Waarom onze baby’s meer moeten bewegen
Dat we te veel neerzitten en meer moeten bewegen, weten we allemaal. Maar blijkbaar mogen zelfs onze baby’s wat vaker rollen, kruipen of in het rond schoppen. Kleintjes die dit te weinig doen, hebben meer vet rondom hun middel.
Eind vorig jaar trok de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog aan de alarmbel: meer dan 80% van de schoolgaande jeugd krijgt blijkbaar niet voldoende beweging. En dat is erg gevaarlijk voor hun gezondheid. Zo is een fysiek actieve levensstijl niet alleen belangrijk voor het hart, spieren, ademhaling, botten en gewicht, maar veel bewegen zou ook een positieve invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling.
Over baby’s is daarentegen heel weinig geweten. Bestaat er ook een verband tussen hun motoriek en hun gewicht? Wetenschappers van de Johns Hopkins University, Duke University en Medical University of South Carolina gingen op onderzoek uit en schreven hun bevindingen neer in het tijdschrift Obesity.
Goed gemonitord
Voor de studie werden meer dan 500 jongens en meisjes onderzocht. De baby’s hadden een gevarieerde sociaal-economische achtergrond en kregen een bezoek van het wetenschapsteam toen ze 3, 6, 9 en 12 maanden oud waren. Op die momenten werden de kinderen gewogen en werd hun lichaamsvet opgemeten. Na dit bezoek moesten de baby’s 4 dagen lang een monitor dragen om hun bewegingsactiviteiten te meten.
De werking van die monitors is niet waterdicht, erkent Sara Benjamin-Neelon, hoofdauteur en professor aan de Johns Hopkins Universiteit. “Die toestellen registreren, wanneer een baby met z’n beentjes stampt of begint te rollen”, zegt ze. Het nadeel? Wanneer een ouder een kind oppakt of in de lucht zwiert, merkt het apparaat ook een beweging op.
Daar hebben Benjamin-Neelon en haar team zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden. Ook dan zagen ze duidelijke patronen bij de bewegingen van de baby’s. “Hoe ouder ze worden, hoe meer ze bewegen", stelt de professor. “Exact zoals we verwacht hadden.”
Daarnaast waren er opvallende verschillen tussen de kinderen: sommigen bewogen veel meer dan anderen. En de kleintjes die het minst bewogen, hadden ook het meeste vet rond hun middel. Die link bleef trouwens bestaan, ook als er gecontroleerd werd of ze borstvoeding kregen of niet.
Schermen
Baby’s mogen natuurlijk best mollig zijn, maar toch is Benjamin-Neelon bezorgd om het verband dat ze gevonden hebben. “Baby’s die voor hun eerste verjaardag te snel gewicht bijkomen, hebben ook de neiging om later wat zwaarder te zijn", zegt ze. En dan gaat de bal natuurlijk aan het rollen.
De monitors toonden niet wat de inactieve baby’s aan het doen waren in plaats van kruipen of wiebelen, al hebben de onderzoekers een donkerbruin vermoeden. Waarschijnlijk zaten ze voor een groot deel van de tijd in een stoeltje, buggy of autostoel. Het kan ook zijn dat ze naar een scherm waren aan het staren. Uit de data blijkt immers dat de helft van alle kinderen meer dan 2 uur per dag kijkt naar een smartphone, tablet of televisie.
Omdat de kinderen maar werden gevolgd tot hun eerste verjaardag, kunnen de onderzoekers niet besluiten dat er een blijvend effect is op het gewicht. Om meer te weten te komen, zetten ze hun studie nu verder met dezelfde kinderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
Klopt dat?
Klopt het dat je meer droomt als je ’s avonds veel eet?
Je ligt in bed. Je voelt je spieren langzaamaan verzwakken, je ademhaling vertraagt en plots ben je vertrokken. Elke avond opnieuw doorloopt ons lichaam deze routine bij het in slaap vallen. Maar dromen we dan ook meteen? Of dromen we niet per se iedere nacht? En klopt het dat een zware maaltijd voor het slapen of nachtelijke snack invloed heeft op onze dromen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
-
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
PREMIUM
Waarom krijg je tijdens het lopen soms steken in je zij?
-
PREMIUM
Alzheimer en toch nog met de auto rijden? “Van zodra mijn vrouw fouten opmerkt, geef ik mijn rijbewijs af”
Wie aan alzheimer lijdt, ziet zijn leven stap voor stap ingrijpend veranderen. Maar een auto blijft voor veel patiënten net het middel om nog onder de mensen te komen. Zo ook voor Paul Goossens (69): “Autorijden is voor mij heel belangrijk, het houdt mij net alert.” Maar mag je nog wel autorijden met alzheimer? En kan je je rijbewijs nog terugkrijgen als het werd ingetrokken? Wij vroegen het aan verkeersveiligheidsinstituut Vias. -
PREMIUM
“Waarom en hoe iemand reageert op pollen, is afhankelijk van twee factoren”: hoe weet je waar je allergisch voor bent?