Waarom jij last hebt van een coronacoupe en je buurvrouw niet
Halleluja, onze gebeden zijn verhoord. Vanaf vrijdag mogen de kappers zich eindelijk weer met schaar en verfborstel een weg door menig coronacoupe banen. Het deelde ons land meteen op in twee groepen: zij die sito presto een felbegeerd plekje in de kappersstoel reserveerden, en zij ... die er helemaal niet zo mee bezig zijn. Hoe komt het toch dat sommigen onder ons immuun blijken te zijn voor de coronacoupe?
Delen per e-mail
Een uitgroei tot halverwege de oren. Een snit waar met alle wil van de wereld geen model meer op te plakken valt. DIY-föhnsessies die vooral pluis in plaats van volume opleveren. Wie deze week een afspraak wou regelen voor de kapper, kwam Tomorrowland-taferelen tegen: telefoons die roodgloeiend stonden, reservelijsten en online wachtrijen. Niet zo gek, half-België wil zo snel mogelijk van die coronacoupe af. Maar hoe komt het dat een handvol gelukkigen geen last lijkt te hebben van een coronakapsel?
Drie fases
Dat heeft veel te maken met de ‘haargroeifase’ waarin hun coupe zich bevindt, vertelt cosmetisch wetenschapper René Nagels. Onze haargroei verloopt immers in cycli. “De eerste fase is de anagene fase, ofwel de haargroeifase en die duurt twee tot zeven jaar. Die fase gaat langer door bij vrouwen dan bij mannen, waardoor vrouwen langer haar hebben. De tweede fase is de overgangsfase. In dat stadium koppelt het haarzakje zich los van zijn voedingsbron. Daardoor belandt het na twee tot drie weken in de rustfase. Het haar valt uit en daarna begint het hele proces opnieuw.”
Leuk om te weten, maar wat betekent dat nu voor de gevreesde coronacoupe? Simpel: hoe meer van onze haren in de eerste haargroeifase zitten, hoe voller onze haardos en hoe beter ons haar groeit. Daardoor zal je haar dus sneller uit model zijn en is een eventuele uitgroei veel sneller zichtbaar. Al heeft veel natuurlijk ook te maken met hoe sterk je kleuring verschilt van je natuurlijke haarkleur, of hoe strak je haarsnit is (een strakke bob en froefroe zullen veel sneller de sporen van corona dragen dan een subtiel laagjeskapsel met een middenlijn).
Wij onthouden vooral: de volgende keer dat je klaagt over die coronacoupe, weet dan dat je gewoon heel veel haar in de anagene fase hebt. En dat is eigenlijk net pósitief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De gezonde gewoontes van Sihame El Kaouakibi? “Boksen is mijn uitlaatklep en om de twee weken praat ik met mijn psychiater”
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
PREMIUM
Luxe versus budget: Beautyredactrice Sophie vergelijkt dure en goedkope parfums. “Voor zo'n verslavende geur tel ik wel een rib uit mijn lijf neer”
-
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
PREMIUM
“Gezond té dik zijn bestaat doorgaans niet”, zegt diëtist Michaël Sels
-
PREMIUM
Sergio lijdt aan clusterhoofdpijn. Prof: “Nóg pijnlijker dan migraine, de aandoening wordt zelfs ‘suicide headache’ genoemd”
-
PREMIUM
Illegaal knippen of verzuipen? Kappers Bart en Jitske Van de Veire moeten 2 maanden langer sluiten: “Ik zit door mijn buffer heen, maar blijf ervoor vechten”
Eergisteren heeft de federale regering in een nieuw ministerieel besluit de maatregelen verlengd tot 1 maart. En dat kwam hard aan, ook bij onze kappers. Sommigen beginnen uit pure noodzaak toch te knippen, stiekem aan huis. Bart is zo’n kapper en getuigt anoniem. Anderen zitten de maatregelen uit. Onderneemster en bosslady Jitske Van de Veire (27) is eigenaar van twee kapsalons en vindt de verlengde maatregelen ook een harde pil om te slikken. “Ik heb gisteren de hele dag met mijn boekhouder en bankier aan de lijn gehangen om toch maar oplossingen te vinden zodat we kunnen blijven bestaan.”