Wilde bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van appel-en peerplantages.
Volledig scherm
Wilde bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van appel-en peerplantages. © Maxime Petit

Wilde bijen als belangrijke partner voor de fruitteelt

Zopas vond er in het Kasteel van Hoen in Geetbets een inspiratiedag plaats voor fruittelers en geïnteresseerden die aan de slag willen met een ‘integrale bestuivingsaanpak’: inzet op ‘wilde’ bijen om de bestuivingszekerheid in appel- en peerplantage te vergroten. In 2016 startten zeven projectpartners met het project Meer Natuur voor Pittig Fruit om de wilde of solitaire bijenpopulaties in de boomgaarden op te krikken. Een succes, zo blijkt drie jaar later.

0 reacties

 1. Ooi Louiske uit Dormaal baart een wonder: “Zelfs met 30 jaar ervaring als boer is een vijfling haast niet te geloven!”
  PREMIUM
  Dormaal

  Ooi Louiske uit Dormaal baart een wonder: “Zelfs met 30 jaar ervaring als boer is een vijfling haast niet te geloven!”

  Twee weken geleden bracht ooi Louiske in Dormaal een vijfling ter wereld. Priester-boer Ivan Lammens (69) assisteerde tijdens de bevalling zoals het een goede herder betaamt. Na de geboorte van drie lammetjes stelde hij vol ongeloof vast dat er meer op komst was. Diep in de baarmoeder zaten nog twee lammetjes verstrengeld. “Ik hoed al 30 jaar schapen, maar dit overkwam me nog nooit”, vertelt Ivan. Alsof het verhaal nog niet genoeg religieuze allures heeft, zeggen we er nog graag bij dat alles begon met een vondeling...
 1. ‘Sweet Coffee’-zussen Nathalie (34) en Julie (31) veroveren ook harten buiten Limburg: “Allemaal doordat eerste pand op Hasseltse Botermarkt vrijkwam”
  PREMIUM
  Hasselt

  ‘Sweet Cof­fee’-zus­sen Nathalie (34) en Julie (31) veroveren ook harten buiten Limburg: “Allemaal doordat eerste pand op Hasseltse Botermarkt vrijkwam”

  Wat begon als één gezellig koffiezaakje op de Hasseltse Botermarkt, is intussen voor heel wat Limburgers een geliefde plek geworden om even halt te houden: ‘Sweet Coffee’. Een droom van de Hasseltse eigenaressen en zussen Nathalie (34) en Julie (31) Bronckaers die tien jaar geleden in werkelijkheid ging, maar die nu buiten onze regio treedt om ook daar tal van harten te veroveren. Zo stampten de twee begin deze maand nog in Leuven een zesde vestiging in eigen beheer uit de grond. “Bij die onschuldige ontdekkingstocht langs de tofste ontbijtzaakjes is het dus niet gebleven", lachen de zussen.
 2. “Nooit iemand aangezet tot vaccinatie, we bieden het enkel aan”: centrummanager Patrick Laisnez hekelt kritiek en dient ook klacht in
  PREMIUM
  Sint-Truiden

  “Nooit iemand aangezet tot vaccinatie, we bieden het enkel aan”: centrumma­na­ger Patrick Laisnez hekelt kritiek en dient ook klacht in

  “Het vaccinatiecentrum vroeg meermaals om me te laten vaccineren, maar steeds weigerde ik”, zegt burgemeester Veerle Heeren, die spijt heeft dat ze er toch op inging. “Maar we zetten nooit mensen aan tot vaccineren, we bieden het énkel aan", reageert centrummanager Patrick Laisnez. De man vindt de kritiek die het centrum krijgt niet eerlijk.
 1. Dit is waarom parkeren zonder handrem geen goed idee is
  Play

  Dit is waarom parkeren zonder handrem geen goed idee is

 2. Maak een virtueel ritje vanaf de eerste rij op de “snelste achtbaan van de Benelux”
  Play

  Maak een virtueel ritje vanaf de eerste rij op de “snelste achtbaan van de Benelux”