Een woning kopen: nu toehappen of beter afwachten?
Volledig scherm
Een woning kopen: nu toehappen of beter afwachten? © ThinkStock

15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?

Spaargids.beEen woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. 

 1. Minder woonleningen en fors gedaalde koopkracht voor vastgoed: gaan de prijzen van huizen ook dalen?
  Play

  Minder woonlenin­gen en fors gedaalde koopkracht voor vastgoed: gaan de prijzen van huizen ook dalen?

  De koopkracht van de Belg voor vastgoed heeft een klap gekregen: het aantal hypothecaire leningen is in de eerste zeven maanden van dit jaar met 19 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Immoteker Finnoteker. Wie toch nog een huis koopt, koopt kleiner. Zal de daling in het aantal woonleningen en kopers ook leiden tot een daling van de vastgoedprijzen? “Zo eenvoudig werkt het helaas niet", zegt financieel expert Paul D’Hoore bij VTM Nieuws.
 2. Olie wordt flink duurder door geruchten over terugschroeven van productie, gasprijs zakt

  Olie wordt flink duurder door geruchten over terug­schroe­ven van productie, gasprijs zakt

  De olieprijzen zijn vandaag flink gestegen omdat verwacht wordt dat het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten later deze week zullen beslissen om de productie fors te verminderen. De vrees voor een economische recessie neemt toe en dus zou de productie mogelijk met meer dan een miljoen vaten per dag worden teruggeschroefd, luidde het zondag bij anonieme bronnen. Dat zou de grootste daling zijn sinds de coronapandemie.
 3. Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op
  Spaargids.be

  Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op

  Stoppen met roken biedt niet alleen voordelen voor je gezondheid, het is ook een opsteker voor je portemonnee. Je bespaart op de kostprijs van sigaretten en behaalt met je niet-uitgegeven centen mogelijk een mooi beleggings- en spaarrendement. Bovendien dwing je bij de bank een goedkopere schuldsaldoverzekering af. Spaargids.be rekent uit hoeveel geld stoppen met roken je precies kan opleveren.