getty images
Volledig scherm
PREMIUM
© getty images

"Zelfs wie voor de zwangerschap niet sportte, krijgt het advies om ermee te beginnen." Sportgynaecoloog en kinesitherapeut over het belang van kraamsport

“Niemand die onvoorbereid een marathon loopt. Waarom zou je dan niet voor je zwangerschap trainen?” Hoera, baby op komst! Ligt er al een stapel sportkleding tussen je zwangerschapsoutfits? Want bewegen tijdens de zwangerschap is misschien zelfs nóg ­belangrijker dan ervoor. Sportgynaecoloog Luc Baeyens en kinesitherapeute Tessy Boedt leggen uit waarom zwanger sporten zo heilzaam is, en tippen vijf goede oefeningen. “Wie actief is, loopt minder risico op bloeddrukproblemen, zwangerschapsdiabetes en andere typische ongemakken zoals rugpijn.” 

 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. De pil ligt steeds meer onder vuur. Tijd voor een grote anticonceptie-update. “Veel vrouwen vrijen onveilig omdat er betere alternatieven nodig zijn”
  PREMIUM

  De pil ligt steeds meer onder vuur. Tijd voor een grote anticoncep­tie-update. “Veel vrouwen vrijen onveilig omdat er betere alternatie­ven nodig zijn”

  Zestig jaar geleden werd de pil geïntroduceerd als het wondermiddel dat vrouwen onder het juk van onafwendbaar moederschap vandaan haalde. Vandaag leidt het vooral tot scherpe vraagtekens. Zeker nadat bleek dat bloedklonters bij de pil vele malen frequenter zijn dan na sommige coronavaccins. Wat zegt de wetenschap? Waar staan vrouwen vandaag op het vlak van anticonceptie? “Vrouwen zijn minder bereid om iets te slikken waarvan ze niet precies weten wat het doet.” Twee proffen, een promovendus en een auteur geven een grote update.
 1. Podcasts voor een leven in balans: deze Belgische vrouwen helpen je stoppen met diëten, je eigen pad vinden of een milde ouder zijn
  PREMIUM

  Podcasts voor een leven in balans: deze Belgische vrouwen helpen je stoppen met diëten, je eigen pad vinden of een milde ouder zijn

  Een betere work-lifebalance, een gezond lichaam en een fijne band met je kinderen: drie dingen die hoog op menig verlanglijstje staan. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal slechts een podcast van je verwijderd. Gemaakt door Belgische vrouwen dan nog, die worstelen met dezelfde dingen als jij. Of ze al de baas zijn. Gudrun en Celien van ‘BOOST!’, Anouck en Kelly van ‘Werk & Leven’ en Kristien van ‘Radio Mama’ vertellen. “Als niemand nog nood heeft aan onze podcast, dan is onze missie pas echt geslaagd.”
 2. Brandweervrouw en ‘vroedman’ ontkrachten de clichés: “Vooral je karakter bepaalt of je hier op je plaats bent”
  Werkplek

  Brandweer­vrouw en ‘vroedman’ ontkrach­ten de clichés: “Vooral je karakter bepaalt of je hier op je plaats bent”

  Hoe gelijk mannen en vrouwen en de kansen die ze krijgen/verdienen ook mogen zijn, in de praktijk blijken sommige beroepen bitter weinig divers wat betreft de aanwezigheid van beide geslachten. Volgens onderzoek van de FOD Economie is vroedvrouw het minst mannelijke beroep: 99% van de beoefenaars is vrouw. Het omgekeerde is waar voor heel wat bouwberoepen en brandweerlui, waar 99% van de professionelen mannen zijn. Jobat.be laat een uitzonderlijke man en vrouw aan het woord.