Ben je vegetariër, moslim of jood, dan zal je gruwen bij de gedachte dat het in brood gebruikte enzym fosfolipase uit de pancreas van varkens wordt gewonnen.
Volledig scherm
Ben je vegetariër, moslim of jood, dan zal je gruwen bij de gedachte dat het in brood gebruikte enzym fosfolipase uit de pancreas van varkens wordt gewonnen. © THINKSTOCK

Zit er gif in ons brood?

WEET WAT JE EETHeb je je brood 'vers' in de supermarkt gekocht, in die heerlijk geurende afdeling waar je de bakovens op de achtergrond ziet dampen? Brood recht uit de oven, zou je denken. "Klopt, alleen worden de broden er enkel afgebakken en zijn ze diepgevroren of luchtledig verpakt in je supermarkt aangekomen. Geleverd door industriële bakkerijen; je 'vers' brood kan al maanden oud zijn", stelt de Britse voedingsspecialiste Joanna Blythman in haar recente en ophefmakende boek 'Swallow This. Serving Up The Food Industry's Darkest Secrets'. En volgens haar is er nog wel meer mis met ons dagelijks brood.

 1. De duistere geheimen van de voedingsindustrie
  WEET WAT JE EET

  De duistere geheimen van de voedingsin­du­strie

  De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt en onze daaropvolgende (tijdelijke) afkeer voor worst en kotelet. De actie 'dagen zonder vlees'. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen dat we als consument twee keer beginnen nadenken als de vraag 'wat eten we vanavond?' wordt gesteld. Recent werd het onthullende boek van de Britse voedingsexperte Joanna Blythman naar het Nederlands vertaald. De publicatie van 'Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten' heeft zijn effect niet gemist. Wij brachten twee jaar geleden, naar aanleiding van dat verontrustende rapport, al de reeks 'Weet wat je eet'. De hoogtepunten daaruit brengen we vandaag nog eens naar voren. Samengevat: alles wat niet vers is en dus werd bewerkt, bevat rotzooi die slecht is voor je gezondheid.
 2. Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaaltijden
  WEET WAT JE EET

  Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaal­tij­den

  De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt. Dagen zonder vlees. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen dat we als consument twee keer beginnen nadenken als de vraag 'wat eten we vanavond?' wordt gesteld. Recent werd het onthullende boek van de Britse voedingsexperte Joanna Blythman naar het Nederlands vertaald. De publicatie van 'Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten' heeft zijn effect niet gemist. Wij brachten twee jaar geleden, naar aanleiding van dat verontrustende rapport, al de reeks 'weet wat je eet'. De hoogtepunten daaruit brengen we nog eens naar voren. Samengevat: alles wat niet vers is en dus werd bewerkt, bevat rotzooi die slecht is voor je gezondheid.