'Returnal' is een moderne 4K-game, maar het concept waarop hij drijft bestaat inmiddels al veertig jaar.
Volledig scherm
'Returnal' is een moderne 4K-game, maar het concept waarop hij drijft bestaat inmiddels al veertig jaar. © PlayStation

‘Roguelike’-games zijn in opmars, maar wat zijn ze precies?

gamesMet Returnal en Hades klimt het videogamegenre van de Roguelike stilaan naar de mainstream. Wat is dat precies? Zeer kort door de bocht: een game waarin je zéér, zéér vaak opnieuw moet beginnen. Maar natuurlijk heeft het veel meer om het lijf dan dat, anders werd dit soort titels niet door miljoenen gamers gespeeld. Tijd voor een explainer.

 1. Hoe weet je of zoon of dochter té veel gamen? “Slechte schoolresultaten en discussies en ruzies zijn vaak een teken aan de wand”
  PREMIUM

  Hoe weet je of zoon of dochter té veel gamen? “Slechte schoolre­sul­ta­ten en discussies en ruzies zijn vaak een teken aan de wand”

  Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: verslaafde-coach Matthias Dewilde (35). Vijftien jaar geleden was hij zelf een gameverslaafde. Nu helpt hij anderen om aan “die destructieve aantrekkingskracht van games” te weerstaan. “Gamers zijn vaak erg intelligent, soms zelfs hoogbegaafd, en hebben uitdagingen nodig. Die vinden ze niet altijd op school, maar wel in games.”
 2. ‘NieR Replicant ver.1.22474487139….’ is hemelse game met een paar duivelse stekels
  gamereview

  ‘NieR Replicant ver.1.22474487139….’ is hemelse game met een paar duivelse stekels

  NieR Replicant ver.1.22474487139…. mag dan een van de dufste titels van het jaar hebben, het is wel een echt pareltje. De verbeeldingskracht van de makers zuigt je mee in een betoverend avontuur met een intrigerend verhaal en veel afwisseling. Hack-n-slash, omgevingspuzzels, 3D- en platformactie, een scheut RPG en zelfs wat oerklassiek text-based adventure: het zit er allemaal in, en de muziek is hemels.

iHLN