"Let op dat je geen prijs betaalt die ver boven de marktwaarde ligt en hou rekening met extra kosten", zegt notarieel expert Bart van Opstal.
Volledig scherm
PREMIUM
"Let op dat je geen prijs betaalt die ver boven de marktwaarde ligt en hou rekening met extra kosten", zegt notarieel expert Bart van Opstal. © Peter Hilz

“82% van beleggers vindt het bezit van een eigen woning belangrijk”: deze zaken moet je weten als je een huis of appartement wil kopen

Voor meer dan acht mensen op de tien is een eigen woning heel belangrijk, zo blijkt uit de maandelijkse peiling van ING bij de Belgische beleggers. Wie een woning wil kopen, heeft het ongetwijfeld al gemerkt: het blijft nog dringen met tientallen andere geïnteresseerden op een kijkdag. Maar welke vragen moet je jezelf stellen voor je een bod uitbrengt? Is een huis altijd een goede investering? En maak je als jongere of alleenstaande wel kans op een eigen stekje? “Kandidaat-kopers staan er vandaag niet per se slechter voor dan dertig jaar geleden”, nuanceert notarieel expert Bart van Opstal.

 1. “Begin dit jaar deden 177.000 Belgen een beroep op de voedselbank”: hoe werkt dat? En wanneer kan je er terecht?

  “Begin dit jaar deden 177.000 Belgen een beroep op de voedsel­bank”: hoe werkt dat? En wanneer kan je er terecht?

  Het was een alarmerend bericht in de krant: begin dit jaar deden 177.000 Belgen een beroep op de voedselbank. En dat aantal blijft stijgen, de laatste maanden zelfs met 25 procent. Tegelijk krijgen de voedselbanken sedert begin april zo’n 30 procent minder schenkingen binnen van de voedingsnijverheid. Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken vzw, vertelt hoe zo’n voedselbank werkt, wie ernaartoe kan en waar je ze vindt.
 2. Aantal bankkantoren gehalveerd sinds 2010: “Iedere dag moeten we het met minstens één fysiek kantoor minder stellen”
  Spaargids.be

  Aantal bankkanto­ren gehalveerd sinds 2010: “Iedere dag moeten we het met minstens één fysiek kantoor minder stellen”

  Elke dag verdwijnt gemiddeld meer dan één fysiek bankkantoor in ons land. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van Spaargids.be en cijfers van Febelfin bevestigen dit. Opvallend: België heeft ondanks de fikse daling nog altijd een van de dichtste kantoornetwerken van Europa. “Maar wie digitaal niet onderlegd is, raad ik toch aan om op de trein te springen. Er is geen weg terug”, zegt Brecht Coene van Spaargids.be. Al ziet Coene ook zaken waarvoor de consument wel nog een fysieke afspraak verkiest.
 3. “Met een tontine moet je na het overlijden van je partner geen erfbelasting betalen voor het huis dat je samen hebt gekocht”: onze geldexpert geeft advies
  PREMIUM

  “Met een tontine moet je na het overlijden van je partner geen erfbelas­ting betalen voor het huis dat je samen hebt gekocht”: onze geldexpert geeft advies

  Wil je samen met je partner een huis of appartement kopen, dan kan dat op verschillende manieren. Bij één ervan – de tontine of het beding van aanwas –spreken jullie af dat bij het overlijden van de ene partner, de ander het onroerend goed krijgt. Onze geldexpert Michel Maus legt uit wat zo’n tontine precies inhoudt en wanneer die voor jullie interessant kan zijn.
 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Renovatiewerken om energie te besparen? Let op voor fiscale addertjes onder het gras
  PREMIUM

  Renovatie­wer­ken om energie te besparen? Let op voor fiscale addertjes onder het gras

  Het nieuws over de hoge energieprijzen doet veel mensen vrezen voor een hoge gas- en elektriciteitsfactuur. Omdat de overheid nog niet veel maatregelen lijkt te nemen om die prijsstijgingen te bedwingen, kun je maar best zelf proberen om minder energie te verbruiken. Dat kan door je woning te renoveren, maar dat heeft ook wel wat fiscale gevolgen, zegt geld- en fiscaal expert Michel Maus. Hij legt uit waar je op moet letten.

Geld