thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Wat werkt er wel en niet tegen een kater? Dokters geven advies en dat is best confronterend

Een omelet met spek, opnieuw een pint drinken of alle giftige stoffen eruit zweten bij het sporten: als het op middeltjes tegen een kater aankomt, heeft iedereen zo zijn zelfverklaarde geweldige trucjes. Geen ervan is - helaas - een waterdicht wondermiddel. Hoe komt het dat ons lichaam een overdosis alcohol zo moeilijk verwerkt, en hoe kunnen we toch een handje helpen? 

32 reacties

  • Tom Douwen

    5 jaar geleden
    Tenzij je echt excesief veel drinkt zal voldoende water drinken voor het slapengaan wel degelijk helpen.
  • Eida Lam

    5 jaar geleden
    Ooit eens een appel proberen eten op een kater. Dat was vreselijk ...
  • Eric De landtsheer

    5 jaar geleden
    alcohol trekt vocht uit het lichaam. Door water te drinken voor slapengaan, lost ge al veel op, maar niet alles. Hangt wel wat af hoe zwaar men is doorgezakt.
  • Bart Van Deun

    5 jaar geleden
    Specialisten weten het wel: Als je teveel drinkt maken de hersenen een stof aan die je veel hoofdpijn bezorgen... dus niet het drankje zelf...
  • Pieterjan labath

    5 jaar geleden
    En altijd heb je dan de betweters die anderen denken te moeten vertellen wat ze moeten doen met hun leven. Ik drink zelf af en toe veel te veel maar kzou al die "gezonde" mensen die niet drinken eens willen zien lopen,ik sport elke dag van de week en ben wss 10x fitter dan de droogstoppels!
  1. 1 op de 5 mensen krijgt vroeg of laat dementie. Deze 10 zaken moet je wel of juist niét doen om je risico te beperken
    PREMIUM

    1 op de 5 mensen krijgt vroeg of laat dementie. Deze 10 zaken moet je wel of juist niét doen om je risico te beperken

    De cijfers zijn confronterend: in België leven op dit moment meer dan 200.000 mensen met een vorm van dementie. Ook acteur Bruce Willis zou lijden aan de ziekte. Is die diagnose onvermijdelijk? Of blijven we allemaal helder van geest door kruiswoordpuzzels te maken? Het antwoord is natuurlijk genuanceerd, maar er zijn wel degelijk factoren waar je zelf de hand in hebt, zeggen wetenschappers van over heel de wereld. “Of je nu 18 bent of 99, wat je vandaag doet beïnvloedt de gezondheid van je hersenen op lange termijn.”
  2. “Als je afweersysteem verzwakt is ben je gevoeliger voor wratten”: dermatoloog legt uit waar de bultjes vandaan komen en hoe je ze bestrijdt
    PREMIUM

    “Als je afweersys­teem verzwakt is ben je gevoeliger voor wratten”: dermato­loog legt uit waar de bultjes vandaan komen en hoe je ze bestrijdt

    We hebben haast allemaal al eens last gehad van wratten. Vlamingen googelen de term maar liefst 6.500 keer per maand. Waar komen deze ongenodigde gasten vandaan? En hoe ga je ze te lijf? Samen met dermatoloog Reinhart Speeckaert (UZ Gent) nemen we deze vervelende kwaal onder de loep. “Heb je een wrat aangeraakt, was dan goed je handen.”
  3. Miriam (32) werd doodziek door borstimplantaten: “In mijn linkerborst vloeiden de siliconen uit de prothese”
    PREMIUM

    Miriam (32) werd doodziek door borstim­plan­ta­ten: “In mijn linker­borst vloeiden de siliconen uit de prothese”

    De gezondheid van Miriam Pataki (32) ging serieus achteruit toen ze borstimplantaten had laten steken na haar tweede zwangerschap. “Doodziek was ik, door de ronddwarrelende siliconen die de implantaten loslieten”, getuigt ze. “Pas nu ze er weer uit zijn, kan mijn leven opnieuw beginnen.” Hoe kan zoiets gebeuren? En waar moet je op letten? Miriam deelt haar verhaal.
    Brielle
  4. 60.000 Belgen lijden aan epilepsie: “Bij deze variant begint de patiënt opeens aan zichzelf of anderen te frutselen”
    PREMIUM

    60.000 Belgen lijden aan epilepsie: “Bij deze variant begint de patiënt opeens aan zichzelf of anderen te frutselen”

    Epilepsie is – naast beroertes en dementie – een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. In België lijden zo’n 60.000 mensen eraan. Maar wat houdt de vallende ziekte juist in? Kan iedereen het zomaar krijgen, is het altijd erfelijk én kan je er ook vanaf geraken? Neuroloog en hoogleraar Paul Boon (UZGent/UGent): “Er zijn een heleboel andere aandoeningen die mensen vatbaar kunnen maken voor epilepsie.”