Expo 'Zot van Dimpna' toont gerestaureerde panelen van majestueus altaarstuk rond leven van heilige Dimpna: “Hiermee komt Dimpna weer thuis”
GeelMet ‘Zot van Dimpna’ strijkt er vanaf vrijdag een bijzondere tentoonstelling neer in de Sint-Dimpnakerk in Geel. De expo is volledig opgebouwd rond één enkel kunstwerk: het imposante Dimpna-altaarstuk dat Goossen Van der Weyden omstreeks 1505 schilderde en de levensloop van de heilige Dimpna verbeeldt. The Phoebus Foundation, de kunststichting van de Antwerpse ondernemer Fernand Huts, restaureerde de zeven panelen en dompelt de bezoeker via een audiovisueel traject volledig onder in de wereld van Dimpna, de panelen en de schilder zelf.
Voor het altaarstuk is het een echte thuiskomst in Geel en bij uitbreiding de Kempen. De heilige Dimpna is de patroonheilige van de Barmhartige Stede en wordt tijdens dit Dimpnajaar uitgebreid gevierd. Bovendien was schilder Goossen Van der Weyden, kleinzoon van de Vlaamse primitief Rogier Van der Weyden, dan wel afkomstig uit het Antwerpse maar hij vervaardigde het kunstwerk in opdracht van Antoon Tsgrooten, de abt van de abdij van Tongerlo.
De acht panelen maakten oorspronkelijk deel uit van een majestueus drieluik dat een tijdje in de abdij hing, maar werden de eeuwen nadien verzaagd, verwaarloosd, gestolen, verkocht en uiteindelijk gewoon vergeten. Tot de panelen werden verkocht aan The Phoebus Foundation, dat de kunstwerken gedurende drie jaar onderwierp aan een grondige restauratie en onderzoek. Nu zijn de panelen eindelijk klaar om getoond te worden aan het publiek.
Zestiende eeuw
“Deze werken werpen een heel nieuw zicht op hoe een kunstenaarsatelier in de vroege zestiende eeuw werkte”, vertelt kunsthistorica Katharina Van Cauteren, stafchef van The Phoebus Foundation. “Zo blijkt dat Van der Weyden vooral een ondernemer was die aan het hoofd stond van een goed geolied schildersatelier. Via de nieuwste technologische methodes konden we onder de verflagen van het schilderij kijken en ontdekten we bijvoorbeeld waarom de kunstenaar zich zo vaak bedacht en niet schilderde wat hij oorspronkelijk tekende.”
Sven Van Dorst, die sinds 2016 aan het hoofd staat van het restauratieatelier van The Phoebus Foundation, nam de panelen samen met zijn team onder handen. Oorspronkelijk telde het altaarstuk acht panelen aan de binnenkant, maar één exemplaar is spoorloos. Een kopie uit de achttiende eeuw van die scène was gelukkig wel voorhanden voor een digitale reconstructie. “Toen ik in 2017 voor het altaarstuk stond, waren er verschillende structurele problemen. Het is een heel intens proces geweest dat jarenlang in beslag heeft genomen. Ik heb meer tijd met het altaarstuk doorgebracht dan de schilder zelf”, lacht Van Dorst.
Parochianen uit Tongerlo
“Er was niet enkel de restauratie, maar ook de verschillende onderzoeken. In het altaarstuk ontdekten we bijvoorbeeld verschillende portretten van mensen die verschilden van de hoofdrolspelers. We gaan ervan uit dat dat parochianen uit Tongerlo zijn. In zo'n altaarstuk opgenomen worden, moet voor hen echt prestigieus zijn geweest. Zo is dit stuk meer verankerd in de lokale gemeenschap dan we oorspronkelijk dachten. Het gaat ook niet over mirakels, maar om wat Dimpna hier kwam doen. Dit is ongetwijfeld een van de mooiste restauraties die ik al heb mogen doen.”
Het altaarstuk vertelt het levensverhaal van de heilige Dimpna. Deze Ierse prinses uit de zevende eeuw vluchtte omdat haar vader met haar wilde trouwen en belandde na omzwervingen in Geel. Haar vader spoorde haar echter op en onthoofde haar. Er ontstond zo een heuse cultus rond Dimpna, die heilig wordt verklaard en patrones van de geesteszieken wordt. Zo ligt Dimpna aan de oorsprong van de eeuwenlange traditie van geestelijke zorg, barmhartigheid en naastenliefde die in Geel nog steeds bestaat. Tot op de dag van vandaag is de stad bekend om haar uitgebreide zorgnetwerk en haar unieke omgang met psychiatrische patiënten, die thuis bij de inwoners worden opgevangen.
