‘Twee op de drie Belgische beleggers haalden voorbije vijf jaar hun doelstellingen niet’

Foto ter illustratie.
rawpixel Foto ter illustratie.
Twee op de drie Belgische beleggers zijn van mening dat ze de voorbije vijf jaar hun beleggingsdoelstellingen niet gehaald hebben. Dat blijkt vandaag uit de Schroders Global Investor Study. In het volatiele laatste kwartaal van vorig jaar heeft 80 procent van de Belgische beleggers het risicoprofiel van hun beleggingsportefeuille aangepast.

De redenen waarom Belgische beleggers hun beleggingsdoelstellingen niet waarmaakten, liepen volgens vermogensbeheerder Schroders uiteen. "De redenen die werden aangehaald, waren zwak presterende beleggingsfondsen (14 procent), te weinig risico (11 procent), een te grote impact van beleggingsvergoedingen (11 procent), slecht advies van een financieel adviseur (10 procent), een verkeerde inschatting van wat ze nodig hadden (10 procent) en een te snelle verkoop van beleggingen (10 procent)", zegt Wim Nagler, sales director Belgium & Luxembourg bij Schroders.

Uit de studie blijkt ook dat amper 13 procent van de Belgische beleggers zijn of haar beleggingen niet aangepast heeft tijdens de periode van hoge marktvolatiliteit in 2018. Tachtig procent paste het risicoprofiel van zijn portefeuille aan. Daarbij koos 30 procent voor beleggingen met een lager risico en opteerde 49 procent voor beleggingen met een hoger risico. Zowat 19 procent vond het veiliger om meer liquiditeiten aan te houden.

De Belgische beleggers houden hun beleggingen gemiddeld 2,6 jaar bij. Dat is iets langer dan de helft van de aanbevolen beleggingstermijn, die vijf jaar bedraagt, aldus Nagler.

Voor de komende vijf jaar verwachten de Belgische beleggers een totaalrendement van 6,5 procent per jaar (inkomsten plus vermogensgroei). Dat is minder dan waar beleggers wereldwijd op hopen. Wereldwijd verwachten beleggers een totaalrendement van gemiddeld 10,7 procent per jaar in de komende vijf jaar.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Het enige wat voor de "adviseurs" telt is hun perscentje en kost betaal je altijd dus voor hen doel of geen doel, geld krijgen ze toch.

 • jean-pierre rejek

  Twee op de drie Belgische beleggers haalden voorbije vijf jaar hun doelstellingen niet,dus met andere woorden, twee van de drie zijn door de adviseurs met hun pietje gepakt .

 • Paul Philippaerts

  Wie is er dan met de winst gaan lopen?

 • Geert Landsman

  Beleggers zijn het probleem niet, maar wel de gokkers die met opties en andere rotzooi de beurs verzieken. Toch belast de overheid bedrijven niet maar wel de private belegger. Steeds blijkt de overheid bedrijven te sponsoren ten koste van de burger.

 • peter colson

  Men had hen beter gevraagd wat hun doelstellingen waren, want sommigen hebben wel zeer irrealistische doelstelling zoals op 5 jaar multimiljonair zijn. Mijn doelstelling is om elk jaar meer NETTOwinst te maken dan de inflatie waarmee mijn geld devalueert. Dat ik na 5 jaar al 30 a 35% winst heb, dat is dan lekker meegenomen. Dat is al 20procentpunten meer dan de inflatie in 5 jaar (10%)