In Geel zijn er verschillende activiteiten rond de gezinsverpleging en Sint-Dimpnatraditie. In mei komen de Dimpnadagen, met onder meer de Ommegang, er weer aan.
Volledig scherm
In Geel zijn er verschillende activiteiten rond de gezinsverpleging en Sint-Dimpnatraditie. In mei komen de Dimpnadagen, met onder meer de Ommegang, er weer aan. © Vandenborre Glenn

Geelse gezinsverpleging in laatste rechte lijn voor UNESCO-erkenning: “We willen tonen wat we allemaal doen om gezinsverpleging levendig te houden”

GeelVolgende week dient de Vlaamse overheid de aanvraag in om de Geelse gezinsverpleging door UNESCO te laten erkennen als Immaterieel Erfgoed. Met die aanvraag kan Geel op internationaal niveau tonen wat ze allemaal doet om de gezinsverpleging levendig te houden. “We ontvingen de laatste maanden steunbrieven van Geelse organisaties, maar ook van bedevaarders uit Aalst en verschillende internationale organisaties voor wie de gezinsverpleging een grote bron van inspiratie is.”

 1. Retie streeft naar 115 laadpalen tegen 2030: “Maar toekomst zal uitwijzen of hier wel nood aan is”

  Retie streeft naar 115 laadpalen tegen 2030: “Maar toekomst zal uitwijzen of hier wel nood aan is”

  Het lokaal energie- en klimaatpact voorziet tegen 2030 onder meer 1,5 laadpunten voor elektrische wagens per honderd inwoners. Ook Retie ondertekende het pact en zou dus over zeven jaar 115 laadpunten moeten tellen, ofwel 105 meer dan nu het geval is. Maar is dat wel realistisch? “Het cijfer is voor alle gemeenten gelijk en houdt geen rekening met verstedelijking of agrarisch gebied”, zegt Peter Van Olmen, hoofd technische dienst.
  Retie
 2. “Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
  Livios

  “Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras

  Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem.
 1. Marianne Verhaert (Open Vld) wil beter treinverkeer over de grenzen heen: “Grensoverschrijdend spoorvervoer is achtergesteld kindje”
  PREMIUM

  Marianne Verhaert (Open Vld) wil beter treinver­keer over de grenzen heen: “Grensover­schrij­dend spoorver­voer is achterge­steld kindje”

  De Kamer keurde een voorstel goed van Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld) om de grensoverschrijdende spoorverbindingen aantrekkelijker te maken. De mobiliteitsexperte vraagt een duidelijke visie op dat regionaal grensoverschrijdend vervoer en een beter overleg met de buurlanden om de trip over de grens makkelijker te maken. “Regionale grensoverschrijdende spoorverbindingen worden vaak uitgebaat met het oudst mogelijke materieel, aan zeer lage frequenties, met slechte aansluitingen en aan een te hoge prijs.”
  Geel