Voor bijna één op zeven Belgen is de indexering van hun loon niet hoog genoeg om de stijgende kosten op te vangen, leerde arbeidseconoom Stijn Baert uit onze geldenquête.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor bijna één op zeven Belgen is de indexering van hun loon niet hoog genoeg om de stijgende kosten op te vangen, leerde arbeidseconoom Stijn Baert uit onze geldenquête. © Shutterstock/ rv

7 op 10 vinden loonindex niet genoeg om hogere prijzen op te vangen. Werkexpert: “Indexeer even in centen in plaats van procenten”

Eén op de drie Vlamingen heeft een te laag inkomen om alle kosten te betalen, en de automatische indexering volstaat voor liefst 68 procent niet om de stijgende prijzen op te vangen, zo blijkt uit De Grote Geldenquête van ‘Het Laatste Nieuws’ en ‘VTM Nieuws’. Geldexpert Stijn Baert, die in de Indexcommissie zetelt, heeft dan ook zijn bedenkingen bij het systeem van de loonindexering.

100 reacties

 • Daniel Casas

  1 maand geleden
  Meestal als je een hoge loon hebt, heb je ook een duurdere auto, huis, enz die je ook moet betalen(levenstandaard) dus niet akkoord.. als je iets of wat hogere loon hebt geef je ook veel meer aan de staat.. dus niet akkoord!
 • Timmy Vanheel

  1 maand geleden
  Akkoord voor bevriezen van indexering van hoge lonen en meer indexering lage lonen (hoge lonen beschouw het als filantropie)
 • JELLE POTS

  1 maand geleden
  Akkoord
 • Robert Vispoel

  1 maand geleden
  Dit lijkt mij een evenwichtig voorstel voor lage inkomens en lage pensioenen.
 • Hendrik Goris

  1 maand geleden
  Heel goed gedacht. En als het ACV nog eens wil staken voor koopkracht dat ze dan het ARCO geld terugggeven. idem dito als Leemans nog eens iets te zeggen heeft over de tijd van Daens. Toen waren de arbeiders ook verplicht hun loon te besteden in de winkel van de baas!
 1. Het (officiële) minimumloon van 1.846 euro bruto gewikt en gewogen: “Waarom zou je hogerop proberen te klimmen als je het toch niet voelt in je portemonnee?”
  PREMIUM

  Het (officiële) minimum­loon van 1.846 euro bruto gewikt en gewogen: “Waarom zou je hogerop proberen te klimmen als je het toch niet voelt in je portemon­nee?”

  Er gaapt een enorme loonkloof tussen Nicolas van ‘De Pfaffs’ en Filipijnse arbeiders in de Antwerpse haven. De ene kwam z’n bed niet uit voor minder dan 10.000 euro per maand, de anderen verdienen amper 600 euro. De ondergrens van de loonschaal blijkt een moeilijk gegeven. Onze werkexpert Stijn Baert buigt zich over de kwestie: “In plaats van naar het minimumbrutoloon, moeten we kijken naar het nettobedrag. Houden mensen genoeg over van hun werk?”
 2. PayPal verliest een belangrijke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een kredietkaart?
  Spaargids.be

  PayPal verliest een belangrij­ke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een krediet­kaart?

  Het betaalplatform PayPal stopt met het vergoeden van retourkosten. Een vergoeding daarvoor indienen is dus niet langer mogelijk. PayPal verliest daarmee een grote troef in vergelijking met andere betaaldiensten. Op welk vlak verschilt het dan nog van een kredietkaart? En hoe populair is PayPal in België eigenlijk? Spaargids.be maakt de analyse.