"Pensioen met punten haalbaar voor zelfstandigen"

anp
De bestaande pensioenberekening voor zelfstandigen kan worden ingepast in een nieuw pensioenstelsel op basis van punten. Dat is de conclusie van een onderzoek van VUB-professoren Guido Van Limberghen en Kris Boudt in opdracht van het Algemeen Beheerscomité voor het Sociaal Statuut der Zelfstandigen.

De federale regering wil graag een pensioenberekening op basis van punten uitwerken. Het idee voor zo'n puntensysteem komt van de Commissie Pensioenhervorming 2020-2040, onder leiding van gewezen sp.a-minister Frank Vandenbroucke.

Eenvoudig gezegd krijg je in dat systeem punten per gewerkt jaar. Aan het einde van je carrière worden die punten opgeteld en vermenigvuldigd met een bedrag in euro. De waarde van elk punt is afhankelijk van de economische conjunctuur. Het doel is dubbel. Pensioenen moeten betaalbaar blijven voor de staat, maar ze moeten ook hoog genoeg zijn voor wie ze ontvangt.

Een team van de VUB heeft nu onderzocht of zo'n puntensysteem ook toepasbaar kan zijn op zelfstandigen. In het oorspronkelijke voorstel van de pensioencommissie werd namelijk weinig rekening gehouden met de specifieke kenmerken van het sociale zekerheidssysteem voor de zelfstandigen. Denk maar aan de eigen bijdragenberekening.

Maar volgens VUB-professoren Van Limberghen en Boudt is er geen enkel probleem. "De specifieke kenmerken van het zelfstandigenstelsel vormen geen obstakel", klinkt het.

Uit de berekeningen blijkt dat sommige zelfstandigen op basis van het puntensysteem meer pensioen zouden krijgen, anderen minder. "Er moet in de nabije toekomst verder bestudeerd worden hoe de negatieve gevolgen van een omschakeling kunnen worden beperkt", klinkt het nog.

Het Algemeen Beheerscomité (ABC) voor het Sociaal Statuut der Zelfstandigen heeft verder nog vragen bij de mogelijke impact van een economische crisis op de waarde van de punten. "Het puntenstelsel zit nu zo in elkaar dat zelfstandigen een effect hiervan zouden voelen in hun pensioen, terwijl werknemers en ambtenaren hiervan gespaard zouden blijven", is het oordeel.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dimitri Van der Spiegel

  een zelfstandige draagt wel bij voor zijn pensioen.. een werkloze niets

 • Roger -Martin Geens

  Wat een gesjoemel met de pensioen ,heb gewerkt tussen 1957 en 2014 ,57 jaar aan een stuk als werknemer 15 jaar en tussen 1966 en 2014 als zelfstandige waarvan de eerste 5 jaar als bijk.zelfst. en heb nooit ziek of werkloos geweest en heb 1220 € p/m. iets meer dan een leefloner .Zijn er dan onnozelaars die zeggen dat een zelfstandige niets betaalt voor zijn pensioen .Als je niet snel in orde bent zullen anderen het wel doen .Niet betalen voor pensioen ? ,geloof wat anders .

 • dany Dany Herman

  Laatst aan zelfstandige ( familie) gevraagd of die iets bijdragen om later hun pensioen en antwoord was nee nog nooit Wie niet met de lotto speelt kan ook niet winnen enz

 • paul van de velde

  Pas het pensioen aan aan de afgedragen bedragen die daarvoor in aanmerking komen. Probleem is dat er dan enorme bedragen zullen worden uitgekeerd als die mensen op pensioen gaan. Neen, liever afstropen en een aalmoes geven als pensioen aan de zelfstandigen. Heb 45 jaar als zelfstandige gewerkt, miljoenen afgedragen en belastingen betaald. Trekken samen, mijn vrouw en ik, 868 euro per maand pensioen. Dank U beste politiekers.

 • Marc Geerts

  40 jaar geleden beloofde het syndicaat van de zelfstandigen al dat het pensioen zou gelijkgesteld worden en nu 40 jaar later moet ik het doen als ex-zelfstandige met €1100/maand en neen ik heb geen hoop zwart geld verdiend....zielig Belgique met hun 2 maten en 27 gewichten. Foei