100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
IndependerHet zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit.
Welke sancties riskeer je als je onverzekerd bent?
Als je betrapt wordt op onverzekerd rijden, wachten verschillende sancties. Zo kun je een geldboete krijgen van 800 tot 8.000 euro. Daarnaast riskeer je een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar, en zelfs een gevangenisstraf tot zes maanden.
Daarenboven kan je auto ook in beslag genomen worden. En vergeet de takel- en stallingskosten voor de auto niet als je betrapt wordt: die verschillen van gemeente tot gemeente.
Niet alleen je verzekeringskaart: deze vier documenten móet je op elk moment kunnen voorleggen.
Wat als je zelf een ongeval veroorzaakt zonder verzekering?
Als je als automobilist zonder verzekering een ongeval veroorzaakt, riskeer je nog een andere financiële kater. Gemiddeld bedraagt de schade bij een ongeval zo’n 17.000 euro. Heb je geen BA-verzekering, dan zal de verzekeraar van de tegenpartij al die kosten op jou persoonlijk verhalen.
Wat doe je als de tegenpartij geen verzekering heeft?
Je kunt ook zelf het slachtoffer worden van een ongeval waarbij de tegenpartij geen BA-verzekering heeft. Als je een full-omnium hebt, vormt dat geen probleem. Je eigen verzekeraar vergoedt dan de schade aan je wagen, en eist dan het bedrag terug van de tegenpartij. Idem als je gewond raakt. Je eigen bestuurdersverzekering dekt je eigen medische kosten, en verhaalt die kosten op de tegenpartij.
Wat dekt een full omnium verzekering wel/niet? Een overzicht.
Wat als je enkel een BA-verzekering hebt?
Heb je enkel een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en de tegenpartij heeft geen verzekering, dan kun je terecht bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds (BGWF). Dat fonds vergoedt de schade veroorzaakt door niet-verzekerde bestuurders.
Waar de organisatie het geld daarvoor vandaan haalt? Door de bijdrages van alle bestuurders die wél in orde zijn met hun verzekering. Op jaarbasis verwerkt het BGWF zo’n 8.000 dossiers, en keert het voor miljoenen euro’s aan schadevergoedingen uit.
Regelmatig vergelijken is de boodschap wanneer het op autoverzekeringen aankomt. Zo ben je zeker van het voor jou meest geschikte contract. Via de paarse kader hieronder helpt Independer.be je op weg.
Lees verder via Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nico (43) scheidde 2 keer in goede verstandhouding: “Alleen jammer dat ik 8.500 euro aan notaris- en bankkosten moest betalen, de staat gaat daarmee lopen”
-
20
Europese gasprijs plots gestegen, markt dreigt weer krapper te worden
De Europese gasprijs is maandag het hardst gestegen in ongeveer drie maanden tijd. De markt dreigt krapper te worden met ook Aziatische landen die meer pogingen doen om vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te bemachtigen. Dit is ook voor de komende maanden de grootste bedreiging voor Europese landen om aan gas te komen. -
PREMIUM
“Meestal breng je een schuldsaldoverzekering beter niet in”: fiscaal experts beantwoorden jullie vragen over het aangeven van investeringen en beleggingen
Investeringen en beleggingen invullen op je belastingbrief, het kan een kluwen zijn. Op sommige dingen betaal je belastingen, andere leveren dan weer belastingvermindering op. De lezersvragen over pensioensparen, zonnepanelen, autoleningen, cryptomunten... stroomden dan ook binnen. Gelukkig komen de antwoorden en het advies van ervaren accountants Nico Van Bosstraeten en Fatima Isarti (Fiscaal Ideaal) even vlot: “Zelfs als je de keuring pas in 2023 betaalde, is een laadpunt nu inbrengen financieel interessanter.” -
-
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
-
Independer
Slim vergelijken en sleutelen aan je franchise: met deze tips voel je niets van de stijgende prijzen van je brandverzekering
De ABEX-index die de prijs van je brandverzekering bepaalt, ging in mei alweer flink de hoogte in. Dat wil zeggen dat ook heel wat jaarlijkse premies in juli dit jaar zullen toenemen. Independer.be adviseert hoe je toch een betaalbare brandverzekering in de wacht kunt slepen. -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten