ACV verwerpt voorakkoord bpost, ondanks belofte 1.000 extra medewerkers: “Dat hebben ze al eerder beloofd”

Photo News
De christelijke vakbond ACV verwerpt het voorakkoord dat gisteren op tafel is gelegd na overleg tussen de drie vakbonden en de directie van bpost. In het voorakkoord met de bonden belooft de directie tijdelijk 1.000 voltijdse medewerkers extra aan te werven, bovenop de openstaande vacatures. 

 Het was al duidelijk dat het voorakkoord op zich niet voldoende was voor de vakbonden. Het zou nog verder uitgewerkt moeten worden, benadrukte de liberale bond VSOA. Bij de socialistische ACOD laaiden “de emoties hoog op”, maar de bond zou wel nog het personeel raadplegen. “We verdedigen het akkoord niet, maar informeren de mensen wel op een correcte manier. Zo laten we hen het voorakkoord zelf beoordelen”, zegt Jean-Pierre Nyns van ACOD.

De derde vakbond, ACV, verwerpt het akkoord meteen, en dat aan beide kanten van de taalgrens. “Onze mensen hebben het akkoord afgewogen tegen de eisenbundel en het onvoldoende bevonden”, zegt ACV-sectorverantwoordelijke Annick Boon. “Het probleem met de belofte van 1.000 tijdelijke aanwervingen extra is dat men dat eerder al heeft beloofd, maar bpost ondervindt moeite om aan te werven. Het personeel wil keiharde garanties”, zegt Boon. “De mensen op het terrein zijn teleurgesteld.”

“Om zijn ongenoegen te uiten zal ACV-CSC Transcom een informatieve stakingspost (zonder blokkering) houden aan NBX tot vanavond 22 uur zoals voorzien in de agenda van het gemeenschappelijk vakbondsfront”, klinkt het nog in een mededeling van ACV.
ACOD neemt niet deel aan de stakingspost. “We gaan nu de rust een klein beetje laten terugkeren en iedereen zelf laten evalueren wat goed en minder goed is voor hem”, zegt Nyns nog. 

De drie vakbonden hebben uiteindelijk beslist om het voorakkoord niet te verdedigen bij het personeel. Ze gaan het enkel “uitleggen”. Morgen overleggen de bonden opnieuw met elkaar. “We zullen donderdag in gemeenschappelijk vakbondsfront bekijken hoe we tot goede oplossingen kunnen komen”, zegt Boon na intern overleg. Of er nu een nieuwe staking lonkt? “We laten het even bezinken”, klinkt het bij Jean-Pierre Nyns van ACOD. “Een staking is een van de mogelijkheden van verdere stappen. Maar dankzij de vorige staking is er nu wel bereidheid bij de directie om te praten.”

Onmiddellijk 100 extra mensen

Vanmiddag gaven de bonden voor het eerst de inhoud van het voorakkoord vrij. Bpost heeft volgens hen beloofd om onmiddellijk 100 voltijdse personeelsleden aan te werven om het werk in 400 zware diensten "op een aanvaardbaar niveau te brengen". Bovenop die 100 zouden er tijdelijk nog 900 personeelsleden extra worden aangeworven voor de drukke eindejaarsperiode. Waar die 1.000 extra mensen vandaan moeten komen, was minder duidelijk.

Ook rond het omstreden georoute-systeem werden afspraken gemaakt. Dat systeem stippelt de rondes van de postbodes uit. "We waren al aan versie 20 toe", zegt Nyns. Nu zou bpost toegezegd hebben om alle lopende reorganisaties - "beparingsoefeningen" volgens de bonden - in het systeem op te schorten. Vakbonden en management zullen een nieuw organisatiemodel afspreken.

Tijdelijke contracten omzetten

Verder zou bpost nog bereid zijn om tijdelijke contracten in het retailnetwerk om te zetten in contracten van onbepaalde duur, om uitbestedingsdossiers te heronderhandelen en om snel afspraken te maken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. "De directie accepteert het signaal van het personeel en toont respect. De boodschap is goed begrepen. Dat is al een goed uitgangspunt", aldus Nyns.
169 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sylke Buysse

  Wat B-Post nu beloofd aan de vakbonden, is iets waar ze de doorsnee Belgische bevolking financieel voor gaan laten opdraaien - vandaar de plots OPNIEUW zwaar verhoogde tarieven.

 • jack vandenhende

  Wat er nu misloopt voor de werknemers bij de post , is dat zij nu ook acht uur moeten werken in plaats van vier of vijf uur , en dat de brouwer nu geen bier meer mag afleveren in de sorteer centrums , zoals vroeger altijd gebeurde . Zij hebben het zelf naar de ..loten geholpen , en nu gaan de vakbonden Bpost kapot staken , zoals GM , Renault en Fort .

 • Koen Verhaeghe

  Typisch vakbonden... Zorgen dat bedrijven imagoschade oplopen, dan verbaasd zijn dat die bedrijven het minder doen en moeten bespare' akaxafdankingen maar vakbonden treffen geen schuld. Hun afgevaardigden blijven op kosten van hun leden gaan eten, jasjes en andere prullaria krijgen, reizen naar, andere kant van wereld voor congressen waar hun leden lap aan hebben. Om dan nog maar te zwijgen van hoe ze profiteren op kosten van hun werkgever. Doe, zo verder...

 • Marie Vandam

  Honderden extra medewerkers beloofde de post jaren terug ook is niks van in huis gekomen maar het loon van hun ceo,s bleef wel opslagen ! De mensenwijsheid het kotsbeu om uitgemolken te worden terwijl de hoofd koe atijd op een betere stal zit ! Kan ze goed begrijpen!

 • gust van langenhove

  De post is hopeloos verouderd je krijgt een aangetekend schrijven en geen mens kan u zeggen van wie hij komt , een maal per week post zou meer dan genoeg zijn .