Abonnement in ruil voor spotgoedkope gsm: spaar je werkelijk geld uit door te tekenen voor een koppelverkoop?
MijnTelcoMaak je winst door de aankoop van je telefoon te koppelen aan een abonnement? Het is een vraag die veel telecomgebruikers zich stellen. Een smartphone voor 9 euro klinkt mooi, maar levert dat je aan het einde van de rit effectief voordeel op? En waar moet je op letten bij zo’n koppelverkoop? MijnTelco zocht het uit.
Telecomoperatoren slaan ons geregeld om de oren met spectaculaire aanbiedingen. De nieuwste smartphone aan een spotprijs? Dat kan, op voorwaarde dat je er een abonnement bijneemt. Ondertussen is de koppelverkoop goed ingeburgerd. Bij Proximus bijvoorbeeld koop je een smartphone vanaf 9 euro, in combinatie met een abonnement. Grote concurrent Telenet legt de prijzen wat hoger. Daar krijg je tot 30% korting op toestellen.
Blijft de vraag: doe je er voordeel mee? Eerst en vooral moet je kijken naar de duur van het contract. In de meeste gevallen is dat 12 of 24 maanden. In tijden van promoties en variërende prijzen is dat lang. Sinds de telecomwet van 2012 is het als klant bovendien een stuk eenvoudiger om van provider te veranderen. En net dat ligt bij koppelverkoop moeilijker.
Hoe interessant is een abonnement van een koppelverkoop? Vergelijk hier de goedkoopste telecomabonnementen op de markt.
Voorwaarden
Aan zo’n koppelverkoop zijn namelijk voorwaarden verbonden: de kleine lettertjes. En die kunnen lelijk tegenvallen. Vooraleer je je laat verleiden door de goedkope smartphone, moet je zelf nagaan welk abonnement het beste bij je past. Welke mogelijkheden zijn er? En kom je niet goedkoper uit indien je je gsm-factuur integreert in een pakket samen met internet en televisie? Is de aangeboden formule bij de koppelverkoop afgestemd op je persoonlijke gebruik? Het zijn allemaal vragen waarop je een antwoord moet zoeken. Want wil je de grootste korting op de smartphone, dan moet je wellicht het duurste abonnement nemen, terwijl een aangepast abonnement aan je gebruikersprofiel steeds is aangewezen. Bereken dus altijd de totale kosten van de aankoop over de volledige periode, van je smartphone én je tariefplan.
Voor de duidelijkheid: eenmaal het contract getekend is, kan je nog altijd veranderen van operator. Alleen heeft dat gevolgen voor de aankoop van je smartphone. Die is pas helemaal van jou eenmaal de volledige contractduur afloopt. Wil je vroeger overstappen? Dan betaal je de restwaarde van de gsm verplicht terug.
Voorbeeld
Als voorbeeld nemen we een huidige promotie bij Proximus. Daar koop je een Samsung S21 FE 128GB voor 9 euro. Normale prijs: 749,99 euro. Let wel, wie de smartphone aan 9 euro wil, moet twee abonnementen nemen die 24 maanden lopen: een gsm-abonnement, plus een DataPhone-abonnement dat een volume extra data omvat. De prijs van het DataPhone-abonnement loopt stevig op. Voor 2,5 GB extra data betaal je maandelijks 25 euro bovenop je gekozen gsm-abonnement.
Op het einde van je contractduur van 24 maanden zorgt DataPhone zo voor een meerprijs van 600 euro, bovenop de prijs van het gsm-abonnement (vanaf 26,99 euro). Daarmee is het aangeboden voordeel al bijna volledig tenietgedaan en beschik je bovendien nog niet eens over het meest uitgebreide of een aangepast abonnement. Wil je de smartphone aan 9 euro toch? Dan betaal je dus concreet elke maand 51,99 euro. Gespreid over 24 maanden kom je op een totale som van 1.247,76 euro.
Wil je de aangeboden smartphone met enkel een gsm-abonnement zonder DataPhone? Dat kan, maar dan kost de smartphone je bij de start 599,99 euro. Dat is minder dan de normale aankoopprijs van 749,99 euro, al is het voordeel hier opvallend kleiner. Bovendien blijf je ook dan nog altijd gebonden aan het gsm-contract.
Orange
Voor hetzelfde toestel bij Orange ligt de ‘vanaf-prijs’ een stuk hoger: namelijk 549,95 euro. Hier moet je wel maar maar één abonnement extra nemen en de looptijd bedraagt maar 12 maanden.
Conclusie: laat je dus niet te snel verleiden door wat op het eerste gezicht grote kortingen lijken. Vergelijk de aanbiedingen en de voorwaarden van het aangeboden contract. Vooraf je de berekening maken, is dus de boodschap.
Berekenen
Maakte je gebruik van zo’n koppelverkoop en wil je weten hoeveel je nog verschuldigd bent bij een eventuele overstap? Deel de korting die je kreeg op de smartphone door het totaal aantal maanden dat je contract loopt en vermenigvuldig dat getal met de resterende looptijd van je contract in maanden. Bij een overstap ben je dat bedrag verschuldigd aan je huidige provider.
Twijfel je aan je huidige tariefplan? Bekijk de huidige aanbiedingen via de vergelijker van Mijntelco.be.
Lees ook op Mijntelco:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijntelco.
Mijntelco.be is een onafhankelijke telecomvergelijker van internet, mobiele tefefonie, televisie en vaste lijn..
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
-
Topingenieur verlaat Twitter na debacle met livestream DeSantis: beluister hier ongemakkelijkste momenten
Foad Dabiri, het hoofd van de ingenieurs bij Twitter, verlaat het mediabedrijf. Hij doet dat een dag nadat technische problemen de aankondiging van de presidentscampagne van Ron DeSantis plaagden. -
MIJNTELCO
Slechte wifi- en gsm-verbinding in huis? Zo los je het op
Isoleren is voordelig voor je energiefactuur, maar voor je wifiverbinding en gsm-signaal is het rampzalig. Zeker in nieuwbouwwoningen ondervinden heel wat mensen problemen om zorgeloos te surfen en bellen. Hoe los je dat op? Mijntelco zocht het uit. -
-
Spaargids.be
Oordoppen op maat: welke korting krijg je via het ziekenfonds?
-
Inflatie daalt naar 5,2%: welke producten zijn goedkoper en duurder geworden?
De inflatie, die aangeeft hoe snel het leven duurder wordt, is opnieuw licht gedaald. De gemiddelde prijzen stegen in mei ‘maar’ met 5,2%. Dat is al geleden van oktober 2021. Bovendien is voeding deze maand voor het eerst in lange tijd minder duurder geworden. “Het gaat hier vooral om ontbijtproducten.” -
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
Mijntelco
Eindelijk akkoord over veiling 5G en vierde telecomspeler: wat betekent dit voor jou?