"Europa wil euromunten van 1 en 2 cent afschaffen"

De Europese Commissie wil op termijn de euromunten van 1 en 2 cent uit omloop halen.
Getty Images De Europese Commissie wil op termijn de euromunten van 1 en 2 cent uit omloop halen.
De Europese Commissie wil op termijn de euromunten van 1 en 2 cent uit omloop halen. Dat moet blijken uit het werkprogramma 2020 van de Commissie dat morgen wordt gepresenteerd en waarvan vandaag al een versie circuleert. De Commissie zou in de loop van het jaar een voorstel voor 'uniforme afrondingsregels' willen doen, dat moet leiden tot de afschaffing van de rosse muntjes.

In haar werkprogramma lijst de Commissie traditiegetrouw een aantal initiatieven op die komaf moeten maken met overbodige formaliteiten en rompslomp. Daarbij denkt ze dit jaar onder meer aan op Europees niveau gemaakte afspraken voor het afronden van prijzen.

Volgens de krant Süddeutsche Zeitung grijpt de Commissie terug naar een onderzoek uit 2018 waaruit blijkt dat er in geen enkel Europees land nog een meerderheid te vinden is van mensen die voorstander zijn van het gebruik van de kleine muntjes. Alle prijzen afronden tot op 5 cent, spaart volgens de Commissie de productiekosten van de kleinste muntjes uit. Het zou ook contante betalingen vereenvoudigen en het werk van geldkoeriers verlichten.

In België zijn afrondingen aan de kassa sinds 1 december 2019 al verplicht. Een rekening van bijvoorbeeld 10,92 euro wordt dan in de supermarkt afgerond naar 10,90 euro. Wie voor 10,98 euro koopt, moet dan weer 11 euro uit zijn binnenzak halen.
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc meeus

  Eindelijk iets positiefs vanuit Europa ( Hoelang zouden ze daar over vergaderd en nagedacht hebben?)

 • Emi De graeve

  De EU had gerust de euro mogen invoeren voor internationale transacties maar ze hebben onsflink bedot door de afschaffing van de munten die gangbaar waren in de verschillende landen. In Tsjechië, Hongarije en Polen kan men in de beide munten betalen. De euro geeft geen subtiel prijsgevoel en de afschaffing van de kleine munten maakt alles duurder.

 • Gino Sinnesael

  Zoals vaak holt de Europese Commissie (Unie) de feiten achterna. Vele handelaars hebben al jaren hun verkoopsprijzen zelf afgerond... Idem dito met de zomer- of wintertijd: Europa is besluiteloos, wat menig burger doet zeggen: "Als ze zelfs dàt niet kunnen/durven beslissen, waarvoor zijn ze er dan, en kosten ze ons een fortuin?" De Britten handelden ernaar ...

 • Johan Billiet

  ah ja...even snel als met de afschaffing van de zomertijd....misschien bestaat tegen dan ook de euro niet meer...is ook een manier om deze ellendige berg waardeloos oud ijzer af te schaffen..

 • Stefanie van Dijk

  Er zijn landen die ze vanaf het begin al niet of nauwelijks gebruikt hebben (Finland, Griekenland) In Nederland wordt ook al jaren afgerond, België nu ook, hoog tijd om het eens Europa breed door te voeren