Mijn Belasting­brief

 1. “Vergeet niet dat je naast erelonen van de advocaat ook ingeschakelde deskundigen moet betalen”: onze experts leggen uit hoe je een echtscheiding best aanpakt
  PREMIUM

  “Vergeet niet dat je naast erelonen van de advocaat ook ingescha­kel­de deskundi­gen moet betalen”: onze experts leggen uit hoe je een echtschei­ding best aanpakt

  Ieder jaar zijn er meer dan 22.000 echtscheidingen in ons land en groeit het aantal familiale bemiddelaars. Naast de emotionele kant van zo’n echtelijke breuk komen er immers ook heel wat praktische uitdagingen op je pad. En jarenlang procederen? Dat wil je toch liever vermijden. Wij zochten uit hoeveel zo’n echtscheiding nu juist kost. Sven Eggermont, advocaat familierecht en gastprofessor aan de UA, en notaris Stéphane Van Roosbroeck staan ons hierin bij.
 1. Rusland eist heropening van opgeblazen ammoniakleiding in Oekraïne: “Dit maakt verlenging van de graandeal heel moeilijk”

  Rusland eist heropening van opgeblazen ammoniak­lei­ding in Oekraïne: “Dit maakt verlenging van de graandeal heel moeilijk”

  Rusland wil dat een lange pijpleiding waarmee het land via de Oekraïense haven Odessa heel veel ammoniak exporteerde, opnieuw gaat functioneren. Het is één van dé eisen die het Kremlin steeds stelt voor het verlengen van de zogenaamde ‘graandeal’. Gisteren raakte bekend dat de bewuste ammoniakpijplijn - de langste ter wereld - werd opgeblazen, ergens in de streek van Charkov. Rusland en Oekraïne wijzen met de vinger naar elkaar.
 2. Speciale ‘cashhonden’ van federale politie spoorden in 2022 recordbedrag van 10 miljoen euro op

  Speciale ‘cashhonden’ van federale politie spoorden in 2022 recordbe­drag van 10 miljoen euro op

  De 33 zogenaamde cashhonden van de federale politie hebben vorig jaar een recordbedrag van 10 miljoen euro opgespoord, bijna een verdubbeling in vergelijking met 2021. Die verhoging heeft alles te maken met grotere inspanningen om drugshonden ook tot cashhonden op te leiden en het succes van het Sky ECC-onderzoek. “We moeten de drugscriminelen raken waar het pijn doet: in hun portefeuille”, zegt federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Spaarrekeningen

 1. Hoe regel je best je erfenis als holebikoppel? “Bij een gewone adoptie zal je kind niet van jouw familie erven”
  PREMIUM

  Hoe regel je best je erfenis als holebikop­pel? “Bij een gewone adoptie zal je kind niet van jouw familie erven”

  Voor kinderen van heterokoppels is de afstamming — en dus ook de erfenis — automatisch geregeld. Maar wat met LGBTQ+-ouders? “Dat hangt af van de manier waarop je kinderwens in vervulling is gegaan”, zegt onze vermogensexperte Isabelle Verhulst. “Volgens de wet kan een kind namelijk enkel van je erven als er een juridische afstammingsband vaststaat”. Hoe je die juridische afstammingsband tussen je kind en jou creëert — en zo je ouderlijke rechten, je gezin en je kind beschermt — legt ze uit aan de hand van de mogelijke situaties.
 2. Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
  Mijnenergie

  Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecri­sis?

  In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers.
 1. Spaarrentes blijven laag, hypotheekrentes hoog: waarom? En kan je als Belg meegenieten van betere rendementen in het buitenland?
  Spaargids.be

  Spaarren­tes blijven laag, hypotheek­ren­tes hoog: waarom? En kan je als Belg meegenie­ten van betere rendemen­ten in het buitenland?

  Lange tijd bracht sparen nagenoeg niets op. Vandaag is de situatie al ietsje beter. Sinds de ECB (Europese Centrale Bank) de rente op korte termijn een aantal keren verhoogde, trokken heel wat Belgische banken hun spaarrentes - lichtjes - omhoog. De verschillen zijn echter nog groot, zeker in verhouding met de rentes op woonleningen. Spaargids.be onderzocht de reden hiervoor én ging ook buiten onze landsgrenzen kijken.

Energievergelijker