‘Total War’-reeks wil haar ‘Warhammer’-trilogie groots afsluiten
gamepreviewStrategiegames maken een comeback, maar 'Total War’ is nooit weggeweest. Met ‘Warhammer III’ zit de reeks op kruissnelheid om later dit jaar een kritisch sterk scorende trilogie in schoonheid af te sluiten. Al is 'schoonheid’ misschien niet het woord voor dit opnieuw fris spelende pretpakket van eeuwigdurende genocides, massale slachtpartijen en machtsgeile demonen.
De 'Total War’-games hielden als een van de weinige strategiegames het genre overeind tijdens de haast twintigjarige dip waar het nog maar pas min of meer uit lijkt te klimmen. Traditioneel kiest Total War voor een historische setting, maar in 2016 en 2017 maakte het een zijstapje met de ‘Warhammer’ en ‘Warhammer II’-afleveringen. Gebaseerd op het gelijknamige immens populaire fantasy-universum waar tientallen rassen en facties hun eigen epos proberen te schrijven in het bloed van de oppositie. Denk ‘Game of Thrones’, inclusief dwergen en draken, maar zonder functioneel naakt.
Koude noorden en hete hel
‘Warhammer III’ verplaatst de actie naar het noorden en naar de plek waar demonen thuis zijn. Twee regio’s die soms letterlijk aan elkaar grenzen en soms een trip door een interdimensionaal portaal vragen. Kenners kunnen we alvast vertellen dat het spelterrein dubbel zo groot is als dat van voorganger 'Total War: Warhammer II’. Het is op deze strategische overzichtsmap dat elke factie aan de beurt komt om economische beslissingen te maken, aan diplomatie te doen en vooral om zijn strijdmachten te doen aanzwellen. Botst zo’n leger op een van de vijand, dan mag je die in realtime uitvechten en daarbij voer je niet zelden vele honderden tot duizenden units aan.
Doe-het-zelf-demon
Tot zover weinig nieuws onder de zon voor ‘Total War’-veteranen. Maar de ontwikkelaar is er nog maar eens in geslaagd om elk van de nieuwe speelbare facties van een paar unieke mechanismen te voorzien. Zo is voor het eerst met een van de vier verschillende Chaos Gods-rassen spelen al een totaal nieuwe beleving op zich. Dat de Demons of Chaos je ook nog eens toelaten om je eigen cocktail uit die gruwelwinkel te brouwen, maakt het nog beter. Tel daar nog de op feodaal China geïnspireerde Grand Cathay en tsaristisch Rusland in de vorm van Kislev bij op en alle genodigden geven present voor de zalig slopende strategische én tactische mix van frontaal en achterbaks geweld die ‘Total War Warhammer’ heet.
Onwaarschijnlijke variatie
De campagne voor elk van die zeven (acht als je de game voor of op de releasedatum koopt) speelbare partijen kadert in één overkoepelend über-episch verhaal. Elke factie volgt daarbij zijn eigen agenda en speelt op een telkens weer andere manier naar de finale toe. Intussen kijken we niet meer op van de creativiteit waarmee de vertrouwde basisgameplay van verfrissend nieuwe variatie wordt voorzien, maar opnieuw, chapeau!
‘Warhammer III’ schakelt zelfs nog een versnelling hoger in het introduceren van nieuwe spelsystemen. Zo zijn er de Yin-Yang-koorddans-act en de handelskaravanen van de Grand Cathay, de sterk contrasterende militaire opties tussen de Chaos Gods-facties, de helemaal omgegooide belegeringen, maar bovenal: de vier intense, langgerekte en tactisch opgeschroefde survival-slagen die elke partij tijdens zijn campagne moet overwinnen voor ze nog maar aan de finale mogen beginnen. Superdiep of origineel zijn die ingrepen daar niet, maar ze brengen wel weer een zoveelste nieuwe dynamiek naar een game dat op papier al anderhalve aflevering geleden in herhaling had moeten vallen.
Slechte timing
Weet dat je met één zo’n campagne goed zit voor gemiddeld 50 uur en de kans groot is dat je een paar campagnes met verschillende facties na elkaar speelt … om dat een paar maanden later met nog eens een andere – eventueel nieuw te downloaden factie weer doet. En nog eens wanneer ook deze wereldkaart in die van de twee vorige games wordt ingepast. Het einde van de quarantainedreiging had niet slechter getimed kunnen zijn.
‘Total War: Warhammer III' verschijnt 17 februari voor pc.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
Hoe game 'Dorfromantik' je echt helemaal zen maakt
-
-
gamereview
GAMEREVIEW. ‘Age of Empires IV’: mijn beschaving is beter dan de jouwe
Het werd na alle remakes van klassieke real-time strategiegames zo onderhand tijd voor echt nieuw bloed. Dat is precies wat Age of Empires IV belooft. Met liefde en respect voor de intussen twintig jaar oude voorgangers. Misschien zelfs met een beetje te veel respect, maar de formule lijkt nog niets aan kracht ingeboet. Toch niet als ze zo vakkundig wordt toegepast als hier. -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
game of the year
6 redenen waarom ‘Age of Empires IV’ onze strategiegame van het jaar is
De grootste naam staat lang niet altijd garant voor de beste game, maar evengoed laat een lange geschiedenis van gamedesign ook toe om een goed concept nog verder te verfijnen. En geschiedenis, dat staat nu net centraal staan in ‘Age of Empires IV’, onze favoriete strategiegame voor de verkiezing van Game of the Year. En wel hierom: -
GAME REVIEW. Humankind is beter dan Sid Meier’s Civilization (en dat zegt veel)
Fans van strategische games, even uw aandacht aub: u kan de komende weken beter even uw vrije tijd reserveren om het gloednieuwe Humankind te spelen. Dat heb ik de voorbije week ook gedaan en ik moet zeggen: dit spel is beter dan Sid Meier’s Civilization. En dat wil veel zeggen.