Vijf redenen waarom ‘Halo’ een blijver is
Halo: Combat Evolved was, twintig jaar geleden, de allereerste videogame met het blockbustergehalte van een Hollywoodfilm. Hij leverde ongebreideld knalplezier, geserveerd in pakjes van dertig seconden, het verhaal was van een mythische omvang, en er volgde natuurlijk een langlopende en succesvolle reeks op. In de aanloop naar nieuwe aflevering Halo Infinite, die op 8 december verschijnt: vijf kernelementen waaraan deze mythische reeks haar grootsheid ontleent.
1 # De mythische Master Chief
Niet voor niets behoort je hoofdpersonage in Halo Infinite, de Master Chief, tot het ras der Spartans. De mythische reuzen met het stalen harnas, die de mensheid moeten beschermen tegen buitenaardse dreigingen, ontlenen niet toevallig hun naam aan het oude Griekenland: de Halo-games staan bol van de referenties aan Griekse mythes, onder meer in de namen van personages, plaatsen en wapens. De onverwoestbare krijger met de krakelige stem, is voor Xbox-gamers wat Heracles, Achilles en Perseus voor de oude Grieken waren, en zo had ontwikkelaarsstudio Bungie hem ook bedoeld. Hij rent het snelst. Springt het hoogst. Schiet het raakst. En als hij ondanks zijn trefzekerheid met de vuurwapens toch nog op vechtafstand moet komen met een vijand, slaat hij hem met één porfieren vuistslag morsdood.
2 # Eigen gameplay-accenten
De gameplayformule van Halo steunt op kernelementen die door Bungie, de originele studio achter de reeks, werden geïntroduceerd en nog steeds worden gehanteerd door 343 Studios, de Microsoft-studio die de reeks in 2012 verderzette (Bungie ging, zoals je weet, verder met Destiny). Die kernelementen omvatten bijvoorbeeld een limiet van twee wapens die tegelijkertijd kunnen worden gedragen, superieure vijandelijke AI, en een regenererend schild, dat ook de wat suffere spelers iets langer in leven houdt.
3 # Dertig seconden plezier
Maar met de drie eerste Halo’s introduceerde Bungie vooral het ondertussen overbekende ’30 Seconds of Fun’-concept: rustmomenten worden op het juiste moment doorprikt met halve minuten waarin je het tegen een welhaast onmogelijke meute tegenstanders moet opnemen. Iedere schermutseling zorgt voor een korte adrenalinerush en een reëel gevoel van gevaar, dat na het laatste schot wordt verzacht met een iets langer moment van rust.
4 # De muziek
Ook de audio van de Halo-games blijft onovertroffen. De monotone baslijn van een machinegeweer of de doffe percussie van een Needler geven het schietgeweld zelf al iets muzikaals, en op de achtergrond galmt altijd een indrukwekkende muzikale score met orkestrale koorgezangen, strijkers, blazers en paukenslagen. Ook daarin heeft de speler, meestal zonder dat hij dat zelf weet, een handje: de Halo-reeks was baanbrekend met haar concept van de ‘adaptive audio’, of een muziekscore waarvan de accenten worden aangepast aan de vereisten van de gameplay.
“Goeie muziek heeft altijd een begin, een midden en een einde, en aan het eerste en laatste deel veranderden we niets”, zei Martin O’Donnell, de componist van de originele games, ooit. “Maar in het middenstuk van iedere compositie plaatsten we ‘triggers’, die de muziek voor een stuk variabel maken. Zo kunnen we een stukje moody orkestmuziek ineens aanzetten met paukenslagen wanneer de speler een nieuw gevaar tegenkomt, om bovenop het emotionele gevoel dat de muziek oproept ook ineens een gevoel van spanning aan te wakkeren. Of omgekeerd: eerst de percussie om een gedreven, intense, militaire cadans te geven, daarna komt de orkestrale score erbovenop om er gevoel bij te doen. Zo kan de audio worden veranderd op basis van ontwerpkeuze of de paden die de speler inslaat.”
5 # De kleuren
Streep alle voor de hand liggende kwaliteiten van de Halo-games weg, zoals de gameplay en de mythische sciencefictionsetting, en er blijft nog een onderhuids, misschien wat onverwacht element hangen: het kleurenpalet. De weidse open lucht met het appelblauwzeegroene zwerk, de buitenaardse, felgele en gifgroene vegetatie, de monumentale bouwwerken, en de veelal in paarse harnassen en voertuigen bewegende vijanden: de taferelen die je tegenkomt in de vijf voorgaande Halo-games (zeven, met tussenafleveringen ODST en Reach meegeteld) zijn een meticuleus opgebouwde beeldcompositie die op je netvlies gebrand blijft.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ziet de gameplay van 'Star Wars Jedi: Survivor' eruit
-
Belgische videogamemarkt is 582 miljoen euro waard
Belgen gaven vorig jaar 582 miljoen euro uit aan videogames. Dat is een stijging van 10 procent in vergelijking met 2019, net voor corona, maar wel een kleine terugval van 3 procent als we kijken naar een jaar eerder. Dat schrijft Trends woensdag op zijn website. -
gamereview
‘Death Or Treat’ bundelt Halloween, komedie, roguelite en hack&slash in één handgetekende game
Welkom in het bijna verlaten dorp ‘Humble Village of Hallowtown’. Je personage Scary de geest en zijn gezel zijn snoepverkopers die net zijn aangekomen in het vervallen oord. Samen met de laatste overgebleven bewoner verdenken ze Clark Fackerberg, eigenaar van FaceBoo!, van een groot onheil. Ze denken dat hij de halloweenspirit van de bewoners heeft gestolen om in het drankje Storyum te proppen. Om het dorp te redden én hun klanten terug te winnen, trekt Scary eropuit met zijn oude vertrouwde bezem om wat slechteriken op hun tronie te meppen. -
-
Langverwachte ‘Diablo IV’ krijgt nog laatste open bèta om servers te testen
-
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken
Het is misschien wel één van de minst favoriete spullen in huis: de vuilnisbak. Vaak een doorn in het oog, maar wel essentieel en onmisbaar in de keuken. Nog vervelender wordt het als de vuilnisbak gaat stinken. De inhoud is al geen pretje, maar al helemaal niet als de geur zich door huis verspreidt… bah! Dit kun je doen tegen een stinkende vuilnisbak volgens vtwonen.be. -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
Videogames
‘The Elder Scrolls Online’ vult stilaan zijn 30 jaar oude landkaart op