Digitale discussies
Voor deze expo werkte The Phoebus Foundation samen met productiehuis Koeken Troef!, waarbij een introfilm en acht digitale drieluiken de bezoeker op een speelse manier inwijden in de geheimen van het altaarstuk. “Met de koptelefoon op word je gegidst tijdens de expo. Zo geven we de discussies tussen de kunstenaar en opdrachtgever audiovisueel weer”, vervolgt Van Cauteren. “Alles wordt op een humoristische manier uitgelegd, maar het laatste stuk van de tentoonstelling is puur kippenvel. Hedendaagse beklijvende getuigenissen maken duidelijk hoe springlevend Dimpna hier in Geel nog is.”
Ook ondernemer Fernand Huts is in zijn nopjes. “Hiermee komt Dimpna weer thuis. Als heilige is zij verbonden met Geel en de streek. We zullen Dimpna nog nodig hebben, want de wereld wordt alsmaar zotter. Zij zal nog vaak uit de hemel moeten neerdalen en zich bezighouden met de zottigheden.” De expo is vanaf vrijdag nog tot 28 augustus te bezichtigen in de Sint-Dimpnakerk, van dinsdag tot zondag telkens van 11 tot 18 uur. De toegang is gratis, er geldt alleen een reserveringstarief van 1 euro per persoon. Vanwege toegangsrestricties wordt aangeraden vooraf een tijdslot en audioguide te reserveren via zotvandimpna.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Opening van Palmenmarkt verhuist naar De Waai wegens regenweer
Wegens het voorspelde winderige regenweer zal de opening van Palmenmarkt in Geel vrijdag verhuizen naar fuifzaal De Waai.Geel -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
PREMIUM
Fotograaf denkt dat hij leegstaand pand binnendringt, dan komt bewoner met een mes: “Ik doe geen vlieg kwaad, maar kom niet bij me binnen”
Een ‘urbexer’ - dat staat voor urban explorer, iemand die illegaal leegstaande gebouwen binnendringt en er foto’s maakt - uit Geel heeft zijn hobby bijna met zijn leven bekocht. Samen met een vriend drong hij een schijnbaar verlaten pand in Geel binnen, maar dan wordt hij plots door de bewoner aangevallen met een mes. De bewoner moest zich komen verantwoorden in de rechtbank, maar daar is hij het helemaal niet mee eens, zo bleek tijdens de zitting.Geel -
Zuhal Demir legt uitstoot stikstof Ineos aan banden
Het Britse chemieconcern Ineos krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe vergunning voor zijn fabriek Ineos Aromatics in Geel. Maar Demir is een stuk strenger dan de deputatie van de provincie Antwerpen in haar beslissing in beroep in het dossier, schrijft ‘De Tijd’ woensdag. -
Zoektocht naar nieuwe locatie muurschildering Herentalse wielerhelden: “Oppervlakte moet tussen 80 en 130 vierkante meter groot zijn”
In Herentals is men op zoek naar een geschikte locatie in de stad voor een nieuwe muurschildering waarop onder meer Wout Van Aert, Rik Van Looy en Sanne Cant hun plekje zullen krijgen. Het vorige kunstwerk aan de Vest ter ere van de wielerhelden kreeg te maken met waterinsijpeling en werd reeds verwijderd.Herentals -
Paasconcert van Fanfareorkest Blauberg brengt toeschouwers in Afrikaanse sferen: “Samenwerking met gospelkoor vormt grote meerwaarde”
Na vier lange jaren van coronastilte kan het fanfareorkest van Blauberg (Herselt) weer aanknopen met zijn Paasconcert, dat dit jaar onder de noemer ‘African Moods’ in het teken van Afrika staat. Daarvoor gaat het fanfareorkest een samenwerking aan met het gospelkoor ‘African Joys’ uit Molenbeek, en ook de drankkaart en het decor zullen Afrikaans getint zijn. De concerten gaan door op zaterdag 8 april en zondag 9 april in De Zoerla in Zoerle-Parwijs (Westerlo).Zoerle-Parwijs