Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images

“Was je handen, maar laat de rest van je lichaam met rust”: deze professor neemt al vijf jaar geen douche meer

Terwijl er een pandemie over de wereld raast, stelt James Hamblin (38) onze wasrituelen in vraag. “Was je handen,” zegt hij, “maar laat de rest van je lichaam met rust.” De Amerikaanse professor gebruikt al jaren geen shampoo of douchegel, schrijft hij in zijn nieuwe boek Schoon. 

8 reacties

 • nicole desseyn

  2 maanden geleden
  Een dagelijkse douche is niet nodig en niet goed voor de huid die wordt teveel ontvet ja kan je dagelijks opfrissen aan de lavoir en liefst met een neutrale zeep oa Sunlight die heeft een fijne geur en droogt uw huid niet uit ook te gebruiken in de douche op een puff kan je goed doen schuimen zoals douchegel 
 • Catherine MISTIAEN

  2 maanden geleden
  Wijze raad waar ik kan inkomen. Hoe deden de westerse mensen het in al de vorige eeuwen? Weinig tot zeer weinig wassen, en dat ging blijkbaar ook. Dagelijks de gevaarlijke kruispunten, en 1x per week een ligbad. Is zuinig en meer dan genoeg. Het haar 1x per maand wassen. Minder wassen wordt eigenlijk al jaren aangeprezen, onder meer in de 'boekskes'. Dit is wijze raad die je moet distilleren tussen alle onwijze raad. 
 • Théo Langenaeken

  2 maanden geleden
  Ik kan er wel inkomen. Het staat vast dat okselreuk rustgevend is. Maar de laatste jaren worden we voortdurend aangeraden om produkten te gebruiken voor reiniging EN ontsmetting, om de toiletten een synthetisch geurtje te geven enz. Hier is niets natuurlijk aan de gang maar wel geldklopperij.
 • Tim De Decker

  2 maanden geleden
  Er zit iets in. Ik was me ook maar eens in de paar weken uitgebreid in bad (wel met zeep)... voor de rest af en toe eens bepaalde plaatsen gewoon met water (intieme delen,...) als ik me niet fris voel of ergens gezweet heb ofzo. Ik heb geen enkele allergie, geen huidproblemen en stink niet. M'n vrouw wast zich wel elke dag met zeep en gebruikt allerlei productjes ... zij heeft wel huidproblemen (eczeem-achtige dingen) en lichte allergieën!
 • Emi Hergersberg

  2 maanden geleden
  In niks overdrijven is de gouden regel en zien  dat ge 't badwater kunt recycleren om het WC door te spoelen  :-) 
 1. Dermatoloog van Beyoncé onthult de juiste volgorde om je huidverzorgingsproducten aan te brengen

  Dermato­loog van Beyoncé onthult de juiste volgorde om je huidverzor­gings­pro­duc­ten aan te brengen

  Je gelaat verzorgen? Daar komt tegenwoordig meer bij kijken dan wassen met water en een crèmepje smeren. Reiniger, toner, dagcrème, serum, olie, zonnecrème: onze badkamerkast is goed gevuld. Maar die dingen zomaar op je gezicht kwakken, doe je beter niet. “Voor het beste resultaat moet je die producten in de juiste volgorde aanbrengen”, dixit dr. Harold Lancer, de dermatoloog van Beyoncé.
 2. Waarom een goede ochtendroutine zo belangrijk is en tips om beter uit bed te geraken

  Waarom een goede ochtendrou­ti­ne zo belangrijk is en tips om beter uit bed te geraken

  Nadat Laurentine Van Landeghem (28) van Clouds of Fashion in een burn-out belandde, ontdekte ze het belang én de magie van een ochtendritueel. “Het zorgt voor meer rust, meer energie, meer creativiteit, meer zelfvertrouwen en meer productiviteit”, zegt ze. “Verschillende mensen hebben mij al gestuurd dat hun leven voorgoed veranderd is door de stappen van mijn ochtendroutine te volgen.” Dat willen wij ook wel! Deze week geeft Laurentine ons elke dag tips, zodat we ons jaar - én onze ochtend - goed kunnen starten.
 3. Loco voor eco: beautyredactrice Sophie test uit hoe haalbaar de ecologische badkamer is

  Loco voor eco: beautyre­dac­tri­ce Sophie test uit hoe haalbaar de ecologi­sche badkamer is

  We zijn niet alleen bewuster bezig met wat we in ons lichaam stoppen, maar ook wat we erop smeren en welke gevolgen dat precies heeft voor ons en voor de planeet. Duurzaam is the way to go. Maar hoe handig is dat eigenlijk, zo’n groene badkamer? Beautyredactrice Sophie deed de test. “Uiteindelijk heb ik mijn haar drie keer met douchegel gewassen en mijn benen ettelijke keren ingesmeerd met conditioner voor ik eindelijk onthou welk stukje zeep voor wat dient. Hoe dat bij manlief verloopt, durf ik niet eens te vragen. Al heb ik dankzij zijn beenhaar (dat de jongste tijd verdacht zacht is) wel zo mijn vermoedens.”
 1. Twee epische filmmonsters clashen in Godzilla vs. Kong
  Play
  film

  Twee epische filmmon­sters clashen in Godzilla vs. Kong

 2. Zou jij durven? Hier krijg je massage van slangen
  Play
  bizar

  Zou jij durven? Hier krijg je massage van slangen