Volledig scherm
© Getty Images

Week van het Hart waarschuwt voor gevaar van suiker: zo verminder je je suikerinname

De Week van het Hart, die dit jaar in het teken staat van de strijd tegen suiker, ging afgelopen maandag 23 september van start en eindigt op 29 september 2019, de Internationale Dag van het Hart. 1 Belg op de 12 is immers nu al diabeet, tegen 2030 zal dat er 1 op de 10 zijn. De helft van de diabetespatiënten sterft door cardiovasculaire problemen. De Liga richt zich specifiek tot tieners, omdat je goede gewoontes het best vroeg aanleert. Wij geven alvast onze beste tips om je suikerinname te verminderen.

 1. Kan bevallen minder pijnlijk zijn dankzij virtual reality? AP Hogeschool en 3 Antwerpse ziekenhuizen testen het

  Kan bevallen minder pijnlijk zijn dankzij virtual reality? AP Hogeschool en 3 Antwerpse ziekenhui­zen testen het

  Virtual reality dringt steeds meer de medische wereld binnen. En dat is ook goed nieuws voor vrouwen die op het punt staan te bevallen: VR tijdens de arbeid zou een bevalling immers minder pijnlijk kunnen maken. De AP Hogeschool Antwerpen start met de hulp van drie Antwerpse ziekenhuizen een uniek proefproject en zijn daarvoor nog op zoek naar vrouwen die willen deelnemen.
 2. Bizar of wondermiddel tegen pijnlijke voeten? ‘Yoga Toes’ stretchen en spreiden je tenen. “Compleet gek is het niet”, zegt podoloog

  Bizar of wondermid­del tegen pijnlijke voeten? ‘Yoga Toes’ stretchen en spreiden je tenen. “Compleet gek is het niet”, zegt podoloog

  Op Amazon zijn ze razend populair, de ‘Gems’ van het merk ‘YogaToes’. Het ietwat vreemde tuigje spreidt en stretcht je tenen en zou zo allerlei voetkwaaltjes verhelpen, van pijnlijke knobbels over hamertenen tot een ontstoken voetzool. Sommige reviews zijn extreem lovend, andere snappen er niets van. Wat denkt podoloog Paul Borgions: wondermiddel of quatsch? “Dit werkt niet zo anders dan een fris voetbadje.”
 3. 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose. Kristel en Stefanie kampen er zelf mee: “Het aantal keren dat gezegd werd dat het allemaal tussen mijn oren zat is ontelbaar”
  PREMIUM

  1 op de 10 vrouwen heeft endometrio­se. Kristel en Stefanie kampen er zelf mee: “Het aantal keren dat gezegd werd dat het allemaal tussen mijn oren zat is ontelbaar”

  In Telefacts kon je gisterenavond een uitzending zien over endometriose: een gynaecologische aandoening die extreme buikpijn veroorzaakt, vooral tijdens de maandstonden. Maar liefst een op de tien vrouwen krijgt ermee te maken. Toch hangt er heel wat mist rond de aandoening en worden patiënten vaak te laat geholpen of als aanstellers bestempeld. Twee vrouwen met endometriose vertellen over hun ervaring. Een endometriosechirurg legt uit. “Klachten worden niet altijd herkend worden door de arts, of vrouwen krijgen het signaal van hun omgeving dat pijn nu eenmaal bij ongesteld zijn hoort.”