1 op de 3 kan werk en gezin moeilijk combineren: dit zijn de grootste obstakels

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
33 procent van de 18-64-jarigen ervaart moeilijkheden om werk en gezin te combineren. De belangrijkste obstakels zijn veeleisende of vermoeiende jobs, lange werkdagen en onvoorspelbare of moeilijke uurroosters.

Dat blijkt uit onderzoek van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Voor het onderzoek werden in 2018 meer dan 27.000 18-64 jarigen bevraagd naar de combinatie werk en gezin.

Vooral de hooggeschoolden (37,3 procent) ondervinden belemmeringen bij de combinatie werk en gezin. Bij laag- en middengeschoolden is dat respectievelijk 28,6 en 29,3 procent. Als belangrijkste redenen halen ze vermoeiende of veeleisende jobs aan, gevolgd door lange werkdagen en lange verplaatsingen naar het werk.

Ook bij zelfstandigen (38,8 procent) valt de combinatie werk en gezin vaak moeilijk: 19,4 procent van hen geeft aan dat lange werkuren het evenwicht tussen werk en gezin verstoren.

Bij de regio's zijn de belemmeringen in Wallonië (44,2 procent), groter dan in Brussel (33,8 procent) en Vlaanderen (27,3 procent). In Wallonië is de lange verplaatsing naar het werk een belangrijk obstakel.

Zorg voor kinderen of familie

Eén op de drie ondervraagden (34,8 procent) gaf aan te zorgen voor kinderen of zorgbehoevende familieleden. Dat percentage ligt net iets hoger bij vrouwen (37,2 procent) dan bij mannen (32,4 procent). Bij 25-49-jarigen staat zorg voor jonge kinderen centraal, terwijl 50-plussers in vergelijking met andere leeftijdsgenoten vaker zorg dragen voor invalide familieleden.

Bijna 15 procent van de ondervraagden met jonge kinderen verminderde het aantal werkuren om de combinatie werk en gezin meer draagbaar te maken. Dat is meer het geval bij vrouwen (24,2 procent) dan bij mannen (5,6 procent).
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Marceline hoe oud ben je als je de 44- uren week nog gekend heb? Ik ben nu 67 en heb heel even de 40- uren week gekend maar voor het grotendeels heb ik de 38- uren week gekend. Trouwens de oudere generatie heeft amper tussen de 28 jaar en 32 jaar en 6 maanden nu effectief gewerkt. Een beetje respect voor de huidige werkende generatie zou u sieren!

 • Erwin Fiers

  Marceline klopt deels maar je moet je woorden wikken en wegen.Als je graag gecontroleerd werd met een chronometer en jij vindt dat allemaal maar normaal dan is dat jouw zaak.Het evenwicht is zoek.Lonen en uitkeringen liggen veel te laag in België plus grotere betalingen.

 • Marco Maerten

  Marceline..wat probeer je nu feitelijk te verdedigen? Het welzijn van de samenleving alvast niet..dan maar het donkerblauw neoliberalisme dat al veel ellende en ongelijkheid veroorzaakt om te zwijgen over werkenden die waarvan hun loon het sop de kool niet waard is.Vroeger was 1 inkomen genoeg om basic rond te komen. Ik zou niet in de plaats willen zijn van de generatie die nog een betaalbare woning moeten kopen en veel langer zullen afbetalen.

 • marceline vanheghe

  Ongelooflijk, hoe minder uren ze werken hoe moeilijker ze het vinden, belachelijk. Toen ik begon was het de 44 uren week, de baas stond met een chronometer achter ons de tijd op te nemen. Niet snel genoeg, buiten. Moesten ook een huishouden draaiende houden. Wat een zacht gekookte eitjes zijn ze geworden. Loop nog wat meer van de een event naar de andere. En maar klagen, het enige wat ze tegenwoordig goed kunnen.

 • Philomena Vanderweyen

  Heb vanaf ik kinderen had de woensdag steeds een vrije dag genomen,was goed te combineren ,wij hadden toen geen sociale media waar tegenwoordig veel tijd wordt aan gespendeerd.De ouders van tegenwoordig willen ook regelmatig me time,hoor en zie dat heel veel in de vriendenkring van mij en mijn kinderen.