getty images
Volledig scherm
PREMIUM
© getty images

"Zelfs wie voor de zwangerschap niet sportte, krijgt het advies om ermee te beginnen." Sportgynaecoloog en kinesitherapeut over het belang van kraamsport

“Niemand die onvoorbereid een marathon loopt. Waarom zou je dan niet voor je zwangerschap trainen?” Hoera, baby op komst! Ligt er al een stapel sportkleding tussen je zwangerschapsoutfits? Want bewegen tijdens de zwangerschap is misschien zelfs nóg ­belangrijker dan ervoor. Sportgynaecoloog Luc Baeyens en kinesitherapeute Tessy Boedt leggen uit waarom zwanger sporten zo heilzaam is, en tippen vijf goede oefeningen. “Wie actief is, loopt minder risico op bloeddrukproblemen, zwangerschapsdiabetes en andere typische ongemakken zoals rugpijn.” 

 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. De pil ligt steeds meer onder vuur. Tijd voor een grote anticonceptie-update. “Veel vrouwen vrijen onveilig omdat er betere alternatieven nodig zijn”
  PREMIUM

  De pil ligt steeds meer onder vuur. Tijd voor een grote anticoncep­tie-update. “Veel vrouwen vrijen onveilig omdat er betere alternatie­ven nodig zijn”

  Zestig jaar geleden werd de pil geïntroduceerd als het wondermiddel dat vrouwen onder het juk van onafwendbaar moederschap vandaan haalde. Vandaag leidt het vooral tot scherpe vraagtekens. Zeker nadat bleek dat bloedklonters bij de pil vele malen frequenter zijn dan na sommige coronavaccins. Wat zegt de wetenschap? Waar staan vrouwen vandaag op het vlak van anticonceptie? “Vrouwen zijn minder bereid om iets te slikken waarvan ze niet precies weten wat het doet.” Twee proffen, een promovendus en een auteur geven een grote update.