij de buren bijvoorbeeld, als de brand bij jou ontstond maar ook schade veroorzaakte in een andere woning.
Welke verzekeringen kun je nog verder afsluiten?
De inboedelverzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen in je woning als er schade is bij brand, storm, hagel, water en natuurrampen (zoals aardbeving en overstroming). Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht voor huurders. Toch is het een aanrader: bij schade door brand of water lopen de kosten immers snel op. Zo kan een lek aan het dak niet alleen je plafond ruïneren, maar ook de kleerkast die onder het dak staat.
Leestip: Wat behoort tot je inboedel en hoe schat je de waarde ervan correct in?
Je kunt je brandverzekering nog bijkomend uitbreiden met een waarborg inbraak of diefstal. Die waarborg dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak.
Lees ook: Hoe kan je voorkomen dat inbrekers jouw woning uitkiezen om hun slag te slaan?
Als derde verzekering kun je nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Die dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt als een schadegeval leidt tot betwistingen.
Wat dekt een rechtsbijstandsverzekering concreet wel én niet? Je leest het hier.
Als laatste verzekering is er nog de familiale verzekering. Die dekt de schade die jij, een gezinslid of jouw huisdier per ongeluk toebrengen aan een derde of aan de bezittingen van een derde. Het gaat dan zowel om lichamelijke schade als om materiële schade.
Hoe bespaar je op de brandverzekering?
De prijs van een woningverzekering hangt af van het type woning en van de geschatte waarde van de inboedel. Maar zelfs dan nog zijn er grote verschillen tussen verzekeringsmaatschappijen. Daarom kan je via Independer.be prijzen en voorwaarden bij verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Spaargids.be
Hoogste rente op de markt: Izola Bank trekt vergoedingen voor spaar- en termijnrekeningen op
Mooi nieuws voor spaarders: Izola Bank trekt de rente op haar Saver-spaarrekening op. Ook de vergoeding op termijnrekeningen tot drie jaar gaat er de hoogte in. Spaargids.be zet de cijfers op een rij. -
-
Vervallen cheques voor sport en cultuur toch nog geldig
Werknemers met vervallen sport- en cultuurcheques zullen die binnenkort kunnen reactiveren, zoals dat eerder ook mogelijk was voor maaltijd- en ecocheques. Dat schrijft De Zondag. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
PREMIUM
Zo werkt fraude met NFT’s en crypto: “Als de verkoper en verschillende kopers samenspannen, kunnen ze de prijs opdrijven en delen ze de winst”
Marktmanipulatie - voor eigen gewin de prijs van een product beïnvloeden - is al zo oud als de weg naar Rome. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ook voorkomt in de wereld van NFT’s (non-fungible tokens) en crypto, onder de vorm van ‘washtrading’. Maar hoe werkt dat precies? -
PREMIUM
Gepensioneerde Ineke (70) leefde ooit van een uitkering: “Om winterjassen te kunnen kopen, verkocht ik mijn auto”
Na jaren van zwarte sneeuw heeft de Nederlandse Ineke intussen weinig geldzorgen meer. Ze blijft uiterst spaarzaam met haar centen, behalve als ze uit eten gaat met haar zoon. “Het maakt me dan niet uit wat het kost: hij verdient dat!”