Sfeervolle indiegame ‘Call of the Sea’ is een van de laatste toppers van het jaar
gamereview“Een raar verhaal over buitenaards mysterie”, zo noemen de makers van ‘Call of the Sea’ hun nieuwste avonturengame. De locatie is een prachtig eiland in de Stille Zuidzee, de sfeer Lovecraftiaans. En de game? Die is uitstekend.
Delen per e-mail
Daar sta je dan als indiegameontwikkelaar: je nieuwe spel is eindelijk klaar om op de wereld losgelaten te worden en nu moeten gamers er genoeg wind van krijgen om het een kans te geven. Hoe doe je dat, vraag je jezelf af. Wel, twee dingen zijn van cruciaal belang: ten eerste de naam van je geesteskind, die moet namelijk meteen aanspreken en interesse wekken. En ten tweede de periode waarin je de game op de markt brengt.
Daar staat de Spaanse studio Out of the Blue Games dus nu, met hun allereerste spel ‘Call of the Sea’. Een titel die ten eerste quasi exact hetzelfde klinkt als een nogal populaire reeks van firstpersonshooters en die ten tweede plots in dezelfde week uitkwam als de mastodont die ‘Cyberpunk 2077' heet. Witte kerst of niet, de kans is dus reëel dat deze release volledig ondergesneeuwd raakt. En dat zou een spijtige zaak zijn, want ‘Call of the Sea’ is niet alleen een pakkend en innovatief puzzelmysterie, het spel werkt bovendien ook gewoon naar behoren op de ‘oude’ Xbox One, iets wat van ‘Cyberpunk’ niet gezegd kan worden.
Mysterie
Je kruipt in de huid van Norah, een vrouw die in de jaren 1930 op zoek gaat naar haar vermiste man. Die had een expeditie op poten gezet naar een onbekend eiland ergens in de Atlantische Oceaan omdat daar volgens bepaalde geruchten een middel te vinden zou zijn tegen de mysterieuze huidziekte waar Norah mee kampt. Bij aankomst op het eiland ontdek je echter al snel dat de expeditie helemaal in het honderd is gelopen, en dat er zich heel wat meer sinisters schuilhoudt dan de idyllische stranden en rondfladderende papegaaien doen vermoeden.
‘Call of the Sea’ put immers gretig inspiratie uit het werk van H.P. Lovecraft, en wie een beetje op de hoogte is, weet wat dat doorgaans betekent: gigantische zeemonsters, bizarre sektes en een macabere sfeer vol nihilisme en wanhoop. Doorgaans, want hoewel de eerste twee elementen zeker aanwezig zijn, kan je ‘Call of the Sea’ helemaal geen horrorgame noemen. Daarvoor zijn de - overigens uitstekende - graphics te kleurrijk en de muziek te rustgevend. Ook moet je op geen enkel moment op je hoede zijn voor vijanden of jumpscares. De enige uitdaging die je hier voorgeschoteld krijgt, zijn de vele puzzels die je steeds dieper landinwaarts leiden.
Gekrab in de haren
Die puzzels zijn aanvankelijk nog vlotjes op te lossen met een beetje rationeel nadenken, maar worden geleidelijk aan uitgebreide hersenkrakers die helaas niet altijd een even logische oplossing hebben. Verwacht niet dat de makers je bij het handje van punt A naar B zullen leiden, integendeel. Welke hint verband houdt met welke puzzel en in welke volgorde je die het best oplost, is volledig aan de speler. Dat leidt tot heel wat heen en weer geren en gekrab in de haren, maar die vage structuur maakt de voldoening ook des te groter wanneer je eindelijk de oplossing gevonden hebt.
Het enige wat minder geslaagd is aan ‘Call of the Sea’, is spijtig genoeg het hoofdpersonage. Meer bepaald de neiging van Norah om bij zo goed als elke actie commentaar te voorzien die beschrijft wat er aan het gebeuren is. Want hoewel dat af en toe wel wat meer achtergrondinformatie oplevert, breekt de constante voice-over de sfeer vaak nodeloos.
