Waarom word jij altijd ziek, en andere mensen niet?
Het is misschien wel herkenbaar: je probeert zo gezond mogelijk te leven, slaapt elke nacht acht uur, eet genoeg fruit en groenten, en toch word je om de haverklap ziek. Keelpijn, griep, verkouden, you name it, you have it. En dat terwijl andere mensen in je omgeving bijna nooit ziek zijn. Hoe komt dat?
Het korte antwoord: het is mogelijk dat sommige mensen van nature uit een sterker immuunsysteem hebben dan anderen. “Ik heb perfect gezonde patiënten die vijf tot zes keer per jaar verkouden zijn, terwijl anderen met hetzelfde gezondheidsprofiel amper ziek zijn,” zegt huisarts Holly Phillips aan Time. “Het lijkt niet eerlijk, en dat is het ook niet.”
Sommige mensen zouden zelfs resistent zijn tegen bepaalde bacteriële en virale infecties. “Volgens immunologen hebben zij een zogenaamd ‘super-immuunsysteem’. De opbouw van hun genen wordt al jarenlang onderzocht door wetenschappers,” legt Phillips uit.
Het menselijk immuunsysteem is dan ook een complex en moeilijk te ontrafelen kluwen. “We weten dat genen een belangrijke rol spelen, maar experts geloven bijvoorbeeld ook dat het immuunsysteem sterker of zwakker kan worden als je jong bent en zelfs nog voor je geboren bent. “Er zijn factoren tijdens de kindertijd en nog daarvoor, die bijdragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem. Zo is er bijvoorbeeld de hypothesis dat hoe vaker je als kind in contact komt met bacteriën en virussen, hoe ‘slimmer’ je immuunsysteem wordt,” aldus Paolo Boffetta, huisdokter en professor aan de Icahn School.
Levensstijl
Daarbovenop komt natuurlijk dat levensstijl, denk stress, obesitas, alcohol en slechte lichaamshygiëne, wel degelijk je immuunsysteem kan verzwakken waardoor je vaker ziek bent, legt dokter Boffetta uit. “Het is niet omdat je je immuunsysteem niet volledig zelf kan controleren, dat je daarom maar elke avond fastfood moet eten en nooit op tijd onder de wol moet kruipen. Bepaalde voedingstoffen uit groenten en fruit zoals vitamine C, ijzer en zink, zijn essentieel voor een gezond immuunsysteem. Ook omega 3, wat je bijvoorbeeld vindt in vette vis zoals zalm, is noodzakelijk om je immuunsysteem te ondersteunen.”
“Ook voldoende slapen en sporten geeft een boost aan je immuunsysteem, zelfs al lijkt het misschien alsof het niets uithaalt bij jou. Sporten verbetert de bloedcirculatie, waardoor je lichaam automatisch antilichamen aanmaakt die bacteriën tegengaan. Het reduceert ook stress, waardoor je immuunsysteem optimaal kan werken. Tijdens je slaap maakt je lichaam dan weer cytokines aan die je immuunsysteem reguleren en onder andere ontstekingen tegengaan,” sluit Phillips af.
De reden dat jij zo vaak ziek wordt en andere mensen in je omgeving niet, is kortom een combinatie van pech, maar anderzijds toch ook levensstijl. Denk dus vooral niet dat het niet loont om gezond te proberen leven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
1
Doorbraak: wetenschappers doen ernstige bloeding na bevalling met 60 % dalen. “Elke 6 minuten sterft er ergens een vrouw aan overmatig bloedverlies”
Postpartumhemorragie (PPH), het verlies van meer dan 0,5 l bloed binnen de 24 uur na de geboorte, is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van moedersterfte. Wetenschappers hebben een levensreddende oplossing uitgewerkt die zorgt voor een drastische vermindering van zo’n ernstige bloeding na de bevalling. De resultaten werden vandaag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. -
-
PREMIUM
10 graden maar zonnig, moet je dan al zonnecrème smeren? Dermatologen: “Is de lucht hemelsblauw?”
-
“Je buik intrekken is niet zonder gevolgen voor je gezondheid”: kinesist waarschuwt voor vervelende bijwerkingen
Je buik een beetje intrekken wanneer je deze zomer eindelijk nog eens strand op loopt, of vlak voor je het zwembad in duikt... Doen we dat niet stiekem allemaal? Toch is het minder onschuldig dan het lijkt. Want je buik te vaak op zo'n manier opspannen, kan vervelende gevolgen met zich meebrengen, vertelt kinesitherapeut en stressconsulent Raf Frateur. -
PREMIUM
Welke oefeningen moet je doen om je lovehandles aan te pakken? “Je eetgewoontes zijn het beste wapen”
Na een luie winter krijgen velen af te rekenen met lovehandles. Dat klinkt mooi, lieflijk zelfs. Maar achter de leuke uitdrukking zit een minder aantrekkelijke werkelijkheid. Lovehandles zijn immers gewoon vetrollen op en net boven onze heupen. Wat kan je eraan doen? Moet je anders gaan eten of meer bewegen? En hoe krijgen we die lovehandles eigenlijk? Diëtiste Deborah De Jaegere en personal coach Thibault Cambien geven tips: “Begin niet té strikt te diëten, kies voor de weg van de geleidelijkheid.” -
PREMIUM
Wat is oedeem en hoe behandel je het? “De meeste patiënten krijgen ook spataders”
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPatrick Duyck
Frank De Witte
chantal vanlaere