'Returnal' is een moderne 4K-game, maar het concept waarop hij drijft bestaat inmiddels al veertig jaar.
Volledig scherm
'Returnal' is een moderne 4K-game, maar het concept waarop hij drijft bestaat inmiddels al veertig jaar. © PlayStation

‘Roguelike’-games zijn in opmars, maar wat zijn ze precies?

gamesMet Returnal en Hades klimt het videogamegenre van de Roguelike stilaan naar de mainstream. Wat is dat precies? Zeer kort door de bocht: een game waarin je zéér, zéér vaak opnieuw moet beginnen. Maar natuurlijk heeft het veel meer om het lijf dan dat, anders werd dit soort titels niet door miljoenen gamers gespeeld. Tijd voor een explainer.

 1. ‘NieR Replicant ver.1.22474487139….’ is hemelse game met een paar duivelse stekels
  gamereview

  ‘NieR Replicant ver.1.22474487139….’ is hemelse game met een paar duivelse stekels

  NieR Replicant ver.1.22474487139…. mag dan een van de dufste titels van het jaar hebben, het is wel een echt pareltje. De verbeeldingskracht van de makers zuigt je mee in een betoverend avontuur met een intrigerend verhaal en veel afwisseling. Hack-n-slash, omgevingspuzzels, 3D- en platformactie, een scheut RPG en zelfs wat oerklassiek text-based adventure: het zit er allemaal in, en de muziek is hemels.
 2. GAMEREVIEW. ‘Returnal’ bezorgt je een epische rotdag in de ruimte
  games

  GAMEREVIEW. ‘Returnal’ bezorgt je een epische rotdag in de ruimte

  Wat van veraf leek op een prettig tussendoortje voor die kleine groep gamers die het niet erg vinden om vaak te sterven in hun spel, blijkt bij release de eerste échte next-gen-game te zijn, met een uitstekend gebruik van de geavanceerde schokkende PlayStation 5-controller en driedimensionale audio. Returnal is tegelijkertijd een technologische triomf en een retestrakke spelervaring. Ook voor wie niét graag iedere tien minuten het loodje legt in een game.

iHLN