35 miljoen euro is binnen voor NewB

NewB-bestuurder Koen De Vidts.
BELGA NewB-bestuurder Koen De Vidts.
De coöperatieve NewB heeft de beoogde 35 miljoen euro binnen, zo valt te lezen op de website van Newbe.coop. Twee weken geleden werd al de kaap van de 30 miljoen gerond, als voorwaarde om een banklicentie te kunnen aanvragen. Maar de coöperatieve besliste toen om nog 5 miljoen euro extra te zoeken. Investeerders hadden tot vandaag/middernacht de tijd om zich aan te melden.

NewB werd na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een “ethische en duurzame bank” te worden. “Het doel van NewB is eenvoudige en transparante bankdiensten aan te bieden die de beginselen van duurzaamheid en ethiek naleven”, zo klinkt het.

Het definitieve bedrag zal vrijdagnamiddag worden afgeklopt. Het is niet de bedoeling om meer dan 35 miljoen euro op te halen, het eventuele verschil zal worden teruggestort, verklaarde bestuurder Koen De Vidts.

En die licentie?

Tegen februari-maart 2020 zou duidelijk moeten zijn of NewB een banklicentie krijgt van de Europese Centrale Bank. De aanvraag zit momenteel bij de Nationale Bank van België. Mochten de bankplannen toch nog mislukken, krijgt iedereen die aan de kapitaalronde deelnam, zijn geld terug, belooft NewB. Maar indien de Europese goedkeuring een feit wordt, hoopt de coöperatieve rond mei de bankactiviteiten te kunnen opstarten, zo blijkt uit het prospectus dat werd opgesteld voor de kapitaalronde. 

In een eerste fase zou de bank zich alleen op particulieren richten, met zichtrekeningen, spaarrekeningen en leningen op middellange termijn. Nadien zouden gelijkaardige producten volgen voor ngo's, verenigingen en kleine ondernemingen, en ook beleggingsfondsen.

Niet-gereglementeerd

Uit het prospectus blijkt ook dat de NewB-spaarrekening niet-gereglementeerd zal zijn. Dat betekent dat ze niet verplicht is om 0,11 procent rente uit te keren. De rente zal 0 procent bedragen, zeker tot eind 2024. 

De zichtrekening zal niet in het rood kunnen gaan. Klanten zullen ook een bankkaart kunnen krijgen (die 20 euro per jaar zou kosten). En geld afhalen aan een automaat zou 0,75 euro kosten.

In het businessplan gaat NewB onder meer uit van 108.000 zichtrekeningen tegen eind 2024, en 35.000 spaarrekeningen. Het verwacht de eerste jaren verlieslatend te blijven.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Claude Van Isterdael

  Ik denk dat als je als bank "anders" gaat willen zijn als de bestaande banken die dank zij de regering en ons belastinggeld hebben kunnen overleven, je wel andere dingen zal moeten in het leven roepen als 0 % rente en een kost van 0,75 EUR telkens als je wat geld uit de muur gaat halen........ Dat ze de eerste jaren verlieslatend zullen werken, lijkt mij daarom evident !

 • Jo verbeeck

  0 % intrest, 0.75€ betalen om dan nog je eigen geld te moeten afhalen, met je kaartje waar je 20 €/jaar moet voor afdokken. Goe zot die gasten.

 • Gilbert Rodts

  Ze zal niet lang bestaan als ze al die kosten aanrekenen .Bij Argenta is alles nog gratisch en daar blijf ik.

 • Ricci Latte

  En... wat voor positiefs zit er voor hun klanten in? Ik lees enkel wat over "geen rente" en kosten voor een bankkaart en om cash af te halen... wie wil daar nu klant bij worden?