Weinig zonlicht, toch vitamine D: zo krijgt die winterdepressie geen kans
Waar is de lente, waar is de zon? De voorbije decembermaand was de op één na donkerste sinds de metingen begonnen in 1887, en ook januari stevent af op het record van het minste aantal zonlicht in jaren, zo schrijft De Morgen. Weinig zonlicht leidt tot een vitamine D-tekort, dat behalve voor chagrijnige gezichten ook voor wankelende immuunsystemen zorgt. Zo krik je het niveau van vitamine D op, zonder het vliegtuig naar Zuid-Spanje te moeten nemen.
Nog niet zo lang geleden van een lange reis in het zonnige zuiden genoten? Dan zit het mogelijk nog snor met je voorraad vitamine D. Maar ongeveer 7% van de wereldbevolking kampt in de wintermaanden met een stevig tekort aan de vitamine, en na de donkere maanden december en januari bij ons is de kans groot dat jij hier ook last van hebt. Ons immuunsysteem wordt daar niet bepaald blij van, met ziekte en brozere botten en tanden tot gevolg. Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen, kan je gelukkig dat tekort wel aanvullen.
Portobello's
Deze stevig uit de kluiten gewassen champignons zijn niet alleen perfecte vleesvervangers voor vegetariërs, als ze zijn opgegroeid in het wild en dus blootgesteld aan zonlicht, dan zijn ze een perfecte bron van vitamine D.
Vette vis
Vette vissoorten zoals forel, makreel, zwaardvis en zalm zijn rijk aan vitamine D. Daarnaast zit vis boordevol omega 3-vetzuren, en dat is zowel voor je geestelijke als fysieke gezondheid een verstandige keuze.
Kaviaar
Voor wie het al eens wat chiquer mag zijn: ook kaviaar is een belangrijke bron van vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D. Een portie kaviaar komt het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de bloedsomloop ten goede.
Zuivelproducten
In zuivelproducten komen van nature geen grote hoeveelheden vitamine D voor. Toch is vitamine D cruciaal bij het proces in je lichaam waarmee calcium wordt opgenomen. Daarom wordt aan producten die calcium bevatten vaak kunstmatig vitamine D toegevoegd, zoals bij melk, kaas, yoghurt en boter.
Eieren
In de dooier van een ei zit ook vitamine D, wat een makkelijke manier is om er genoeg van binnen te krijgen. Een eitje bij het ontbijt, een quiche of een dessert met ei is makkelijk klaargemaakt.
(lees verder onder de foto)
Meer tips om de moed erin te houden op donkere dagen
Niet alleen een vitamine D-tekort is het gevolg van weinig zonlicht, de kans is groot dat je vermoeider bent en je slaap-waakritme in de war is. Probeer daarom ook deze tips om je slaappatroon en humeur een boost te bezorgen.
- Kom zoveel mogelijk buiten in natuurlijk daglicht
Voldoende blootgesteld worden aan licht - zeker als je een hele dag binnen zit en dus weinig natuurlijk daglicht ziet - is extra belangrijk. Dat komt omdat daglicht ons bioritme mee bepaalt, waardoor we ’s avonds beter de slaap kunnen vatten. Bovendien zorgt het ervoor dat ons lichaam serotine produceert, wat ons humeur een boost geeft. Haal eens - letterlijk - een frisse neus voor je thuis in de zetel ploft, of doe een ommetje tijdens de lunchpauze.
- Laat het licht binnen
Ook als je wél binnen zit, is het belangrijk om voldoende daglicht te absorberen. Open de gordijnen en zet regelmatig de ramen open, zodat er voldoende licht naar binnen schijnt. Is het nog pikdonker voor je 's ochtends moet vertrekken? Laat je nachtlampje eens een halfuur voor je moet opstaan al aanspringen met een timer. Zelfs al zie je het lichtschijnsel door je gesloten oogleden, dan nog wordt je brein geactiveerd om in actie te schieten. Ook zou het beter zijn voor je humeur.
- Beweeg voldoende
Heerlijk zonnebaden in de warmte van de zon levert endorfines op, gelukshormonen die je een goed gevoel bezorgen. Bij gebrek aan zon kan je die ook zelf opwekken door een stevige sportsessie in te lassen. Daarbij komen endorfines en dopamines vrij, die je een gelukzalig gevoel bezorgen. Je kan 'beweging' ook iets ruimer interpreteren, en je partner nog eens diep in de ogen kijken: ook bij het vrijen of knuffelen worden namelijk gelukshormonen opgewekt, zonder dat daar zon of licht bij moet komen kijken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
Van pasta of aardappelen koken voor een zomers slaatje tot de avond afsluiten met een ontspannend tasje thee: je kookt vaker water dan je denkt. De meesten onder ons doen dit met de waterkoker. Toch zweren sommigen bij de pan of fluitketel op het fornuis. Met de kokendwaterkraan biedt zich sinds enige tijd ook een meer trendy alternatief aan. Maar waar liggen de verbruikskosten het laagst? Mijnenergie.be maakte de berekening. -
PREMIUM
“De rug is één van de moeilijkste plekken om vet weg te werken”: met deze oefeningen van Lieven Maesschalck pak je die ‘muffin-top’ aan
Als je een strakke broek aantrekt, zijn ze daar plots: de vetrolletjes op je (onder)rug. “De beste manier om daarvan verlost te raken, is een combinatie van gewichtsverlies en oefeningen die je rugspieren versterken”, zegt topkinesist Lieven Maesschalck. Hij legt uit hoe je daaraan begint, en geeft enkele oefeningen die je meteen kunt doen. -
-
1
Doorbraak: wetenschappers doen ernstige bloeding na bevalling met 60 % dalen. “Elke 6 minuten sterft er ergens een vrouw aan overmatig bloedverlies”
-
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?
Het Salariskompas van Jobat wijst uit dat de sector die het best betaalt opnieuw die van chemie en de farmaceutische industrie is. Het loon ligt er 943 euro hoger dan het gemiddelde van de fulltime werkende Belg. Toch staan er net voor die sector erg veel vacatures op Jobat.be. -
PREMIUM
Muzikant Lewis Capaldi gaat Gilles de la Tourette te lijf met polsbandje: helpt dat? En wat houdt de ziekte precies in?
Ongecontroleerde tics door het syndroom van Gilles de la Tourette hinderen muzikant Lewis Capaldi bij het gitaar spelen en daarom draagt hij op het podium een speciaal polsbandje. Hoe lastig is de aandoening en hoe krijg je ze? En vooral, hoe kom je ervan af? We vroegen neuroloog Wim Vandenberghe (UZ Leuven) wat de aandoening inhoudt, en tonen met een filmpje hoe de polsband werkt. “De stereotiepe, onvrijwillige bewegingen of geluiden bij Tourette kunnen allerlei vormen aannemen.” -
PREMIUM17
Het goud op de farmamarkt: wiens bankrekening wordt gespekt met vermageringsmiddel Ozempic?
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageervicky vanderweyen
Thierry Vansweevelt
Thierry Vansweevelt
Patricia Vyncke