Elke Van Overwaele van de Confederatie Bouw (foto) en Geert Coene van Test-Aankoop leggen uit wat je kunt doen bij bouwgeschillen.
Volledig scherm
PREMIUM
Elke Van Overwaele van de Confederatie Bouw (foto) en Geert Coene van Test-Aankoop leggen uit wat je kunt doen bij bouwgeschillen. © Getty Images / rv

“Aannemers kunnen al lang failliet zijn voor er een definitieve uitspraak is”: steeds vaker bemiddeling in plaats van lange rechtszaak bij bouwgeschillen

Ruzie met de aannemer over het voorschot of de levering van materialen? Vanaf 1 september zet het gerecht vol in op bemiddeling, met als doel een regeling in der minne. “Bouwgeschillen kosten veel geld en vreten energie”, zeggen experts in 'Dag Allemaal’. “Een rechtszaak sleept jaren aan, terwijl bouwlustigen en aannemers hun werf willen zien opschieten.”

  1. Kinderen blijven steeds langer in ‘Hotel Mama’: kan je een financiële bijdrage vragen aan je thuiswonende zoon of dochter?
    PREMIUM

    Kinderen blijven steeds langer in ‘Hotel Mama’: kan je een financiële bijdrage vragen aan je thuiswonen­de zoon of dochter?

    Om te kunnen sparen voor een eigen stekje blijven kinderen nu al gemiddeld tot hun 26ste thuis wonen. Maar hoe moet dat als de facturen voor de ouders ook almaar duurder worden? Mag je een financiële bijdrage vragen aan je kind? En welke som is dan gerechtvaardigd? “Hun maaltijdcheques vragen kan een goed idee zijn. Het gaat dan algauw om zo’n 140 euro, en je kind zal die zelf niet zo gauw missen”, zegt financieel expert Liesje Vanneste.