"Niet iedereen kan een huis kopen. Er zijn strengere regels nodig voor woonkredieten”

Febelfin, de sectorfederatie van de banken, wil dat de Nationale Bank maatregelen neemt om het aantal risicovolle woonkredieten aan banden te leggen. Dat zei ceo Karel Van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. Volgens hem moet nu maar eens het signaal gegeven worden dat niet iedereen een huis kan kopen.

De Nationale Bank van België (NBB) waarschuwt in haar jaarverslag voor de risico's rond de woonkredieten. Door de hevige concurrentie op de markt kennen de banken nog steeds gemakkelijk leningen toe waarbij ze erg kleine marges hanteren. 

De Nationale Bank had vorig jaar al tot meer voorzichtigheid aangemaand. In mei werd daarom beslist dat de Belgische bankensector een extra kapitaalbuffer van 1,5 miljard euro moet aanhouden. Die maatregel was zo opgesteld dat banken met een risicovollere portefeuille aan hypothecaire kredieten verhoudingsgewijs een hogere kapitaalvereiste kregen opgelegd.

Karel Van Eetvelt, de topman van bankenfederatie Febelfin.
BELGA Karel Van Eetvelt, de topman van bankenfederatie Febelfin.

“Banken laten zich door elkaar opjagen”

Febelfin blijkt nu zelf vragende partij voor extra maatregelen. "De opmerking van de Nationale Bank is terecht", zei Karel Van Eetvelt deze ochtend. "De banken laten zich door elkaar opjagen, wat normaal is als je dat zuiver economisch bekijkt. Maar dat betekent dat de Nationale Bank met forse maatregelen zal moeten komen. Op dit vlak werkt zelfregulering niet voldoende.”

Volgens Van Eetvelt moet het signaal worden gegeven dat een woning kopen niet voor iedereen haalbaar is. "Voor een politicus is het moeilijk om tegen een deel van de bevolking te zeggen dat het niet verantwoord is om een lening af te sluiten. Maar ik stel vast dat de maatregelen die tot vandaag werden genomen onvoldoende werken. In bijna elk Europees land neemt de toezichthouder dergelijke maatregelen.”

Goede zaak

Minister van Financiën en Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zal de Nationale Bank vragen “haar rol als toezichthouder te spelen en samen met de banken maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat men mensen niet financieel in de problemen brengt.” “Als de Nationale Bank zegt dat er zich een gevaar aan het creëren is, dan vind ik dat ze met maatregelen moet komen”, zei hij voor aanvang van de ministerraad.

Wat die maatregelen dan precies moeten inhouden, is aan de Nationale Bank om in te vullen, aldus De Croo. Die heeft “heel ruime mogelijkheden om maatregelen voor te stellen.” Hij is alvast tevreden dat de banken - bij monde van sectorfederatie Febelfin - zelf ook voorstander zijn van maatregelen. “Dat is een goede zaak, want niemand wint erbij als men mensen in financiële problemen brengt.”

CD&V-vicepremier Kris Peeters is in principe niet tegen maatregelen, maar “dat mag niet tot gevolg hebben dat jonge mensen die over onvoldoende kapitaal beschikken of geen kapitaalkrachtige ouders hebben in de kou blijven staan”. “We moeten zien in welke mate dat gecombineerd kan worden met de banken, die ook voldoende kapitaal moeten reserveren om problemen te voorkomen.” 
138 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  Jef Lois probeer maar eens met je dagloon 6m2 bouwgrond te kopen vandaag ...

 • Guy Fawkes

  Meneer Van Eetvelt was in zijn vorige functie voorzitter van Unizo, en het grootste deel van de zelfstandigen verhuurt huizen...

 • Paul Philippaerts

  Het zijn de ouders met hun gelduitgedeel die de prijzen omhoog jagen. De volgende ouders moeten nog meer toesteken. Hetzelfde met de verlaging van btw registratierechten. Gaat allemaal de zakken in van eigenaars en bouwpromotoren. Welbeschouwd gaan eigenaars en vooral de bouwsector lopen met de spaarcenten die de vorige generatie te veel verdient heeft. Geweldig systeem.

 • Hilde Peeters

  Als alleenstaande moet ik 1000€ overhouden na afbetaling lening. Huren doe ik voor bijna helft loon dat mag wel.

 • ronny cockuyt

  Ja en de ouders zouden ook hun kinderen moeten mee helpen,met 25.000 euro of een stuk grond,je kan het niet geloven,ze wonen thuis tot 25-30jr,de meesten mogen hun geld houden En de ouders die ze zelf nog kunnen nodig hebben op hun pensioen,zouden zich nog moeten tekort doen.Alles is voor onze kinderen,maar wel als we dood zijn.