Conclusie
Maar dat is een klein minpuntje in een voor de rest uiterst genietbare game die grossiert in taaie puzzels, een intrigerend verhaal en bakken sfeer. Hoog tijd om de digitale sneeuwruimer boven te halen dus en ervoor te zorgen dat je een van de laatste toppers van 2020 zeker niet mist!
Bekijk ook: gênante bug toont penis hoofdpersonage in 'Cyberpunk 2077'
7 dingen die van ‘Watch Dogs Legion’ een absolute topper maken
14 onverwacht leuke dingen in ‘Assassin’s Creed Valhalla’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
gamereview ‘Cyberpunk 2077’ is een topper op de pc, maar koop ‘m niet op de console
We hebben het langverwachte Cyberpunk 2077 gespeeld, én uitstekend bevonden, maar we deden dat gelukkig op de pc. We weten uit eerste hand dat de PlayStation- en Xbox-versie zo onaf is dat ze zelfs je console kan vernielen, dus een aankoop van die console-edities raden we ten stelligste af. -
Gamerecensie ‘Football Manager 2021’: een oude vriend voor donkere lockdowndagen
Een nieuwe herfst, een nieuwe ‘Football Manager’. Dat betekent dat een boel mensen minstens een paar weken geen sociaal leven hebben: deze managementgame torst de reputatie nogal verslavend te zijn. Maar we zitten toch in lockdown, dus who cares? -
iHLN GAMEREVIEW. ‘Hyrule Warriors: Age of Calamity’: zelfs echte Zelda-fans kopen dit beter niet aan volle prijs
‘Hyrule Warriors: Age of Calamity’ vertelt het verhaal van wat er zich 100 jaar voor het immens populaire ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild’ afspeelde. Verwacht van ‘Age of Calamity’ echter niet de vrijheid en weidse uitzichten die gesmaakt werden bij ‘Breath of the Wild’. Dit is een heel ander soort game. -
-
PREMIUM
games Waarom 8K-gamen (nog steeds) om de hoek ligt
Met de PlayStation 5 en Xbox Series X zouden games ook voor het eerst in 8K kunnen worden gespeeld, een beeldresolutie die vier keer scherper is dan huidige topstandaard 4K. Maar toen de consoles op de markt kwamen, werd daar ineens met geen woord meer over gerept. De nieuwe beeldresolutie, die tot nu toe beperkt bleef tot ware liefhebbers met een dikke portemonnee, blijft dus nog even wachten op zijn primetime-moment. -
games Veelbelovende game ‘It Takes Two’ wil je weer met veel liefde doen vloeken op je medespeler
Van de makers van co-op-toppertje A Way Out mogen we eind maart It Takes Two verwachten, een door een geschift verhaal aan elkaar geregen serie minigames waarbij je opnieuw met veel liefde zult moeten vloeken tegen je medespeler. -
games WOII in virtual reality ziet er ontzettend bangelijk uit in nieuwe 'Medal of Honor: Above & Beyond’
De claim van uitgever Electronic Arts dat Medal of Honor: Above & Beyond je midden in Wereldoorlog II brengt, klopt. Maar het is wel een geromantiseerde, op avontuur en schietgeweld gerichte entertainmentversie van die oorlog. -
games Amusante humor tilt ‘goddelijke' openwereldgame ‘Immortals Fenyx Rising’ naar nog hogere sferen
“Oh nee, niet wéér een openwereldgame”: na twee maanden vol hoogdagen leek Immortals Fenyx Rising een verplicht nummertje voor onze gameploeg. Maar ten onrechte, want dit nakomertje van Ubisoft blijkt zowaar een van de plezantste titels van het najaar. In een fantasiewereld rond de Griekse mythologie speel je als Fenyx (m/v), een gevleugelde halfgod die ietwat stoemelings dé hoop van de mensheid blijkt tegen het bijzonder pissige monster Typhon.
0 reacties