Ga naar de mobiele website
^ Top

Agoria: "Energieprijzen stijgen toch nog"

photonews
Ondanks de belofte van de regering dat de energieprijzen tijdelijk bevroren zouden worden, is de gasprijs op 1 april toch gestegen. Dat klaagt Agoria, de federatie van de technologische industrie, aan. Daar pakt De Tijd vandaag mee uit op haar website.

De regering besliste onlangs om de energieprijzen in België te bevriezen van april tot eind dit jaar, om de inflatie onder controle te houden.

Maar volgens Agoria houdt de overheid zich stricto sensu niet aan haar belofte. "Op 1 april hebben Electrabel en Luminus hun gasindexeringsformules verhoogd, zoals gebruikelijk om de drie maanden", zegt Frank Vandermarliere van Agoria. "De indexeringsparameter is met 5,5 procent verhoogd, wat voor de consument neerkomt op een prijsverhoging van 3 à 4 procent. Dat betekent dus meteen ook dat de inflatie als gevolg daarvan ook nog zal stijgen."

"Je kan dus eigenlijk niet zeggen dat de prijzen vanaf 1 april geblokkeerd werden", aldus nog Vandermarliere. "Je kan pas spreken van een bevriezing op 1 juli, wanneer er normaal gezien een volgende trimestriële aanpassing zou zijn."Meld een bug