Een hoofddeksel en veel fris water zijn een must om je te beschermen tegen een zonneslag.
Volledig scherm
PREMIUM
Een hoofddeksel en veel fris water zijn een must om je te beschermen tegen een zonneslag. © Getty Images

Zonnesteek of zonneslag? Professor legt uit wat het verschil is

Nu de zon het beste van zichzelf geeft, willen we daar maximaal van profiteren. Hallo terrasjes, lang leve chillen in het park! Toch denken we beter twee keer na voor we gaan liggen bakken en braden, want een zonnesteek ligt al snel op de loer. Of was het een zonneslag? Professor Sandra Verelst, diensthoofd spoedgevallen van het UZ Leuven, legt het verschil uit en vertelt hoe je jezelf beschermt. 

 1. Gaat opstaan moeilijker nu de ochtenden donkerder zijn? Logisch, zegt de slaapexperte, en de oplossingen zijn simpel
  PREMIUM

  Gaat opstaan moeilijker nu de ochtenden donkerder zijn? Logisch, zegt de slaapexper­te, en de oplossin­gen zijn simpel

  Even nog konden we van een Indian summer genieten, maar daarna deed de herfst dan toch genadeloos zijn intrede. En net als elk jaar worden de dagen verrassend snel korter, druileriger en donkerder. Een slecht recept voor wie ’s ochtends op tijd uit bed moet. Zeg nu zelf: die zachte, warme cocon die je bed is, verlaten voor de donkere, koude buitenwereld? Voelt als de hel, als je ’t ons vraagt. Slaapexperte Annelies Smolders begrijpt dat volledig: “Duisternis maakt ons moe, dat is nu eenmaal een feit.” Maar ze kent ook een pak methodes om op die donkere ochtenden toch makkelijker uit bed te geraken. “Zodra de wekker gaat een halfuurtje gamen of Netflixen? Goed idee.”
 2. “Coke doet je hart in overdrive schakelen en is een bloedvatwurger": experts waarschuwen voor toenemend druggebruik tijdens coronacrisis
  PREMIUM

  “Coke doet je hart in overdrive schakelen en is een bloedvat­wur­ger": experts waarschu­wen voor toenemend drugge­bruik tijdens coronacri­sis

  Regelmatig een lijntje cocaïne? Het is voor heel wat landgenoten een bitterzoete zonde. En dat lijkt tijdens de coronacrisis niet veranderd te zijn. Integendeel, uit een nieuw rapport blijkt dat bijna een kwart van de gebruikers nu zelfs méér drugs gebruikt dan voor de uitbraak van Covid-19. Of dat kwaad kan, zo nu en dan? Reken maar. “Coke gebruiken is als vol gas geven terwijl je de brandstofleiding dichtknijpt.”
 3. “Borsten moeten wiebelen, wippen, schommelen en hotsen.” Borstweefseltherapeute geeft tips voor gezonde borsten
  PREMIUM

  “Borsten moeten wiebelen, wippen, schommelen en hotsen.” Borstweef­sel­the­ra­peu­te geeft tips voor gezonde borsten

  Sommige vrouwen zijn trots op hun borsten, anderen verbergen ze, maar écht veel weten we er niet over. Daarom focust borstweefseltherapeute Leen Steyaert in haar nieuwe boek ‘Over borsten’ op het welzijn van onze boezem. Ook zij heeft gemerkt dat we sinds de lockdown de beha steeds meer links laten liggen. En dat moedigt ze aan. Een goede doorbloeding is belangrijk, want je borsten zijn meer dan vet en klieren: ze zijn ook een reservoir voor giftige stoffen in je lichaam. Oktober is bovendien borstkankermaand: nog altijd een trieste realiteit voor té veel vrouwen. Daarom is het des te belangrijker dat we onze boezemvriendinnen goed verzorgen. “Je borsten voelen zelfs stress. Door die spanningen verhardt je bindweefsel.”