Al 2.000 gezinnen vroegen een betaalpauze van hun woonlening aan: wat zijn de voorwaarden?
Spaargids.beIn de eerste negen dagen van oktober kregen in ons land 2.000 gezinnen uitstel voor de afbetaling van hun woonlening. Gemiddeld kregen de betrokken families hierdoor 430 euro per maand extra ademruimte. Dat meldt Spaargids.be. Wanneer is het interessant om de afbetaling van je lening tijdelijk op te schorten? En aan welke voorwaarden moet je voldoen?
De Belgische banken geven hun klanten die door de hoge energieprijzen in problemen zijn gekomen en die aan bepaalde voorwaarden voldoen de mogelijkheid om gedurende twaalf maanden op hun woonlening alleen intresten terug te betalen en geen kapitaal.
Het betalingsuitstel van het woonkrediet kan aangevraagd worden door particulieren die aan elk van deze voorwaarden voldoen:
• Het woonkrediet is aangegaan voor de hoofdverblijfplaats in België van de kredietnemer(s). Voor een lening voor een tweede woning is er dus geen uitstel.
• Op het moment van de aanvraag tot betalingsuitstel is het totaal roerend vermogen van de aanvrager op zicht- en spaarrekeningen en in een beleggingsportefeuille bij de eigen of een andere bank kleiner dan 10.000 euro. Pensioensparen wordt niet meegerekend.
• Er was op 1 maart 2022 geen betalingsachterstand op de woonlening geregistreerd in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP)
• De kredietnemer heeft een afbetalingsplan lopende of aangevraagd bij zijn/haar energieleverancier.
Wat moet je kunnen voorleggen aan je bank?
De bank zal enkele bewijsstukken opvragen om de aanvraag te kunnen opstarten zoals een bewijs van het afbetalingsplan of de aanvraag ervan bij de energieleverancier. Daarnaast zal ze een verklaring op eer vragen waarin je als klant moet bevestigen dat je betalingsmoeilijkheden ondervindt door de oplopende energiefactuur. Je moet ook kunnen aantonen dat het geld dat op je zicht- spaar en beleggingsrekening staat minder bedraagt dan 10.000 euro.
Belangrijk: Een betaalpauze van de woonlening is niet voor iedereen even interessant. Bekijk hier of het betalingsuitstel je op lange termijn niet duurder zal komen staan.
Hoelang kan je nog betalingsuitstel aanvragen?
Je kan het betalingsuitstel nog aanvragen tot 31 maart 2023 en het kan enkel aangevraagd worden voor toekomstige maandaflossingen.
Vraag het betalingsuitstel zeker op tijd aan bij je bank. Het duurt ongeveer 10 kalenderdagen om zo’n aanvraag te verwerken. Wil je de afbetaling van de maandtermijn die je op 1 november verschuldigd bent dus uitstellen? Dan moet je je aanvraag ten laatste op 21 oktober indienen. De bank rekent hier trouwens geen gebruikelijke dossier-en administratiekosten voor aan.
Wat als ik niet in aanmerking kom maar toch betalingsmoeilijkheden heb?
Tijdens de eerste dagen van oktober vroegen 1.533 gezinnen via de klassieke weg een betalingsuitstel aan. 453 andere gezinnen voldeden niet aan de voorwaarden, maar konden samen met hun bank wel een oplossing op maat zoeken. Bespreek dus zeker met jouw bank wat de mogelijkheden zijn.
Je energiefactuur drukken door de energieprestatie van je woning op te krikken? Lees hier hoe een gratis renovatielening misschien een uitweg biedt.
Lees ook op Spaargids.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
TV
STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie). -
PREMIUMGeld20
Zomervakantie bijna 12% duurder: wanneer boek je nu het best?
Wablief?! 5.000 euro voor een week met het gezin onder de zon, half pension? Jawel, de zomervakantie is opnieuw een pak duurder geworden, of u het nu veraf of dichtbij zoekt. Voor een buitenlandse pakketreis kwam er in een jaar tijd bijna 12 procent bij. Een verblijf op een bungalowpark of camping in eigen land werd in twee jaar tijd zelfs ruim een derde duurder. Moet u nu dan die vroegboekkorting pakken, of toch maar op die fabelachtige lastminute wachten? -
-
PREMIUM
Wonen in stijl in een historisch stadscentrum? Woonexpert tipt 5 charmante appartementen te koop vanaf 325.000 euro
De historische stadscentra spreken als locatie om te wonen tot de verbeelding. Wie daar een appartement wil, moet vaak geduld hebben. Het aanbod is er schaars en de prijzen liggen sowieso hoger. Onze woonexpert Bjorn Cocquyt vond vijf aanraders in het hart van de stad vanaf 325.000 euro. -
Moet jaarinflatie op de schop? In vergelijking met vorige maand is het leven opnieuw (heel klein beetje) goedkoper geworden
Een winkelkar is het voorbije jaar een pak duurder geworden. De inflatie heeft eind vorig jaar een ongeziene piek bereikt. Toch zijn de prijzen sinds een tweetal maanden heel licht aan het dalen. Econoom Jan Eeckhout pleit er dan ook voor om over te stappen naar een systeem van gewogen maandinflatie in plaats van jaarinflatie, om zo korter op de bal te kunnen spelen. Dat schrijft ‘De Standaard’. -
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijkse uitgaven met die van andere Vlamingen
Iedere maand spenderen Vlamingen gemiddeld 1128,6 euro in de supermarkt. Voor alle kosten die met wonen te maken hebben - van energierekening tot huur of hypotheekafbetaling -betalen we gemiddeld 953,6 euro per maand. Dat blijkt uit een bevraging van HLN*. Hoe verhouden jouw onkosten zich ten opzichte van die van anderen? In onze Geldwijzer kan je jouw maandelijkse uitgaven vergelijken met die van vergelijkbare Vlaamse huishoudens.