Marc en Sander verwerft, beiden leerkracht Latijn en Grieks, werkten vijf jaar aan hun boek.
Volledig scherm
Marc en Sander verwerft, beiden leerkracht Latijn en Grieks, werkten vijf jaar aan hun boek. © RV

Vader en zoon schetsen met boek uniek beeld van dagelijkse leven van de Kempenaar in 18de eeuw: “Een vreemde wereld ging voor ons open”

GeelZe hebben er vijf jaar aan gewerkt en in die tijdspanne meer dan 5.000 bronnen geraadpleegd, maar nu is het boek van Gelenaars Marc Verwerft (62) en zijn zoon Sander (32) over de landdekenij Geel in de achttiende eeuw – dat destijds een groot deel van de Kempen besloeg – eindelijk klaar. In hun boek, een lijvig exemplaar van meer dan 600 bladzijden, schetsen ze een uniek beeld van het dagelijkse leven in de Kempen in de achttiende eeuw.

  1. KEMPENSE  KLEPPERS. Knikmopsen en Rollmopsen voor de halve wereldbol, maar bij Gebroeders Geens koesteren ze de Kempense zandgrond: “We zijn zo Hoogstraats als de aardbei”
    PREMIUM
    Hoogstraten

    KEMPENSE KLEPPERS. Knikmopsen en Rollmopsen voor de halve wereldbol, maar bij Gebroeders Geens koesteren ze de Kempense zandgrond: “We zijn zo Hoogstraats als de aardbei”

    Een Rollmops en een Knikmops. Je kan de kleine werkmachines met de schattige naam regelmatig spotten op een boerderij, bij bouwbedrijven of in andere sectoren. Meestal met die typische gele kleur, al duiken ze tegenwoordig ook op in heel wat andere tinten. Weinigen die het weten, maar de handige machines werden bedacht en gemaakt door het oerkempens bedrijf van Frans en Marcel Geens uit Hoogstraten. Zij verdienen dan ook die titel van Kempense Klepper. “De naam Rollmops? Die heeft een grappige oorsprong...”