Achterstallige betaling dubbel zo duur voor belastingplichtige als voor fiscus

photo_news
Het tarief van de nalatigheidsintresten die worden aangerekend bij het laattijdig betalen van belastingen daalt naar 4 procent. Maar dat is dubbel zoveel als wat de fiscus verschuldigd is bij terugbetalingen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

Wie achterstallige belastingen of heffingen moet betalen, wordt vanaf 2018 niet langer gesanctioneerd met het hoge intresttarief van 7 procent. Door de programmawet van eind december is het tarief verlaagd naar 4 procent. Voortaan worden de nalatigheidsintresten jaarlijks aangepast aan de evolutie van de rentevoeten op de lineaire obligaties op tien jaar, met een minimum van 4 en een maximum van 10 procent. Dat minimum is meteen ook het tarief voor 2018.

Tot nu toe betaalde de fiscus evenveel als de belastingplichtige: 7 procent. Maar door de nieuwe wetgeving zal het tarief van de door de fiscus verschuldigde moratoriumintresten altijd 2 procentpunten lager zijn dan de nalatigheidsintresten die u moet betalen. Voor 2018 bedragen die moratoriumintresten dus 2 procent. De fiscus zal die intresten ook niet meer automatisch betalen, maar pas nadat hij in gebreke is gesteld.

Volgens het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is de tweedeling een onderdeel van de financiering van de verlaagde vennootschapsbelasting.
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • raymond van der craen

  We weten wat we in 2019 moeten doen? Grote kuis houden in het kieshokje!

 • Hugo Van Haevre

  De zo veelste wettelijke diefstal wat staat er in onze grondwet iedereen is gelijk voor de wet ?? maar politiekers behoren niet bij iedereen

 • ERIK CORNELIS

  En wie zegt dat ze er morgen niet nog een schep bovenop doen , wie houdt ze tegen.

 • gustaaf carpels

  Dan verschieten ze dat de jeugd moet kotsen van de politiek en deze niet vertrouwen en gelijk hebben ze of je een N-VA er of een cdH er of liberaal alle politiekers vullen hun zakken en kiezers zijn die domme mensen die denken dat ze Iets voor de mensen gaan doen.

 • jan janssens

  Allen zijn ze het zelfde, toch primeert de NVA in het bedriegen van de gewone bevolking. Gelukkig voor hen blijven de militairen in de Joodse buurt actief of ze hadden geen 1 stem van hun kiesvee... veiligheid "gevoel". We laten ons steeds vangen hé. Na hun regeer periode is het nog nooit zo onveilig geweest.