Vijf dingen die je wellicht nog niet wist over Pac-Man
gamesDat Pac-Man is ontstaan uit het beeld van een pizza met één stukje eruit, en dat het de eerste game was die vrouwen naar het lunapark joeg: die verhalen behoren inmiddels tot de bekende mythe over het videogamefiguurtje. Maar een nieuw fotoboek dat dieper dan ooit in de Pac-Man-geschiedenis graaft, brengt wel meer van die anekdotes naar de oppervlakte. En zet hier en daar vraagtekens bij de bestaande.
Nederlander Arjan Terpstra creëerde enkele jaren geleden een knap kunstboek over Sonic the Hedgehog voor de Nederlandse uitgever Cook & Becker, met nooit eerder getoonde conceptschetsen en andere artefacten uit de ontstaansgeschiedenis van het videogamefiguurtje. Enkele jaren eerder verzamelde de Amerikaan Tim Lapetino met zijn Art of Atari al visuele overblijfselen uit de geschiedenis van videogamebedrijf Atari bij elkaar. Met Pac-Man: Birth of an Icon bundelen ze nu voor het eerst hun krachten voor een tour de force dat al hetgeen wat ze hiervoor hebben gedaan nog overklast. Het is een prachtig vormgegeven, een halve vuist dik koffietafelboek vol foto’s, advertenties, conceptschetsen en zelfs flarden uitgeprinte broncode uit de wilde ontstaansgeschiedenis van Pac-Man, al meer dan veertig jaar lang een van de bekendste videogamepersonages op de planeet.
Maar tussen die doorbladerbare beeldenstroom kronkelt ook het verhaal van de game en het personage, van de ene anekdote naar de andere. Sommige daarvan zijn welbekend, zeker bij gamers. Andere wellicht niet. En nog andere doen de lezer twijfelen aan wat hij dàcht te weten over de figuur. Hier zijn zo vijf van die verrassingen.
1. Het had ook een datingspel kunnen zijn
Of een game over waarzeggerij. Of mode. Dat laatste element brengt Toru Iwatani, de inmiddels 66-jarige bedenker van Pac-Man, wel vaker op tafel wanneer hij het over zijn creatie heeft. Maar ‘dating’ en ‘waarzeggerij’ zijn nieuwe elementen in die ontstaansgeschiedenis. De reden waarom hij in dat soort richtingen dacht dan weer niet: hij wilde, zo vertelde hij eveneens vaak, eindelijk een game maken die ook vrouwelijke spelers aansprak. In Pac-Man: Birth of an Icon verklaart hij verder dat hij daarmee reageerde op de wildgroei van ruimteshooters als Galaxians, die in de late jaren 70 en vroege jaren 80, in het kielzog van het succes van Space Invaders (1978), de markt overspoelden.
2. Wàs het wel een pizza?
Hoe Iwatani helemaal alleen een pizza zat te eten ergens in Tokio, er een partje uit haalde, en het beeld van het overblijvende baksel hem vervolgens de Aha!-Erlebnis opleverde die leidde tot Pac-Man: het is een verhaal dat een soort van ontstaansmythe is geworden, ook al omdat Iwatani het zélf constant verkondigt. Alleen: hij vertelt het opvallend vaak anders, zo ontdekten Terpstra en Lapetino. Tegen de krant International Herald Tribune vertelde hij in 1982 bijvoorbeeld dat hij zich niet meer herinnert wat hij precies had gegeten die dag, maar het idee wel van een pizza kwam. Bovendien is het vreemd dat hij het verhaal, doorheen de jaren, met steeds meer details begon te vertellen tegen zijn interviewers. En in 2000 vertelde hij een van hen: “Het is nu al een soort legende geworden, dus ik ga gewoon bij het verhaal blijven.”
3. Bijna kon Pac-Man schieten
In een vroege versie van de game kon Pac-Man schieten op de vier spoken. Het idee werd vrij snel daarna weer afgevoerd, maar het was een van de vele features die na het originele concept – puntjes eten in een doolhof - werden toegevoegd om het wat interessanter te maken. Een van de componenten die in deze fase wél bleven, waren bijvoorbeeld de ‘warp tunnels’ links en rechts van het scherm, waarlangs je dus meteen naar de andere kant kon springen.
