Administratieve job? Meest bedreigd door automatisering

Thinkstock
De banen van administratief personeel bij financiën en verzekeringen zijn het meest bedreigd door de toenemende automatisering. Die van verpleegkundige kaderleden het minst. Dat blijkt uit een studie van ING naar jobverlies door automatisering. 

"Automatisering zorgt nu al voor verschuivingen op de arbeidsmarkt", zeggen de economen van de bank. Ze roepen op om in te zetten op aanpassingsvermogen en op bijscholing, om zich te wapenen tegen deze evolutie.

In de studie werd enerzijds het aantal mensen dat een bepaalde job uitoefent in België tussen 2013 en 2016 vergeleken met de automatiseringskans van de betreffende job. Blijkt dat er nu al een verband merkbaar is. Voor jobcategorieën met een hoge kans op automatisering, daalde het aantal werknemers de voorbije jaren. Anderzijds zijn er verschillende categorieën met een lage kans op automatisering, waar ook het aantal werknemers de voorbije jaren is gestegen. Al spelen er soms andere factoren zoals de algemene economische situatie om te verklaren waarom het personeelsbestand toch stijgt of daalt.

Kwetsbare categorieën

Voor administratief personeel verzekeringen en financiën bijvoorbeeld is er een kans van 97 procent op automatisering, terwijl het aantal werknemers er tussen 2013 en 2016 daalde met 24 procent. Een andere kwetsbare categorie is die van betonwerkers, met een automatiseringskans van 88 procent en 39 procent minder werknemers. 

Omgekeerd ziet ING slechts 1 procent kans op automatisering bij verpleegkundig kaderpersoneel, terwijl het aantal jobs er met 76 procent is gestegen. Het ondersteunend personeel op het gebied van maatschappelijk werk verdubbelde zelfs, terwijl de kans op automatisering er slechts 13 procent bedraagt.

Compensatie

"Ook al zorgt automatisering voor het verlies van bepaalde banen, de nieuwe technologie zorgt ook voor het ontstaan van nieuwe behoeften en dus worden er nieuwe jobs gecreëerd. De verloren banen door automatisering kunnen zo gecompenseerd worden", stelt de studie. Mensen kunnen zich het best wapenen door in te zetten op het aanpassingsvermogen en op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. "We zijn zeker niet machteloos tegenover de automatiseringsgolf. En op die manier kunnen we ook ten volle profiteren van alles wat nieuwe technologie ons kan bieden."

Tijd voor een nieuwe uitdaging?
Bekijk het volledig jobaanbod op vacature.com
Bekijk jobs9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Het is zoals met de opslagcapaciteit. Verdubbel die van je harde schijf en binnen de kortste keren staat die vol. Verhoog de informatisering en weldra heb je ict werknemers te weinig. En nergens is er meer bureaucratie en wordt er meer papier verspild dan in een sterk gedigitaliseerd bedrijf in de ict sector. Ziet er goed uit voor de werkgelegenheid. Toch voor deze die de indruk kunnen geven dat ze met ict overweg kunnen.

 • Christine Laevers

  Administratieve jobs kunnen ook digitaal een meerwaarde zijn als je bv iemand als contactpersoon aanduidt voor een aantal dossiers. In mijn beperkte administratie zoek ik naar een en dezelfde contactpersoon. Als je als burger info wenst en belt of naar het loket gaat, heb je te vaak telkens een andere persoon. Weer heel die uitleg! Dat kost geld, energie en tijd! Vaak krijg je dan twee versies of meer! Het is een gat in de markt! Een win-win systeem voor alle partijen!

 • Paul Corvair

  Delocalisering is een grotere bedreiging voor de eenvoudige administratieve Jobs. Er is hier binnenkort bijna geen werk meer voor ongeschoolden.

 • jos De Decker

  Een krachtige atoomexplosie op grote hoogte en het is gedaan met de digitalisering. Evenzo als de zon een enorme elektromagnetische explosie richting aarde stuurt. Om van massale hacking waar de Russen mee dreigen nog maar te zwijgen.

 • cor vermonden

  Ambtenarij dan toch dit jaar nog met zestig procent verminderen en de politici met zeventig en lage pensioenen kunnen met twintig procent omhoog.