Met het geld dat je vijf jaar geleden op je spaarrekening parkeerde, kan je vandaag een stuk minder kopen.
Volledig scherm
Met het geld dat je vijf jaar geleden op je spaarrekening parkeerde, kan je vandaag een stuk minder kopen. © Getty Images

25.000 euro vijf jaar op je spaarrekening? Zoveel zijn die centen nu minder waard

Spaargids.beLage spaarrentes en een torenhoge inflatie. Voor spaarders is het geen lucratieve periode. Zij zien hun spaargeld al geruime tijd in waarde dalen. Wie gedurende vijf jaar 25.000 euro onaangeroerd op het spaarboekje liet staan, zag zijn koopkracht procentueel met 8,7% en in reële waarde met 2.174 euro wegsmelten. Spaargids.be legt uit.

 1. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 2. Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op
  Spaargids.be

  Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op

  Stoppen met roken biedt niet alleen voordelen voor je gezondheid, het is ook een opsteker voor je portemonnee. Je bespaart op de kostprijs van sigaretten en behaalt met je niet-uitgegeven centen mogelijk een mooi beleggings- en spaarrendement. Bovendien dwing je bij de bank een goedkopere schuldsaldoverzekering af. Spaargids.be rekent uit hoeveel geld stoppen met roken je precies kan opleveren.