Al 62 doden bij woningbranden dit jaar: wat zijn je verplichtingen als je een hout- of pelletkachel plaatst?
IndependerDit jaar wordt één van de dodelijkste jaren qua woningbranden in ons land. Het is een direct gevolg van het feit dat mensen, omwille van de energiecrisis, veel meer gaan verwarmen met alternatieven, zoals hout- of zelfs petroleumkachels. Maar wat zijn de gevaren? En moet je dit ook melden aan je verzekeraar? Independer.be adviseert.
Verandert er iets aan je brandverzekering als je een pellet- of houtkachel in je woning of appartement installeert? Op zich maakt het voor de verzekeraars eigenlijk niet uit hoe je je verwarmt. In een gewone woonverzekering (brandverzekering) wordt er geen verschil gemaakt tussen centrale verwarming op stookolie of gas, houtkachel of convectoren. Met de brandverzekering of woonverzekering ben je gedekt tegen schade door brand en rookschade.
Met een bijkomende inboedelverzekering verzeker je bovendien je inboedel en persoonlijke spullen in je woning. Toch is het aangeraden dat je je verzekeraar wel schriftelijk laat weten dat je overschakelt op een ander type verwarming. Zo ben je zeker in orde. En je moet je uiteraard aan de nodige voorwaarden houden die wél in je verzekeringspolis staan.
Is het nodig om je inboedel te verzekeren? Dit zijn de risico’s als je erop bespaart.
Uiteraard spreekt het voor zich dat je je pelletkachel laat installeren door een erkend vakman, die er voor moet zorgen dat het rookkanaal voldoende 'trekt’. En uiteraard ga je niet verwarmen met oude petroleumkachels, die al jaren niet meer gecontroleerd of onderhouden zijn.
Reinigen schoorsteen verplicht?
Je schoorsteen laten reinigen is alleen een wettelijke verplichting als je een centrale verwarming hebt, of je nu huurder of eigenaar van de woning bent.
Gebruik je enkel hout, dan is het aangeraden om twee keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Wie verwarmt met hout, loopt immers een veel groter risico op schouwbrand dan iemand die verwarmt met gas. Hout zorgt voor veel meer roetafzetting in het rookkanaal. Precies door die roetaanslag kan de binnenkant van de schouw in brand vliegen.
Ben je geen eigenaar maar huurder? Ook dan ben je er zélf verantwoordelijk voor dat het jaarlijks onderhoud plaats vindt. Je moet dus zelf de keuring laten uitvoeren, tenzij het anders in het huurcontract staat.
Rookmelders zijn wettelijk verplicht: komt de brandverzekering tussen als je deze niet in huis hebt hangen?
Mag je zélf je schoorsteen vegen?
Ook al kun je het zelf, het mag niet. In geval van brand moet je aan de verzekeringsmaatschappij kunnen bewijzen dat het jaarlijks onderhoud van je schoorsteen werd uitgevoerd door een erkend technicus. Je krijgt ook altijd een attest. Daarop staan zowel de datum, waarop de schouw werd geveegd, als de mogelijke beschadigingen.
Wat zijn de gevolgen voor je verzekering als je je schoorsteen niet laat controleren?
Je riskeert serieuze problemen als er iets misloopt. Heb je geen attest en ontstaat er brand in huis, dan kan je verzekeringsmaatschappij weigeren je het verzekerde bedrag in geval van brand uit te keren. Ook als huurder loop je hetzelfde risico. Net daarom ben je verplicht een kopie van het reinigings- en verbrandingsattest van de technicus aan de verhuurder te bezorgen.
Tip: Zoek je een (nieuwe) brandverzekering voor je huurwoning? Vergelijk het aanbod van verschillende verzekeraars via Independer.be.
Lees ook via Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
40
Steeds minder handelaars aanvaarden muntjes van 1 en 2 cent: dit kun je ermee doen
Sinds cashbetalingen drie jaar geleden naar vijf cent moeten worden afgerond, zijn de muntstukjes van 1 en 2 eurocent overbodig geworden en aanvaarden sommige handelaars ze niet. Maar wat moet je er dan mee aanvangen? -
Belgen kochten in eindejaarsperiode beduidend minder in winkels dan eind 2021
De verkopen van de detailhandel in de eurozone lagen in december 2,8 procent lager dan in december 2021. De Belgische winkels kenden de sterkste daling op jaarbasis: -9,2 procent. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat maandag gemeld. Mogelijk werd de vinger meer op de knip gehouden door de hoge inflatie. -
Spaargids.be
Gegarandeerde rente op lange termijn: wat zijn de voor- en nadelen van obligaties en termijnrekeningen?
Nu de rentevoeten behoorlijk gestegen zijn, tonen steeds meer mensen - die hun geld voor langere tijd kunnen missen - weer interesse in obligaties en termijnrekeningen. Spaargids.be legt (toekomstige) beleggers uit waarop ze moeten letten bij deze overweging. -
-
HLN Shop
Ruim vier keer goedkoper dan een convector: is infraroodverwarming dé geschikte oplossing voor jouw woning?
Breek jij je ook het hoofd over hoe je de temperatuur in je woning aangenaam houdt, zonder je energierekening nog verder de hoogte in te jagen? Misschien biedt een infrarood heater de oplossing. HLN Shop gaat dieper in op de mogelijkheden van zo'n toestel en de voor- en nadelen die erbij komen kijken. -
GELDFLATER. “Ze zouden eerst een offerte maken”: Marieke moest 100 euro ophoesten voor een kleine herstelling én werd beledigd door de garagist
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Marieke Steinkamp (45), die zonder eerst een offerte te krijgen 100 euro kwijt was aan een eenvoudige reparatie aan haar auto én er een vrouwonvriendelijke behandeling gratis bovenop kreeg. -
GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijkse uitgaven met die van andere Vlamingen
Iedere maand spenderen Vlamingen gemiddeld 1128,6 euro in de supermarkt. Voor alle kosten die met wonen te maken hebben - van energierekening tot huur of hypotheekafbetaling -betalen we gemiddeld 953,6 euro per maand. Dat blijkt uit een bevraging van HLN*. Hoe verhouden jouw onkosten zich ten opzichte van die van anderen? In onze Geldwijzer kan je jouw maandelijkse uitgaven vergelijken met die van vergelijkbare Vlaamse huishoudens. -
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.