Aandeelhouders en beleggers stellen almacht van Mark Zuckerberg bij Facebook in vraag

Facebook-baas Mark Zuckerberg.
EPA Facebook-baas Mark Zuckerberg.
Aandeelhouders van Facebook zetten steeds meer vraagtekens bij de mate van controle die oprichter en topman Mark Zuckerberg over het bedrijf heeft. Ook willen beleggers dat het bedrijf een onafhankelijke president-commissaris krijgt, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Nu heeft Zuckerberg een dubbelrol als topman en president-commissaris.

Institutionele beleggers zijn na het schandaal rond Cambridge Analytica scherper naar Facebook gaan kijken. Onder meer de schatkistbeheerders van de staat Illinois en de stad New York roepen op tot verandering. Zo willen zij ook drie nieuwe, onafhankelijke toezichthouders benoemen die kennis hebben van data en ethiek.

Zuckerberg heeft 14 procent van de aandelen, maar 60 procent van het stemrecht in Facebook. Hij liet onlangs in een interview bij het onlinemedium Vox nog weten dat Facebook-aandeelhouders blij moeten zijn dat het bedrijf achter het sociale netwerk door een enkele meerderheidsaandeelhouder wordt gecontroleerd. "We zijn niet overgeleverd aan de grillen van kortetermijninvesteerders'', aldus Zuckerberg.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan geens

  Als je nu nog Facebook gebruikt, verdien je geen privacy .

 • Lieven Cleymans

  Is dit niet hetzelfde in vele andere grote bedrijven ? Ik dacht het wel

 • jeff De Boeck

  Het is zijn uitvinding, zijn firma . Punt

 • Valentin Valmont

  Eindelijk, het werd tijd. Facebook os één grote klucht.

 • jos indigne

  Ik heb alleen maar Facebook ,en heb er geen probleem wat mijn privacy betreft , anders lijkt me Twitter wel veel meer privacyfoob ,als je hoort in t journaal hoe ze over Trump Twitteren heel de wereld rond , neen schaf dan beter Twitter en comsoorten af en laat Facebook zijn ding doen zoals ze bezig zijn