Wat laat de biologische klok van een vrouw tikken?
Veel vrouwen voelen hem tikken, de biologische klok. Maar hoe komt dat eigenlijk? Deense wetenschappers gingen op onderzoek uit en zijn een stapje dichter bij het antwoord gekomen.
Delen per e-mail
Flashback naar 1978. ‘De klok tikt voor de carrièrevrouw’, schrijft journalist Richard Cohen in The Washington Post. Hij - en vele andere mannelijke collega’s - waren ervan overtuigd dat vrouwen afhankelijk zijn van een biologische realiteit. Op een gegeven moment willen ze een gezin stichten, omdat hun lichaam daarnaar verlangt. Door die rammelende eierstokken kunnen vrouwen niet dezelfde carrièrekeuzes maken als mannen.
Een beeld dat compleet achterhaald is natuurlijk. Desalniettemin spreken we nog steeds over de biologische klok. Al doen we dat nu eerder om te verwijzen naar de vruchtbaarheid van vrouwen die vanaf een bepaalde leeftijd afneemt. “Tot het dertigste levensjaar blijft de vruchtbaarheid van vrouwen grotendeels op hetzelfde niveau, maar daarna daalt de kans op een zwangerschap. Na het 35ste jaar is het nog moeilijker om zwanger te worden”, zo zei Frank Broekmans, gynaecoloog en hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde aan het UMC Utrecht, eerder aan onze collega’s van het AD.
Vanuit die stelling vertrokken ook enkele wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen. Terwijl jongens pas tijdens de pubertijd zaadcellen aanmaken, worden meisjes met een aantal eicellen geboren. “We weten al langer dat mensen een unieke vruchtbaarheidscurve hebben. Die curve klimt traag maar gestaag omhoog tijdens de pubertijd en gaat weer bergaf na hun dertigste. Maar tot nu toe hadden we geen idee hoe dat juist kwam”, vertelt professor Eva Hoffmann.
Om meer te weten te komen over de achterliggende mechanismes bestudeerden Hoffman en haar onderzoeksteam de eicellen van 3.000 meisjes en vrouwen tussen 9 en 43 jaar. Ze ontdekten dat de eicellen van jonge meisjes én die van vrouwen ouder dan 30 jaar chromosomale fouten hadden. Dat wil zeggen dat er een afwijking is in het aantal of de vorm van de chromosomen. Die fouten vergroten de kans dat de eitjes niet bevrucht worden. Twintigers hebben daarentegen gezondere eicellen en minder chromosomale fouten. De studie werd gepubliceerd in het vakblad Science.
Hoffmann is niet zeker hoe ze dit fenomeen kan verklaren, al heeft ze wel een vermoeden. “Enerzijds helpt dit voorkomen dat jonge meisjes zwanger worden voor hun lichaam er volledig klaar voor is, en voor ze bijvoorbeeld bredere heupen hebben. Anderzijds past het in het kader van de zogenoemde ‘grootmoeder-hypothese’. Volgens deze theorie wordt een vrouw vanaf een bepaalde leeftijd minder vruchtbaar, zodat ze andere kersverse moeders kan ondersteunen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment. -
PREMIUM
Beautyredactrice Sophie (30) heeft nu een mooiere huid dan toen ze 20 was. “En dat heeft alles te maken met de juiste reinigingsroutine”
-
PREMIUM
Sergio lijdt aan clusterhoofdpijn. Prof: “Nóg pijnlijker dan migraine, de aandoening wordt zelfs ‘suicide headache’ genoemd”
-
-
Keto, intermittent fasting, paleo: waarom het ‘ideale’ dieet eigenlijk niet bestaat
Na de overvloedige maaltijden tijdens de feestdagen, is januari voor veel mensen hét moment om aan een nieuw dieet te beginnen. We overlopen de populairste dieettheorieën van het moment op hun voor- en nadelen. -
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
PREMIUM
Wanneer en hoe vaak moet je je hart, longen of andere lichaamsdelen laten checken? “Als je een verandering opmerkt, ga daar dan niet licht over”
-
7 tekenen dat het hoog tijd is om je toiletzak en zijn inhoud schoon te maken
We hebben allemaal een mentale lijst van vervelende taakjes die we nog moeten uitvoeren, zoals de lang uitgestelde strijk doen of naar de glasbak gaan. Onze niet-meer-zo-propere toilettas eens een grondige poetsbeurt geven, staat waarschijnlijk niet hoog bovenaan die lijst, maar geloof ons, het is echt wel tijd om die eens onder handen te nemen. Wij leggen je uit waarom.
3 reacties
helle ten brix
Catherine MISTIAEN
mario van haesendonck