"Regering bereikt akkoord over Arco en Belfius", woordvoerder premier Michel ontkent ten stelligste

CD&V-vicepremier Kris Peeters en eerste minister Charles Michel (MR).
BELGA CD&V-vicepremier Kris Peeters en eerste minister Charles Michel (MR).
De regering-Michel heeft een akkoord bereikt over de beursgang van Belfius en een vergoeding voor de gedupeerde Arco-coöperanten. Dat vernam De Tijd. De woordvoerder van de premier ontkent intussen "ten stelligste" dat er een akkoord bestaat over het dossier Arco/Belfius.

De krant heeft het over een princiepsakkoord, met daarin de beursgang van 30 procent van Belfius en de oprichting van een fonds van 600 miljoen euro voor de vergoeding van de Arco-gedupeerden. Over de regeling zou geen advies worden gevraagd aan de Europese Commissie.

De woordvoerder van premier Michel ontkent echter "ten stelligste" dat er een akkoord is. "De discussies en de onderhandelingen zijn nog lopende. De premier zal vandaag maximaal in bilaterales werken", luidt het.

Begrotingsakkoord en arbeidsdeal

De eerste minister zet vandaag zijn zoektocht verder naar een akkoord over de begroting voor volgend jaar en een arbeidsdeal. Het kernkabinet ging gisterenavond zonder akkoord uiteen, nadat de gesprekken waren vastgelopen op het pakket maatregelen voor de arbeidsdeal.

Na een halve dag van bilaterale contacten, riep de premier zijn collega's omstreeks 17 uur samen op Hertoginnedal. In de loop van de avond blokkeerden de gesprekken echter op de arbeidsdeal, waarbij Michel de mismatch op de arbeidsmarkt tussen het hoge aantal vacatures en de lage werkzaamheidsgraad wil aanpakken.

SWT-statuut

N-VA wil verder gaan dan de maatregelen die nu op tafel liggen. De partij schuift daarvoor de opheffing van het SWT-statuut (de opvolger van het brugpensioen) naar voren, net als een sterkere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. CD&V-vicepremier Kris Peeters zette de deur daarvoor vorige week zelf op een kier, door een studie aan te kondigen. 

Het gaat om een hogere uitkering tijdens een eerste periode, maar nadien een snellere daling. De analyse loopt nog, maar te horen valt dat de hervorming geld zou kosten. Wat SWT betreft, de wet schrijft voor dat die vanaf volgend jaar enkel nog vanaf 59 jaar kan worden toegestaan en vanaf 2020 enkel nog voor 60-plussers.

Middelentoets voor werklozen

Volgens onze informatie heeft N-VA ook een middelentoets voor werklozen op tafel gelegd, maar dat ontkennen N-VA-bronnen aan persbureau Belga. "De middelentoets ligt niet op tafel", luidt het. Zo'n middelentoets houdt in dat wordt gekeken naar hoe vermogend een werkloze is als gevolg van eigen inkomsten buiten de werkloosheidsuitkering. Die uitkering zou dan dalen indien de werkloze voldoende inkomsten heeft.

Het is de bedoeling dat de premier na zijn bilaterale gesprekken nog een plenaire vergadering met zijn vicepremiers en de vakministers belegt. Wanneer en waar dat zal gebeuren, is nog onduidelijk en zal wellicht afhangen van het resultaat van de gesprekken onder vier ogen. Het is met andere woorden afwachten of een vergadering tot de finish voor vandaag (of vannacht) is.

Vierde speler op telecommarkt

Het is ook niet helemaal duidelijke welke bijkomende dossiers al expliciet ter sprake zijn gekomen rond de onderhandelingstafel. Zo zou wel al zijn gediscussieerd over een vierde speler op de telecommarkt die Open Vld naar voren schuift. Het vervangingsdossier van de F-16's zou daarentegen nog niet aan de orde zijn geweest, al zeggen verschillende bronnen dat het dossier klaar is om in te beslissen.
194 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Soy Vermeulen

  Acw rap van naam veranderen...en opgelost.....acw moet de mensen terug betalen.....maak een aub het totaal kapitaal van acw bekent???staat dat geld wel in België????ik denk het niet

 • Jean Paul Peelos

  Een zaak is zeker. Leugenaars. Eerst ontkennen dat er een akkoord is en de volgende dag aankondigen dat er een is. Ik haat leugenaars.

 • Raymond Claessen

  Dit sleept al jaren aan en wordt telkens over de kiesdatum getild. De arco gedupeerden mogen ALLEEN betaald worden door het ACW, hebben middelen zat. Had destijds 22.000 euro aan Fortis aandelen. ALLES kwijt en niemand die mij vergoed. Leterme zou dat eens regelen.... zit zelf in Stockholm bij UNIA aan een riante wedde. Weer iemand uit dezelfde familie van profiteurs.

 • Marc Baeyens

  De grote dwarsligger zal de cD&v zijn. De linkse kibbel partij in de regering wil zo weinig mogelijk vooruitgang boeken omdat ze op deze manier N-VA zo veel mogelijk stokken in de wielen kan steken. "Geen Arco-geld, geen stem ; Arco-gedupeerde belasting betalers = geen stem"

 • Christian Mommaerts

  voor de zoveelste keer dus een hoop leugens van Turtelboom en De Wever onlangs in de zevende dag over arco,enkele weken terug,toen dacht ik al zoiets van,kennen zij hun regeerakkoord niet,dat ze trouwens zelf hebben opgesteld,ik vraag me af en van De Wever weten we het al lang over zijn leugens en oproerkraaierij of die zogezegd geleerde mensen niet veel te veel worden betaald in verhouding met hun prestaties