Aandeelhouders Bayer zeggen vertrouwen in topman op

Werner Baumann
EPA Werner Baumann
De aandeelhouders van Bayer hebben het vertrouwen in topman Werner Baumann opgezegd. Baumann kreeg steun van 45 procent van de aandelenbezitters, de rest stemde tegen een decharge voor Baumann en de rest van het bestuur. De raad van commissarissen kon nog wel op het vertrouwen van de aandeelhouders rekenen en kreeg 66 procent van de stemmen.

Krijgt een bestuur decharge, dan zijn de bestuurders persoonlijk niet verantwoordelijk te houden voor alles wat er gebeurd is in het voorbije jaar. Een dergelijke stemming is niet bindend, maar in het verleden hebben soortgelijke signalen van aandeelhouders Duitse topmannen de kop gekost. De raad van commissarissen van Bayer liet weten bijeen te komen om over de stemming te vergaderen.

Beleggers stellen vraagtekens bij de manier waarop Baumann met de overname van Monsanto is omgegaan. Sinds de samenvoeging van de twee bedrijven is er ongeveer 35 miljard euro aan marktwaarde verdampt. Dat hangt nauw samen met de golf van rechtszaken tegen het chemiebedrijf vanwege het onkruidverdelgingsmiddel Roundup uit de stal van Monsanto. Ze vragen zich af of het bestuur het risico dat dit middel voor het bedrijf zou vormen wel goed heeft ingeschat.

Werner Baumann
REUTERS Werner Baumann3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christian Alex

    "Ik wil de grootste hebben" heeft de aandeelhouders van heel veel bedrijven al heel veel gekost. het vertrouwen is nu op)gezegd, maar vooraf heeft de raad van bestuur die man toch zijn gangen laten gaan? Amerika en rechtszaken? En zoals hieronder geschreven, dat wist zelfs boer Wies.

  • Jan Dekoninck

    Monsanto waren de slimste , zij zagen het aankomen.... Baumann was te gehaast om aan de top te staan van een nog (nooit genoeg) groter concern en sleept daarmee alle aandeelhouders mee in een gigantisch verlies. We moeten ons eens dringend bezinnen over al dat beursgenoteerd gebeuren en de nefast gevolgen voor eigenaars & nog veel meer de werknemers en maatschappij. Het kan niet afgeschaft , maar de regels moeten dringend verandert worden.

  • Johan De Clercq

    Roundup is de strop. Dat wist zelfs boer Wies......