Waarom ‘Brilliant Diamond’ en ‘Shining Pearl’ twee musts zijn voor ‘Pokémon’-fans
Twee nieuwe ‘Pokémon’-games sleten nu al bijna anderhalf miljoen exemplaren. En dat voor een tweespan van games die niet eens bijzonder nieuw zijn: het zijn remakes van Nintendo DS-klassiekers uit 2006. Wat is er dan zo bijzonder aan ‘Pokémon Brilliant Diamond’ en ‘Shining Pearl’? We lijsten het hieronder voor u op.
1. Het was de Pokémon-game van een nieuwe generatie
In 1999 (drie jaar na hun Japanse leeftijdsgenoten) leerden Belgische kinderen en jonge tieners de 'Pokémon’-rage kennen op Nintendo’s Game Boy. Maar tegen de tijd dat Nintendo’s DS-zakconsole was verschenen in 2005 (je weet wel, dat toestel met die twee schermen) en nog eens anderhalf jaar later ‘Pokémon Diamond’ en ‘Pearl’ op die console kwamen, was een nieuwe generatie kids ermee in de weer.
Dat maakt het niet verwonderlijk dat die twee games nu een remake krijgen: onder meer met ‘Pokémon Go!’, dat slim millennials lokte door vooral ‘Pokémon’-monstertjes uit hun kindertijd over parken in hun buurt uit te strooien, zijn The Pokémon Company en Nintendo zo’n beetje grootleveranciers in nostalgie geworden met hun ‘Pokémon’-reeks. Ook eerdere, commercieel succesvolle remakes als ‘Omega Ruby’/’Alpha Sapphire’ uit 2014 en ‘Let’s Go Pikachu!’/’Let’s Go Eevee!’ (remakes van oerklassiekertje ‘Pokémon Yellow’) uit 2018 passen in dat plaatje.
2. Je speelt ze sowieso op een beter scherm
De hardware waarop ‘Pokémon Brilliant Diamond’ / ‘Shining Pearl’ nu draait, is natuurlijk van een heel andere aard. Weg zijn de twee pietepeuterige DS-schermpjes, om te beginnen: je speelt de games op een scherm waar die twee meerdere keren in kunnen, want Nintendo heeft zijn DS/3DS-lijn volledig geaborteerd in het voordeel van de Switch, en die heeft een veel groter scherm. Zeker op de recente OLED-editie daarvan krijg je een veel mooier beeld, en de ontwikkelaars hebben de decors en de figuren in hun game zodanig verbeterd dat ze op dat scherm tot hun recht komen. Bovendien kun je sommige Switch-modellen (niet de Switch Lite) aansluiten op een tv-scherm, waardoor alles wat je in de games ziet nu in glorieuze HD is.
3. Het speelt gewoon hetzelfde
Wat hun gameplay betreft bevatten de remakes dan weer geen al te ingrijpende veranderingen aan de winnende formules van de originele games: alles speelt zoals het ooit heeft gespeeld, alleen iets vlotter. Zo hebben de makers van de Walking with Pokémon-feature, waarbij een van je Pokémon je volgt tijdens je omzwervingen door het land Sinnoh, doorgetrokken uit de twee recente ‘Let’s Go!’-games. Het grotere schermlandschap van de Switch of je tv, dat iets meer drukte op het scherm toelaat, zal daar wellicht niet vreemd aan zijn geweest.
4. Kleine maar relevante ‘tweaks’
De grootste uitbreiding in ‘Brilliant Diamond’ / ‘Shining Pearl’ zit in The Grand Underground, het ondergrondse rijk onder Sinnoh. Daarin tellen we eigenlijk de meeste nieuwigheden. Je kunt er bijvoorbeeld een ‘secret base’ in stichten en inrichten. En je vindt er Pokémon Hideaways waar je als een gek op beestjes kunt jagen.
5. Uitgebreide onlinecomponent
De originele versie van ‘Pokémon Diamond’ / ‘Pearl’ schitterde destijds niet alleen met zijn (ook toen al) mooiere graphics en zijn cruciale informatie op het tweede scherm (wat nu niet het geval is natuurlijk: de kaart moet nu worden bovengehaald en weer weggestopt), maar ook dankzij zijn multiplayer. Dat heeft altijd al in de reeks gezeten: de eerste Pokémon kon je tegen elkaar spelen door je Game Boys aan elkaar te koppelen met een kabeltje. Maar de DS had een wifi-zender ingebouwd, en bracht die multiplayer dus online. Vanzelfsprekend zit dat element opnieuw in ‘Brilliant Diamond’ / ‘Shining Pearl’: je kunt online knokken en handelen.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zwerkbalgame van Harry Potter op komst: bekijk de eerste beelden
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
Gamepreview
Nieuwe ‘Star Wars Jedi: Survivor’-game komt eraan: dit is onze eerste indruk na zes uur
Als alles goed gaat, verschijnt op 28 april ‘Star Wars Jedi: Survivor’. De makers mikken opnieuw hoog, maar de fans van de sterke voorganger zijn vooral benieuwd naar hoe het verder gaat … en of dat handvol irritaties eruit gehaald is. Wij mochten al een half dozijn uren met de game aan de slag en kunnen dit al meegeven: -
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
-
gamereview
Ook al is de wereld om zeep, ‘After Us’ is sfeervolle topgame met hart op juiste plaats
Vier jaar geleden verscheen het debuut van de Spaanse indiestudio Piccolo. ‘Arise: A Simple Story‘ was meteen een bescheiden hitje, want de emotionele reis doorheen de herinneringen van een net gestorven viking scoorde behoorlijk goed bij de critici. De combinatie van lichte puzzels, platformen en dromerige atmosfeer maken ook de hoofdmoot uit van ‘After Us’, hun tweede worp die alles net dat tikkeltje uitgebreider en groter aanpakt. -
Bedrijf achter Sonic koopt maker ‘Angry Birds’ voor 706 miljoen euro
Rovio Entertainment, het Finse bedrijf achter het populaire mobiele spelletje ‘Angry Birds’, wordt overgenomen door het Japanse Sega Sammy Holdings, het moederbedrijf van game- en entertainmentconcern Sega. Met de overname is een bedrag van 706 miljoen euro gemoeid. -
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken