Pexels
Volledig scherm
© Pexels

Wie minder migraine wil moet meer omega 3 eten, toont nieuwe studie: “Werkt beter dan medicijnen”

De geneeskunde zoekt naarstig verder naar een middel tegen migraine. In een nieuw onderzoek gingen wetenschappers na wat de impact is van dieet. En die is groot, observeerden ze voor het eerst: meer omega 3 en minder omega 6 op het menu zorgt voor aanzienlijk minder pijn. 

 1. We krijgen bijna allemaal buikgriep, maar onderschatten de gevaren: "Zeker bij baby’s mag je geen risico nemen”
  PREMIUM
  2

  We krijgen bijna allemaal buikgriep, maar onderschat­ten de gevaren: "Zeker bij baby’s mag je geen risico nemen”

  Elke Belg krijgt gemiddeld één keer per jaar buikgriep: diarree, misselijkheid en braakneigingen die veelal veroorzaakt worden door een virus. En net zoals corona is het erg besmettelijk, én kan het dramatische gevolgen hebben. “Elk jaar sterven hier nog kinderen aan”, waarschuwt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). Hij legt uit hoe je buikgriep voorkomt en wat je moet doen als jij of je kind besmet raakt.
 2. Duur migrainemedicijn wordt sinds kort terugbetaald: hoe herken je de aandoening en kan je ze voorkomen?
  PREMIUM

  Duur migraineme­di­cijn wordt sinds kort terugbe­taald: hoe herken je de aandoening en kan je ze voorkomen?

  Een drukkende pijn aan één kant van het hoofd, al dan niet in combinatie met misselijkheid en braken... Neen, aangenaam is migraine niet. Te meer omdat zes op de tien patiënten geen idee hebben wat zo'n aanval kan uitlokken. Ook voor de wetenschap blijft het een raadsel waarom de ene persoon wel ten prooi valt aan migraine en de andere niet. Neuroloog Jan Versijpt geeft meer uitleg over de ziekte die 15% van alle Belgen treft en over wat mogelijk soelaas kan bieden.
 3. 1 op de 10 denkt hulp nodig te hebben voor psychische problemen, maar zoekt die niet
  4

  1 op de 10 denkt hulp nodig te hebben voor psychische problemen, maar zoekt die niet

  Momenteel is de tiendaagse van Geestelijke Gezondheid bezig, een initiatief dat aandacht vraagt voor het mentale welzijn van de bevolking. En dat is nodig, want volgens een nieuw onderzoek van UAntwerpen ervaren heel wat mensen met psychische noden drempels in het zoeken of verkrijgen van hulp. “Een vierde vermeldde de kostprijs als drempel en een tiende maakte zich zorgen om het taboe dat vaak gepaard gaat met psychische problemen.”