4. De spoken hebben kleuren uit ‘Hello Kitty’
Iwatani wilde zijn game een kwaliteit geven die in de Japanse cultuur overbekend is als ‘kawaii’ – kort door de bocht: ‘schattig’. Zijn mededesigners en hijzelf keken daarvoor naar een creatie die sinds 1975 de toon zette voor die ‘kawaii’-beeldtaal in Japan: Hello Kitty, een figuurtje van het Japanse bedrijf Sanrio, stond model voor de vier kleuren – rood, roze, blauw en oranje – van de spoken. Die staken volgens Iwatani mooi af tegen het felle geel van Pac-Man en het donkere decor van het doolhof.
5. De makers hebben gewroet met een chiptekort
Het huidige tekort in de productie van halfgeleiders op de wereld, waardoor gameconsoles maar ook auto’s te weinig en te laat worden geleverd, was er in de vroege jaren 80 ook. Het tekort gold alleen niet enkel voor chips, maar voor zowat alle elektronicacomponenten, zoals ook printplaten en schermen. De reden was de enorme en onverwachte groei van videogamekabinetjes in lunaparken over de hele wereld. En dan dook er ineens dus een succesvolle nieuwkomer op, Pac-Man-uitgever Namco dus, met zeer veel orders tegelijk en een componentenindustrie die bij schaarste de voorkeur gaf aan bedrijven die altijd al in de elektronicasector hebben gezeten. Voor Namco, een fabrikant van mechanische spellen die nog maar enkele jaren eerder voor ’t eerst op de elektronicamarkt dook, waren het taaie onderhandelingen om voldoende Pac-Man-kabinetjes te produceren.
‘Pac-Man: Birth of an Icon’ is verkrijgbaar bij uitgeverij Cook & Becker of bij de betere boekhandel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
gamereview
GAMEREVIEW. ‘House of Ashes’ is meer een monster- dan een horrorgame
Een stel Amerikaanse mariniers en CIA-agenten, ergens in 2003, dénkt dat ze een ondergrondse bunker met Saddam Hoesseins massavernietigingswapens hebben gevonden. In plaats daarvan komen ze, samen met Iraakse soldaten die op dezelfde plaats belanden, in het voorgeborchte van de Mesopotamische hel terecht. Het knalt in de nieuwe Dark Pictures-horrorgame. Helaas vooral letterlijk. -
gamereview
GAMEREVIEW. ‘Age of Empires IV’: mijn beschaving is beter dan de jouwe
Het werd na alle remakes van klassieke real-time strategiegames zo onderhand tijd voor echt nieuw bloed. Dat is precies wat Age of Empires IV belooft. Met liefde en respect voor de intussen twintig jaar oude voorgangers. Misschien zelfs met een beetje te veel respect, maar de formule lijkt nog niets aan kracht ingeboet. Toch niet als ze zo vakkundig wordt toegepast als hier. -
-
“Geen PlayStation 5 voor Sinterklaas”, 300.000 mensen stellen zich kandidaat voor slechts 1.800 gameconsoles
Cool Blue verloot 1.800 nieuwe PlayStation 5-consoles. Je kan die niet winnen, maar krijgt gewoon de kans om er een te kopen. 300.000 mensen stelden zich reeds kandidaat. Door een wereldwijd tekort aan computerchips kampt Sony met een gigantische achterstand op de leveringen van de nieuwe spelconsole. Onze game-expert geeft uitleg: “De schaarste zal tot zeker volgend jaar duren”. -
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
Interview met Pokémon-ruilkaartendesigner Atsushi Nagashima: ‘We hebben nooit iets aan de basisregels veranderd’
Met een nieuwe rush in de speelgoedwinkel, en zeldzame exemplaren die enkele honderden euro’s waard zijn, hebben Pokémon-ruilkaarten zich opnieuw onder de aandacht van spelers gewerkt. En dan is de Celebrations-uitbreiding, die het vijfentwintigjarige bestaan van de Pokemon Trading Card Game viert, nog maar pas begonnen. We spraken met game director Atsushi Nagashima over het geheim achter het succes. -
games
Fan van Vikings? Educatieve game ‘Discovery Tour: Viking Age’ teleporteert je hun wereld in
Zin om de Viking uit te hangen zonder al dat bloedvergieten? Het kan nu in Discovery Tour: Viking Age, een educatieve game die voortborduurt op topper Assassin’s Creed Valhalla van vorig jaar. Ontwikkelaar Ubisoft deed eerder al iets gelijkaardigs met de Egyptische en Griekse oudheid uit andere Assassin’s Creed-games.