9 op de 10 willen niet tot 67ste werken: zo kan je vroeger met pensioen
JobatOm de pensioenen betaalbaar te houden, zullen we langer moeten werken. De overheid kondigde aan de wettelijk pensioenleeftijd in 2025 op te trekken naar 66 jaar. In 2030 komt daar nog een jaartje bij en zullen we pas op ons 67ste met pensioen kunnen. Voor ruim 9 op de 10 werknemers is dit slecht nieuws: een ondervraging van HR-dienstverlener Securex bracht aan het licht dat 91,5 procent het niet ziet zitten om tot hun 67ste actief te blijven. Wat kun je doen als je je fysiek of mentaal niet in staat voelt om tot die leeftijd te werken? Jobat.be schetst de mogelijkheden.
Tijdskrediet
Denk je niet tot je 67ste te kunnen werken of ontbreekt het je aan motivatie, dan biedt tijdskrediet een interessante uitweg. Vanaf de leeftijd van 60 jaar kan wie minstens 3/4de werkt ervoor kiezen met een zogeheten tijdskrediet-landingsbaan minder uren te presteren, en dit tot aan het wettelijke pensioen. Enkel werknemers uit de privésector die een loopbaan van 25 jaar als loontrekkende kunnen voorleggen komen in aanmerking. Je hebt de keuze om je werkregime terug te schroeven tot een deeltijdse baan (19 uur) of je job met 1/5de te verminderen.
Die laatste optie is enkel toegankelijk voor voltijdse werkkrachten. Het loon voor de uren die je minder werkt, ben je weliswaar kwijt, maar de overheid voorziet een uitkering ter compensatie. In bepaalde gevallen geniet je al vanaf je 55ste van een RVA-uitkering. Zo zijn er uitzonderingen voor werknemers met een zwaar beroep, loopbaan van 35 jaar of voor wie werkzaam is in een onderneming in moeilijkheden of herstructurering.
Zachte landingsbaan
Een andere optie om werken tot aan je 67ste te verlichten, bestaat erin binnen de organisatie over te schakelen naar een andere, minder belastende functie. De optie om in zulke ‘zachte landingsbaan’ te stappen lonkt vanaf je 58ste. Zowat alle sectoren moeten het zonder cao rond deze vorm van landingsbaan stellen, waardoor je een individuele overeenkomst zal moeten opstellen met je werkgever. Je bepaalt onderling de voorwaarden en modaliteiten, maar reken erop dat je waarschijnlijk een stuk loon zal moeten afstaan.
Rimpeldagen
Wil je minder werken zonder inkomen te verliezen? Dan zijn rimpeldagen dé oplossing. Dat zijn extra verlofdagen die werknemers vanaf een bepaalde leeftijd kunnen opnemen zonder loonverlies te lijden. Helaas maakten rimpeldagen nog niet in alle sectoren hun intrede. Vooral in de zorg zijn ze populair. Vanaf 45 jaar maken medewerkers er aanspraak op rimpeldagen, en met de leeftijd stijgt ook het tegoed. Zorgpersoneel ouder dan 55 jaar kan zo wel 36 extra verlofdagen verzilveren.
Wil je een zinvolle job mét rimpeldagen? Zo maak je na je 50ste de overstap naar de zorgsector
Word ambtenaar
Heb je geen zin om tot je 67ste te werken, kan ook je beroepskeuze een belangrijke factor zijn. We zouden immers niet in België wonen, als er geen uitzonderingen waren. Sommige beroepen ontspringen de dans en kunnen wél nog vroeger stoppen, ook na 2030. Het gaat dan in de eerste plaats om ambtenarenposities.
Statutaire ambtenaren mogen vaak al na een loopbaan van 37,5 à 41 jaar van hun pensioen genieten, waar voor werknemers een carrière van 45 jaar de norm is. Als treinbestuurder of -begeleider kan je zelfs reeds op je 55e je job gedag wuiven op voorwaarde dat je een loopbaan van 30 jaar kan voorleggen. Magistraten mogen vertrekken na een loopbaan van 36 jaar en politieagenten en postbodes met een ambtenarenstatuut kunnen zich na 37,5 jaar volledig wijden aan hun moestuin of hobbyclub. Leerkrachten moeten dan weer 43 werkjaren op de teller hebben staan.
Vervroegd pensioen
Een optie voor werknemers is het vervroegd pensioen. Om hier recht op te hebben moet je een voldoende lange loopbaan kunnen voorleggen. Heb je 42 jaar gewerkt, mag je vanaf je 63e op vervroegd pensioen. Na een loopbaan van 43 jaar kan je op je 61e stoppen, en zwoegde je 44 jaar voor een baas mag je er op je 60e de brui aan geven. Je begon dan weliswaar te werken op je 16e. Op Mypension.be ontdek je wanneer jij op (vervroegd) pensioen kan en welke uitkering je zal trekken.
Weet jij hoeveel pensioen je zal krijgen? Bereken het hier
SWT of brugpensioen
En dan heb je nog het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, kortweg SWT, dat sommige werknemers in staat stelt voor de wettelijke pensioenleeftijd het werk neer te leggen. Dit vroegere ‘brugpensioen’ is enkel mogelijk wanneer er sprake is van ontslag door de werkgever en de werknemer aan bepaalde leeftijds- en loopbaaneisen voldoet. De voorwaarden om toe treden zijn in 2015 verstrengd en worden sindsdien steeds verder ingeknot. Er bestaan verschillende stelsels met elk hun eigen waslijst verplichtingen. Bekijk hier vanaf wanneer jij op brugpensioen kan.
Eigen middelen
Een optie die misschien realistischer is dan SWT, maar zeker niet voor iedereen evident, bestaat erin financiële onafhankelijkheid te verwerven. Heb je een appeltje voor de dorst, waardoor je het gerust even zonder inkomsten kan redden? Dan kan je deze middelen inzetten om voor je wettelijke pensioenleeftijd je koffers te pakken. Financiële onafhankelijkheid kan je bereiken door tijdens je werkende jaren zuinig te leven en goed te sparen, maar ook door bijvoorbeeld slim te beleggen of investeren.
Daarnaast zorg je best voor een goede groepsverzekering in je loonpakket en schept ook pensioensparen mogelijkheden. Reken op voorhand uit hoeveel spaargeld je nodig zal hebben. Wil je bijvoorbeeld twee jaar eerder stoppen en heb je iedere maand 2.000 euro nodig om je uitgaven te dekken, zal je een spaarpot van 48.000 euro moeten aanleggen (2.000 x 12 x 2).
Lees ook op Jobat:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief vanaf juli verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe. -
Jobat
Hoeveel pensioen verlies je wanneer je deeltijds werkt?
Vorig jaar werkte iets meer dan een kwart van alle loontrekkenden in ons land deeltijds. Welke invloed heeft die keuze op je uiteindelijke pensioen en hoe kun je deeltijds werken zonder aan pensioen in te leveren? Jobat.be somt voor jou de belangrijkste informatie op. -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
-
PREMIUMZoveel verdien ik
“In het begin verdiende ik 1.300 netto, inclusief premies voor avond- en weekendwerk”: Wilfried (61) werkte jarenlang in de Antwerpse zoo
Wilfried Van der Elst (61) werkte jarenlang als arbeider in een autofabriek, maar zijn liefde voor vissen dreef hem een andere richting uit. De gepensioneerde vissenverzorger vertelt over zijn passie en carrièreswitch. “Onze vissen kosten een klein fortuin aan eten en elektriciteit, maar gelukkig vindt mijn vrouw dat niet erg.” -
Jobat
Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat?
Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit. -
Gouden Formule 17
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten.