‘Windjammers 2’ is misschien wel meer retroplezier dan je aankunt
gamereviewHadden we, achtentwintig jaar na release van het origineel, nog een opvolger nodig voor de toch al vrij onbekende speelhallengame ‘Windjammers’? Heel wat spelers die zich aan ‘Windjammers 2' wagen, ongeacht of ze ooit het origineel hebben gespeeld, zullen ongetwijfeld concluderen van wel.
‘Windjammers 2' is, in essentie, een sjoelbak. Een game waarin twee spelers (of één plus een AI-gedreven tegenstander) een frisbeeduel tegen elkaar uitvechten in 2D-bovenaanzicht, maar de kern van de game leunt het dichtste aan bij airhockey of, met een beetje goeie wil, videogamevoorouder ‘Pong’: wie de schijf in de gleuf achter de tegenstander keilt, ziet zijn score omhoog gaan.
Venijnig systeempje
De eerste ‘Windjammers’ is achtentwintig jaar oud. De game verscheen in 1994 op lunaparkkastjes van de toenmalige speelhallencoryfee Data East, ook bekend van megaklassiekers als ‘Burger Time’ (1982) en ‘Kung Fu Master’ (1984). ‘Windjammers’ verscheen in de absolute staart van de gouden tijden der speelhallengames, maar was wel nog – vooral in Japan dan – een commerciële klepper voor zijn tijd. Niet voor de originaliteit van zijn spelconcept, wel voor het feit dat een match op ieder moment, voor beide spelers, nog alle richtingen kon uitgaan. Daar zat het venijnige scoresysteem van de game voor iets tussen: door de schijf op te juiste plaats binnen te gooien, een eventuele power move te gebruiken of welbepaalde keuzes qua speler of decor te verzilveren in je tactiek, kon je een smadelijke nederlaag altijd nog afwenden.
Klassieker opgepoetst
Dat klonk DotEmu, een videogamebedrijf dat groot werd met het terugbrengen van klassiekers als ‘Another World’ en ‘Wonder Boy: The Dragon’s Trap’, als muziek in de oren: zo’n game terugbrengen naar een modern gamerpubliek, dat wel tuk is op dat soort systemische aardigheidjes, is gewoon de corebusiness voor de Parijse studio. En dus schoof het ‘Windjammers 2' naar voren als een van zijn ambitieuze ‘retrosequels’, na het eerdere beat ‘em up-succes ‘Streets of Rage 4'.
‘Windjammers’ was natuurlijk minder een publiekslieveling dan de originele ‘Streets of Rage’-games, maar zelfs voor wie het origineel nooit heeft gespeeld (zoals ondergetekende) voelt ‘Windjammers 2' als een volstrekt patente game aan. De graphics kregen min of meer hetzelfde soort behandeling als die van ‘Streets of Rage 4': het soort personages en decors die je in een lunaparkgame van dertig jaar geleden zou verwachten, maar wel behandeld met vormelementen uit de Franse strip- en animatiesector, zoals dikke klare contouren en zwaar aangezette overwinnings- of verliesanimaties. De toon van alles wat je ziet is enorm tongue in cheek, met onder meer prettig gestoorde toeschouwers die voor een paar schaterlachjes zullen zorgen.
Goud van oud
Het blijft natuurlijk een retrogame: de besturing en animatie voelen beslist statisch aan voor een videogame die uitkomt in 2022. ‘Streets of Rage 4' had nog het voordeel van zijn grote personages, die breed in beeld kwamen en daardoor niet al te dynamisch hoefden te bewegen, maar binnen de beeldverhoudingen van ‘Windjammers 2' voelen de kleinere personages behoorlijk stroef in de vingers. Dat wordt echter goedgemaakt door een element dat het interne ontwikkelteam bij DotEmu met veel oog voor detail heeft overgeheveld naar de nieuwe game: dat puntensysteem.
Je krijgt een uitgebreid rooster van personages en speelarena’s te kiezen, en de verschillen daartussen zijn veel meer dan cosmetisch: bepaalde personages lepelen sneller punten binnen, maar zijn bijvoorbeeld veel trager in het vangen of terugkaatsen van de schijf.
Opnieuw hebben de makers ervoor gezorgd dat het voordeel in de match op ieder moment nog in de compleet tegenovergestelde richting kan gaan. Dat is een principe dat zowel in 1994 als in 2022 werkt.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Fall Guys’ vanaf volgende maand gratis te spelen, ook release op Switch, PS5 en Xbox
Mediatonic en Devolver Digital brengen battleroyale-partygame ‘Fall Guys: Ultimate Knockout’ vanaf 21 juni als gratis game uit. Tegelijkertijd wordt de game uitgebracht voor de Nintendo Switch, Epic Games Store, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X en S. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Wat is 'Counter-Strike: Global Offensive', de game waarvan het WK in Antwerpen doorgaat?
-
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
PREMIUM
Comedian William Boeva presenteert WK ‘Counter-Strike: Global Offensive’ voor 40.000 bezoekers in Antwerps Sportpaleis: “Noem het gerust topsport”
Veertigduizend supporters uit zestig landen vuren dit weekend in het Antwerpse Sportpaleis acht topteams aan die strijden voor de wereldtitel in het populaire computergame ‘Counter-Strike: Global Offensive’. In de prijzenpot zit een miljoen dollar. Presentator van dienst is comedian William Boeva, zelf een fervent gamer. “Noem het gerust topsport.” -
3
‘Diablo Immortal’ komt niet uit in België door strenge regels tegen ‘lootboxes’
Blizzard brengt ‘Diablo Immortal’ niet uit in Nederland en België. Dat geldt zowel voor de mobiele versies als voor de pc-versie. Volgens ontwikkelaar Blizzard komt dat door “de huidige exploitatievoorwaarden in deze landen”. Het bedrijf doelt waarschijnlijk op wetgeving omtrent ‘lootboxes’. Voor die virtuele kisten met extra’s kan je betalen, maar je weet op voorhand niet wat erin zit.